МВФ повиши прогнозата си за световния икономически растеж през 2023 г.

776
МВФ повиши прогнозата си за световния икономически растеж през 2023 г.
Снимка: Getty Images/Guliver

Международният валутен фонд (МВФ) леко повиши своите очаквания за глобален икономически растеж през 2023 г. заради "изненадващо устойчивото" търсене в САЩ и Европа, спада на разходите за енергия и повторното отваряне на китайската икономика, след като Пекин прекрати налагането на строгите си ограничения срещу разпространението на COVID-19. Това сочат заключенията от най-новия януарски доклад на МВФ "Световна икономическа перспектива".

Според експертите на фонда глобалният икономически растеж все пак ще отслабне до 2,9% през настоящата година спрямо 3,4% през 2022 г. Очакванията обаче се подобряват в сравнение с прогнозата от октомври за растеж от 2,7% през 2023 г.

За 2024 г. МВФ предвижда, че световната икономика ще се разшири с 3,1%, докато през октомври очакваше с 0,1 процентен пункт по-нисък растеж.

Цялостното въздействие на по-резките повишения на лихвените проценти от страна на централните банки забавя търсенето, обясняват от МВФ.

Рисковете от рецесия са намалели и централните банки постигат напредък в контролирането на инфлацията, но е необходима още работа за ограничаване на цените, а нови проблеми могат да възникнат от по-нататъшната ескалация на войната в Украйна и битката на Китай срещу разпространението на COVID-19. С тези думи главният икономист на МВФ Пиер-Оливие Гуринчас коментира пред репортери новия доклад. "Трябва да сме подготвени да очакваме неочакваното, но това може да представлява повратна точка, с достигане на дъното на растежа и след това спад на инфлацията", добави той.

ОЩЕ: Кристалина Георгиева: САЩ могат да избегнат рецесията

В прогнозите си за икономическо развитие през 2023 г. МВФ очаква ръст на брутния вътрешен продукт на САЩ с 1,4%, спрямо 1 на сто предвиждани в предишната прогноза. През 2022 г. американският БВП се е разширил с 2 на сто през 2022 г., пише още в доклада. По-силни от очакваното потребление и инвестиции са били отчетени през третото тримесечие на миналата година на фона на стабилен пазар на труда и силни потребителски баланси.

За еврозоната МВФ прогнозира икономически ръст с 0,7% за догодина, при очаквания за ръст с 0,5% през октомври. За 2022 г. БВП на валутния съюз е нараснал с 3,5%, пишат икономистите на МВФ, тъй като Европа се е адаптирала към по-високите енергийни разходи по-бързо от очаквано и намалението на цените на енергията помогна на региона.

МВФ може да предостави 16 милиарда долара на Украйна

МВФ проучва възможността да предостави на Украйна многогодишен пакет от помощ на стойност до 16 милиарда долара. Това съобщи агенция &b...

Великобритания е единствената голяма развита икономика, която МВФ прогнозира да бъде в рецесия през 2023 г., със свиване на британския БВП с 0,6%. Домакинствата в страната се борят с нарастващите разходи за живот, включително за енергия и ипотеки.

Перспективите за растеж на китайската икономика през 2023 г. са преразгледани нагоре до 5,2%, докато през октомври се очакваше експанзия от 4,4 на сто. Политиката на "нулев ковид" намали икономическия растеж на Китай до 3% през 2022 г. - темпо, което остана под средното за света за първи път от повече от 40 години. Тласъкът от подновената мобилност на китайците обаче ще бъде краткотраен, според експертите на МВФ.

Сега те предвиждат китайският растеж да спадне до 4,5% през 2024 г., преди да се установи под 4% в средносрочен план на фона на намаляващата бизнес динамика и бавния напредък в структурните реформи.

В същото време перспективите пред Индия остават стабилни, със запазени прогнози за спад в растежа до 6,1% през 2023 г., но възстановяване до 6,8% през 2024 г., цифра, която съответства и на представянето на индийската икономика през 2022 г.

"Двете азиатски икономики ще осигурят над половината от глобалния икономически растеж през 2023 г.", каза Гуринчас. Той призна, че повторното отваряне на Китай ще окаже известен възходящ натиск върху цените на суровините, но "в крайна сметка смятам, че разглеждаме повторното отваряне на Китай като полза за световната икономика", тъй като ще помогне за облекчаване на производствените затруднения, които влошиха инфлацията, създавайки повече търсене от страна на китайските домакинства.

МВФ може да намали прогнозите си за растежа на Китай

Международният валутен фонд може да се наложи да намали прогнозите си за растежа на Китай. За това предупреди управляващият директор Кр...

Дори с повторното отваряне на икономиката на Китай, МВФ смята, че цените на петрола ще намаляват както през 2023 г., така и през 2024 г. поради по-ниския растеж на световната икономика.

За прогнозата има рискове и във възходяща, и в низходяща посока, посочват икономистите на международния кредитор. Има възможност за устойчив растеж на търсенето, особено в туризма, и облекчаване на натиска на пазара на труда в някои развити икономики, което спомага за охлаждане на инфлацията, намалявайки необходимостта от агресивно повишаване на лихвите, пише още в заключенията на доклада.

Там обаче са изброени повече и по-големи рискове, включително от възникването на по-широко разпространени епидемии в Китай и влошаване на сектора на недвижимите имоти в страната.

Ескалацията на войната в Украйна може допълнително да оскъпи енергията и храните. Картината може да се влоши от евентуална студена зима през идната година, докато Европа се бори да напълни газохранилищата си, като и се конкурира с Китай за доставки на втечнен природен газ, алармира МВФ.

ОЩЕ: МВФ предвижда икономически растеж на Русия

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от МЕЖДУНАРОДНИ:

Кристалина Георгиева посочи от колко пари се нуждае Украйна

Най-големият инвестиционен фонд в света спечели 109 милиарда долара за тримесечието

Санкциите срещу руските олигарси сринаха продажбите на суперяхти

В Германия започват тестове на безпилотни тирове

Износът на петрол от Иран достигна 6-годишен връх

Цените на петрола: Накъде поеха след отчетения рязък спад?

Курсът на еврото смени посоката спрямо долара

Швейцария отново отказа да проследява парите на руски олигарси

Колониална зависимост: Китай е най-големият вносител за Русия, а Москва дори не е сред значимите му партньори

Обединение на пазара за телекомуникации, реформи в енергетиката и отбраната: Бъдещето на ЕС

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com