Най-богатият човек в Азия през 2017 г. сега разпродава луксозни активи за да плаща дългове

5441
Най-богатият човек в Азия през 2017 г. сега разпродава луксозни активи за да плаща дългове
Снимка: iStock

Какво се случва когато втората най-голяма строителна компания в Китай не може да плаща дълговете си? Много просто – намесват се китайските власти и дават нетипични напътствия за решаване на казуса.

Основателят на финансово затруднения строителен гигант China Evergrande Group, започна да набавя паричен ресурс чрез продажба на някои от луксозните си активи, включително произведения на изкуството, калиграфски произведения и три луксозни имота, предава Reuters, позовавайки се на документи и източник, запознат със ситуацията.

Китайските власти са казали на 63-годишния председател на борда на директорите на Evergrande Хуи Ка Ян да използва част от личното си богатство за да подпомогне процеса по погасяване на задълженията към притежателите на облигации, посочват два независими един от друг източника.

Невъзможността на Evergrande да посрещне плащанията по облигациите си, запрати много инвеститори, кредитори и доставчици в територията на финансовия хаос.

Гуо Хуи, чийто бизнес за почистване търси неплатени 18 млн. юана (2.8 млн. долара) от Evergrande, бе принуден да продаде автомобила си Porsche Cayenne и имот за да набере средства, с който да спаси компанията си.

„Той трябва да продаде нещата си. Няма избор щом властите го карат”, казва Гуо Хуи.

Хуу Ка Ян е заложил едно от своите имения в Хонконг с площ от около 5000 квадратни фута в The Peak, най-престижният жилищен квартал в Хонконг с гледка към блестящите небостъргачи в града, за заем от China Construction Bank през октомври, сочи справка в имотния регистър на Хонконг.

Имотът струва около 103 млн. щатски долара (800 млн. хонконгски долара), като брокер коментира пред Reuters, че имотът е заложен срещу заем в рамер на 300 млн. хонконгски долара, който ще бъде използван за плащанията по облигациите на Evergrande.

Предприемачът, който през 2017 година бе обявен за най-богатият човек в Азия, е заложил два дурги луксозни имота, намиращи се в същия район, в Orix Asia Capital Ltd на 8 ноември за неразкрита сума, сочи справка в имотният регистър на Хонконг.

Според местната медия HK01, общата сума по този заем възлиза на 821 млн. хонконгски долара.

Един от имотите струва 800 млн. хонконгски долара, посочва брокерът, докато другият е с по-голяма площ и според HK01 струва около 1 млрд. хонконгски долара.

Луксозни активи

Отгледаният от баба си на село, Хуи Ка Ян основава Evergrande през 1996 година в град Гуанджоу, като предлага жилища на ниска цена, които му печелят цяло състояние.

Милиардерът има страст към калиграфията, изкуството и декоративните шарани кои – риба, за която се смята, че носи късмет. За тези си привички, Хуй Ка Ян харчи десетки милиони, споделя източник с пряко наблюдение върху събитията.

След нареждане на Хуи Ка Ян, Evergrande е продала произведения на изкуството и калиграфия за да набере свеж капитал, разкрива източникът, който предпочита да остане анонимен поради деликатната ситуация.

Жилищен комплекс, изграждан от Evergrande в град Ухан. Строителната компания изпадна в ликвидна криза, като натрупаните дългове достигат около 300 млрд. щатски долара; 

Снимка: Getty Images

Ще удари ли Китай пазара на луксозни стоки?

Националната кампания на президента на Китай Си Дзинпин за „общо благоденствие”, която цели преразпределение на богатството...

Източникът разкрива, че строителната компания е продавала и два частни самолета Gulfstream през последните седмици.

The Wall Street Journal предаде по-рано през този месец, че Evergrande е набрала над 50 млн. долара чрез продажбата на два от своите частни самолети на американски инвеститори.

Хуй Ка Ян притежава и 60-метрова яхта, чиято стойност възлиза на 60 млн. долара, както и частен самолет Airbus, съобщават китайските медии.

Състоянието на Хуи Ка Ян се стопи през последните няколко години. През 2017 година той притежаваше 45 млрд. долара, докато през тази година богатството му възлиза на 11.3 млрд. долара, по данни на Hurun China Rich List 2021.

Въпреки продажбата на част от личните си активи, приходите бледнеят в сравнение със задълженията на Evergrande от над 300 милиарда долара, което се равнява приблизително на брутния вътрешен продукт на Южна Африка.

Защо най-богатите хора в Китай се страхуват за парите си?

Богатите също плачат. Особено тези дни в Китай. След като президентът на страната Си Дзинпин подхвана кампания, целяща преразпределение...

След като през миналата седмица Evergrande отново успя да предотврати неизпълнение на задълженията си чрез плащане на дохода по облигации в последната минута, следващият му краен срок е 28 декември, като плащанията по купони възлизат на на обща стойност надхвърляща 255 млн. долара.

Как Evergrande изпадна в беда?

Evergrande се разрастваше агресивно, за да се превърне в една от най-големите компании в Китай, като набра заеми за около 300 млрд. долара. През миналата година обаче Китай въведе нови правила за контрол на дължимите суми от големите предприемачи на недвижими имоти.

Новите мерки накараха Evergrande да предложи своите имоти с големи отстъпки, за да гарантира, че разполага с входящи парични потоци, така, че да поддържа бизнеса, пише BBC.

Понастоящем обаче компанията се бори да изплати лихвените плащания по дълговете си.

Тази несигурност доведе до спад в цената на акциите на Evergrande с около 80% през настоящата година, а рейтонгът по облигации също бяха понижени от световните рейтонгови агенции.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от МЕЖДУНАРОДНИ:

ЕК ще предложи санкции за руския втечнен газ

Руската централна банка запази огромната основна лихва

Гана започва да строи първата си АЕЦ

Турция ще инвестира 100 млрд. долара във възобновяема енергия

Собственикът на Google за първи път ще изплаща дивиденти на инвеститорите си

Путин ударно национализира. "Няма работна ръка във военните предприятия" (ВИДЕО)

Йената удари 34-годишно дъно спрямо долара

Цените на петрола: Напът да прекъснат двуседмичната си губеща серия

Еврото завършва седмицата с пълен обрат спрямо долара

Американската икономика се представя под очакванията в началото на 2024 г.

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com