NFT балонът започва да изпуска въздух

9524
NFT балонът започва да изпуска въздух
Снимка: iStock

NFT балонът отказва да се спука засега, но започва да забавя надуването си. Преди година незаменяем токен (Non-fungible tokens или накратко NFT) бе продаден за внушителните 69.3 млн. долара, платени в криптовалути, на търг на аукционната къща Christie's.

Купувачът на дигиталния актив плати за да бъде записан върху блокчейн системата като негов собственик, въпреки, че всеки може да го разглежда съвсем безплатно в интернет. Понастоящем обаче този странен пазар изглежда започва да забавя растежа си.

Продажбите чрез OpenSea, най-големият пазар за NFT активи, достигнаха близо 5 млрд. долара през месец януари, което представлява огромен ръст спрямо същия месец на миналата година, когато продажбите възлизаха на едва 8 млн. долара, пише Reuters.

През миналия месец март обаче, продажбите отчетоха сериозен спад до около 2.5 млрд. долара.

Около 635 000 души са купили NFT през миналия месец, като средната продажна цена на NFT активите достига 437 долара, по данни на платформата CryptoSlam. През януари средната продажна цена бе 659 долара, а броят на купувачите достигаше около 948 000.

Въпреки този спад, компаниите продължават да залагат на нашумялата „метавселена”, където дигитални активи като виртуална земя могат да бъдат закупени чрез криптовалути, подобно на NFT активите.

JPMorgan и HSBC са сред бизнесите, които стартираха виртуални начинания в метавселената през тази година, като YouTube и Instagram също имат подобни планове.

„Очевидно ентусиазмът и интересът, който имаше в определени периоди през миналата година вече не е тук”, казва Пабло Родригез-Фрайле, колекционер на дигитално изкуство, опериращ в Маями, САЩ. „Мисля, че постигнахме нещо, което не беше устойчиво”, смята той.

По думите му, през последните седмици продажбите на NFT отново са тръгнали нагоре, въпреки забавянето от последните месеци.

Модеста Масойт, директор финанси и анализи в NFT компанията за проучвания DappRadar, коментира, че пазарът като цяло не върви надолу, а по-скоро се консолидира след огромния растеж. Според нея, продажбите може и да намаляват в резултат на руската атаката срещу Украйна, която е провокирала несигурност в инвеститорите.

„Всички очакваха, че ще има период на консолидация.”, казва тя, добавяйки, че пазарът не затихва, а просто е в процес на консолидация.

Продажбите на NFT през тази година достигат 11.8 млрд. долара, по данни на DappRadar. Статистиката не взема предвид продажби за 19.3 млрд. долара, тъй като те се случват на платформа, на която се наблюдава съмнителна активност на малък брой акаунти, които си препродават активите на изключително високи цени.

Мистерията NFT

Какво е NFT и защо все повече хора влагат парите си в тези активи?

Незаменими токени (Non-fungible tokens) или накратко NFT са поредният феномен от света на криптовалутите, който привлича все повече по...

NFT може да бъде доста екзотичен и опасен актив.

Цените могат да паднат драстично след периоди на сериозно поскъпване, което създава остра волатилност на пазара. Още повече, че цената на NFT често зависи от социалния статус на актива, тоест дали се харесва на потребителите или не.

Нима Сагчарчи, ръководител дигитални активи в аукционната къща Bonhams, посочва, че за разлика от света на традиционните произведения на изкуството, пазарът на NFT може да редува период на повишения и спадове едва ли не през седмица.

Така например, NFT, който е съставен от компютърно генерирани изображения, се продаваше на средна цена от около 15 000 долара през септември 2021 година. През последния месец, цената на същия актив е паднала под 4 200 долара, сочат данните на CryptoSlam.

Междувременно, NFT актива Bored Ape Yacht Club, които представлява колекция от 10 000 вариации на анимационен примат, продължава да се продава на средна цена от 300 000 долара.

Украйна продава NFT за да финансира войната срещу Русия

Украинското правителство обяви, че ще издаде NFT (незаменими токени), чрез които ще финансира армията си във войната срещу Русия. Обявл...

Редица знаменитости като Мадона и Парис Хилтън също купиха Bored Ape Yacht Club NFT. Вложението в подобен актив представлява нещо като смесица между членство в клуб и инвестиционна схема. Купувачите често рекламират това членство, като позиционират притежавания NFT като профилна снимка в социалните мрежи.

Криптовалута на име ApeCoin бе стартирана през миналия месец, като автоматично без разделена измежду притежателите на Bored Ape Yacht Club актива. Пазарната капитализация на тази виртуална валута вече възлиза на 3.4 млрд. долара, по данни на Coinbase.

Раул Пал, бивш директор в Goldman Sachs, посочи в публикация в блога си, че очакванията около този токен са го провокирали да похарчи около 400 000 долара под формата на криптовалути за придобиването на Bored Ape NFT.

„Социалните токени са голямото нещо”, пише той.

Още: Балон ли е биткойн?

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от МЕЖДУНАРОДНИ:

Пример как руснаците избягват западни санкции: Украинска група с впечатляващо разследване

В Русия очакват по-висока инфлация и по-слаба рубла

Германия разследва голяма местна компания, помагаща на Русия да строи в Мариупол

Стана ясно колко ще струва първата АЕЦ в Полша

Аржентинският президент постигна нулев дефицит с "моторната резачка"

Британски съд нареди на "Газпром" да прекрати дела срещу "Уникредит"

Глас от ЕЦБ: Намаляването на лихвите през юни изглежда сигурно

САЩ готвят санкции за китайски банки, работещи с Русия

Цената на петрола обърна курса - на фокус остава Близкият изток

Еврото удържа психологическа граница спрямо долара

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com