Обрат на пазара на криптовалути: Binance обяви планове за придобиване на закъсалия конкурент FTX

2658
Обрат на пазара на криптовалути: Binance обяви планове за придобиване на закъсалия конкурент FTX
Снимка: iStock

Неочакван обрат разтърси света на криптовалутите. Най-голямата платформа за търговия с виртуални валути в света Binance изненадващо обяви планове за придобиването на своя конкурент FTX, който изпадна в ликвидна криза, предизвикала опасения за целостта на целия пазар на дигитални активи.

„Този следобед FTX поиска нашата помощ”, обяви чрез публикация в Twitter Чангпнег Жао, съосновател и изпълнителен директор на Binance.

Европейска борса за криптовалути ще таксува потребителите за липса на активност

На фона на падащите обеми в търговията с криптовалути, борсите, които разчитат предимно на такси върху трансакциите, за да генерират пр...

“Има значителна ликвидна криза. За да защитим потребителите, ние подписахме необвързващо [писмо за намерение] с намерение да придобием изцяло http://FTX.com и да помогнем за покриване на кризата с ликвидността.”, посочи той.

Съобщението изненада инвеститорите в криптовалути, тъй като обвързването на две от най-големите платформи за криптовалути в света по размер на обемите може да бележи сериозни промени за цялата индустрия, пише CNN.

 

Крипто бизнесът: Хиляди криптовалути ще се сринат

Някои играчи в индустрията на криптовалутите смятат, че хиляди виртуални валути вероятно ще се сринат, докато броят на съществуващ...

Новината предизвика кратко възстановяване на пазара на виртуални валути, но не бе достатъчна да успокои инвеститорите.

Биткойн поевтиня във вторник с над 10% до 52-седмично дъно от цена от 17 600 долара, по данни на CoinDesk. FTT (FTX Token), дигиталната валута на платформата FTX, загуби 85% от стойността си. Други дигитални активи и капитали, обвързани с индустрията, подобно на Coinbase, също претърпяха понижения.

Сам Банкман-Фрид, основател и изпълнителен директор н FTX, който е една от най-влиятелните личности в света на криптовалутите, през лятото отдели около 1 млрд. долара в подкрепа на затруднение фирми в резултат на пониженията на пазара.

Във вторник тази седмица обаче ситуацията се обърна, тъй като компанията на Банкман-Фрид бе изправена пред сериозен натиск срещу собствената й валутата FTT.

„Наистина съм шокиран от това“, коментира неназован изпълнителен директор от индустрията пред CNN Business.

Може ли Етериум да отнеме короната на биткойн като най-популярна криптовалута?

Години наред Етериум дори не можеше да си помисли да се конкурира с биткойн. Сега обаче, втората най-популярна криптовалута в света изг...

„Провалът на FTX … би бил нещо като събитие от рода на Lehman Brothers за средата. Но ако са били успешно спасени, тогава това вероятно това е предотвратено”, казва той.

Binance и FTX засега не предоставят подробности за сделката, като отбелязаха, че двете страни я обмислят в реално време.

„Има много за покриване и ще отнеме известно време“, написа в Twitter Жао. „Това е изключително динамична ситуация и... Binance има правото да се оттегли от сделката по всяко време.“

Страховете около FTX и Alameda Research, търговската къща на Банкман-Фрид, започнаха през миналата седмица след като порталът за крипто новини CoinDesk предположи, че голяма част от баланса на Alameda е съставен от FTT, който се смята за сравнително неликвиден токен.

В неделя, Жао, посочи, че неговата компания ще продаде всичките си притежания под формата на FTT на стойност около 580 млн. долара, „поради скорошни разкрития”. Неговото съобщение изплаши инвеститорите и предизвика рязък спад на FTT.

Криптовалута, създадена на шега, поскъпна с над 40% само за седмица

Най-популярната криптовалута шега поскъпна с над 40% през последните седем дни. Скокът в цената на виртулната валута съвпада с последни...

Казано с други думи, Банкман-Фрид получи капиталова покана за 580 млн. долара, но не разполагаше с ликвидността да я посрещне.

Това е „невероятна ситуация и по същество пълна промяна от всичко, което някой би очаквал дори преди седмица“, казва изпълнителен директор от индустрията пред CNN Business.

Към момента на подготвяне на материала биткойн се търгува на цена от 18 131 долара, губейки около 8% за последните 24 часа, сочат данните на CoinMarketCap. Общата пазарна капиталзиция на пазара на криптовалути падна под 900 млрд. долара до ниво от 893.4 млрд. долара.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от МЕЖДУНАРОДНИ:

Цените на петрола се движат към седмичен ръст за първи път от три седмици

Еврото затвърди позиции след рязката промяна вчера

Удар със санкции от Русия срещу Boeing показа какво чака САЩ при война с Китай

"Това, което не те убива, те прави по-силен": В Китай се надсмиват над новите мита на САЩ

Израел смята да заобиколи турската забрана за търговия през България и Румъния

Грузинската национална валута се срина на фона на протестите

ЕК започва ново разследване срещу Meta заради пристрастяващите алгоритми

Цените на петрола поддържат курса на фона на данните за инфлация в САЩ

Милиардерът Уорън Бъфет най-накрая разкри мистериозната компания, в която инвестира милиарди

Рязка промяна в курса на еврото спрямо долара

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Международни