МВФ към първата биткойн страна в света: Откажете се от плановете си

9642
МВФ към първата биткойн страна в света: Откажете се от плановете си
Снимка: iStock

Международният валутен фонд натиска Ел Салвадор да се откаже от биткойн като легално платежно средство, сочи изявление на организацията.

Директорите на МВФ посочват, че има „големи рискове свързани с употребата на биткойн за финансовата стабилност, финансовата почтенност и потребителската защита, както и за прилежащите фискални задължения“.

Докладът на МВФ, който бе публикуван след двустранни разговори с Ел Салвадор, подтиква властите на страната да стесни обхвата на биткойн законодателството си, премахвайки статуса на криптовалутата като легално платежно средство, предава CNBC.

МВФ: Биткойн не бива да е легално платежно средство в Ел Салвадор

Международният валутен фонд посочи, че биткойн не трябва да се използва като легално платежно средство в Ел Салвадор, призовавайки стра...

През септември 2021 година, страната от Централна Америка стана първата държавата в света, която направи биткойн легално платежно средство и де факто национална валута, редом до щатския долар.

Президентът на Ел Салвадор Найб Букеле (на снимката), който е обвързал политическото си бъдеще с биткойн експеримента на страната, добави стотици биткойни към баланса на страната през последните месеци. В края на миналата седмица, президентът публикува в Twitter, че придобива допълнителни биткойни на стойност 15 млн. долара „действително евтино“ заради спада на цените на виртуалните валути. Биткойн поевтиня с около 50% спрямо историческия си рекорд от ноевмри миналата година.

Докладът на МВФ посочва, че някои директори на институцията изразяват притеснения относно рисковете, свързани с издаването на държавни облигации на база биткойн, имайки предвид плана на президента да набере дълг в размер на 1 млрд. долара чрез „биткойн облигации“ в партньорство с частната компания за дигитални активи Blockstream.

Плановете на Ел Салвадор включват и пускането на анционален виртуален портфейл на име Chivo, който да предлага на гражданите трансакции без такси и бързи трансгранични разплащания. Около 70% от населението на Ел Салвадор няма достъп до традиционни финансови услуги, поради което на Chivo се гледа като алтернатива, която може да включи все повече хора в света на финансовите услуги.

Директорите на МВФ са съгласни, че портфейлът Chivo може да има положителна роля по отношение на включването на населението към пазара на финансови услуги, макар да посочва, че това трябва да се случи под стриктна регулация.

Ел Салвадор прави биткойн град без данъци

Ел Салвадор планира да издаде първите в света биткойн държавни облигации, както и да изгради биткойн град, които ще бъде освободен от д...

Много граждани на Ел Салвадор съобщават за случаи на кражби на идентичността, при които хакери използват техният национален идентификационен номер за да отварят портфейла Chivo, опитвайки се да получат безплатни биткойни на стойност 30 долара, които правителството обещава на всеки, които започне да използва новият дигитален портфейл.

Вече четвърти месец МВФ изразява несъгласие с биткойн експеримента на Ел Салвадор.

Това се случи и в доклада на МВФ през ноември, като отново организацията бе категорична, че биткойн не трябва да се използва за легално платежно средство.

Ел Салвадро се опитва от началото на 2021 година да си осигури заем в размер на 1.3 млрд. долара от МВФ.

Според МВФ, „неустойчивият път“, по който е поел Ел Салвадор ще вдигне публичният дълг на страната до 96% от БВП през 2026 година.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от МЕЖДУНАРОДНИ:

Турция ще инвестира 100 млрд. долара във възобновяема енергия

Собственикът на Google за първи път ще изплаща дивиденти на инвеститорите си

Путин ударно национализира. "Няма работна ръка във военните предприятия" (ВИДЕО)

Йената удари 34-годишно дъно спрямо долара

Цените на петрола: Напът да прекъснат двуседмичната си губеща серия

Еврото завършва седмицата с пълен обрат спрямо долара

Американската икономика се представя под очакванията в началото на 2024 г.

Украинската централна банка понижи основната лихва

Еврокомисар: 1,5 млн. мигранти не са ни достатъчни

Недостигът тласка цената на медта все по-близо до границата от 10 000 долара за тон

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com