Най-голямата европейска икономика е на крачка от рецесия

10645
Най-голямата европейска икономика е на крачка от рецесия
Снимка: iStock

Германия се намира на крачка от рецесия, след като прекъсванията на веригите за доставка и новите случаи на COVID-19 разклатиха икономиката на страната.

Най-голямата икономика в Европа ще запише спад от 0.5% през четвъртото тримесечие на тази година спрямо предходния тримесечен период, като през първите три месеца на следващата 2022 година се очаква стагнацията, сочи прогноза на германската изследователска организация Ifo Institute for Economic Research. За да изпадне официално дадена икономика в рецесия е необходимо регистриране на икономически спад в рамките на две поредни тримесечия.

Германия е на прага на рецесия

Епидемията от коронавируса ще предизвика "масивни икономически загуби" за германската икономика и ще предизвика "почти неизбежна рецеси...

Според Тимо Волфмерсхойзер, директор прогнози в организацията, прекъснатите доставки и четвъртата вълна на коронавируса провокират забележимо забавяне на германската икономика. "По-силното възстановяване след пандемията, което се очакваше през 2022 година все още не се е материализирало", казва той в изявление, предава CNN.

Очакванията бяха икономиката да се завърне към растеж през следващото лято, когато поредната вълна на COVID-19 отшуми, а веригата за доставки започне да се възстановява. Но слабият старт на годината ще повлияе на предварителните очаквания.

Ifo Institute for Economic Research понижава очакванията си за икономически ръст на Германия през следващата 2022 година с 1.4 процентни пункта до прогнозиран растеж от 3.7%.

Организацията очаква инфлацията да скочи до 3.1% през тази година и 3.3% през следващата - нива, които далеч надхвърлят заложената цел от Европейската централна банка за инфлация от не повече от 2%. Потребителските цени няма да се завърнат към нормалността чак до 2023 година, сочат прогнозите на Ifo.

Негативната перспектива идва на фона на новият щам на коронавируса Омикрон, който допълнително може да увеличи напрежението върху световната търговия и да принуди централните банки да се откажат от плановете си за прекратяване на политиките на стимули.

Олаф Шолц встъпи в длъжност като новия канцлер на Германия

Депутатите в германския парламент избраха социалдемократа Олаф Шолц за нов канцлер. Той оглави правителството на Германия с 395 от 707 ...

Миналата седмица Германия регистрира най-високия си брой ежедневни смъртни случаи от Covid-19 от февруари насам, борейки да овладее четвъртата вълна от пандемията. По-рано този месец страната забрани на неваксинирани граждани достъпа до всички бизнеси освен до най-важните, като хранителни магазини и аптеки, като част от новите ограничения.

Международната агенция по енергетика предупреди, че покачването на новите случи на заразени може да забави възстановяването в търсенето на петрол по света.

Организацията понижи прогнозата си за търсене на петрол с приблизително 100 000 барела на ден за 2021 и 2022 година, посочвайки, че въздушният транспорт и горивата за самолети ще бъдат най-засегнати от ситуацията.

Цената на суровият петрол тип Брент намаля с около 10 долара за барел от началото на ноември до ниво под 75 долара. Все пак организацията посочва, че ударът върху икономиката ще бъде по-слаб спрямо предходните вълни на коронавируса.

„Новите мерки за ограничаване, въведени за спиране на разпространението на вируса, вероятно ще окажат по-заглушено въздействие върху икономиката в сравнение с предишните Covid вълни, не на последно място поради широко разпространените кампании за ваксинация“, заяви агенцията в месечния си доклад за декември.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от МЕЖДУНАРОДНИ:

ЕК ще предложи санкции за руския втечнен газ

Руската централна банка запази огромната основна лихва

Гана започва да строи първата си АЕЦ

Турция ще инвестира 100 млрд. долара във възобновяема енергия

Собственикът на Google за първи път ще изплаща дивиденти на инвеститорите си

Путин ударно национализира. "Няма работна ръка във военните предприятия" (ВИДЕО)

Йената удари 34-годишно дъно спрямо долара

Цените на петрола: Напът да прекъснат двуседмичната си губеща серия

Еврото завършва седмицата с пълен обрат спрямо долара

Американската икономика се представя под очакванията в началото на 2024 г.

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com