Поскъпващата рубла започва да става проблем за Русия

6515
Поскъпващата рубла започва да става проблем за Русия
Снимка: iStock

Силната рубла започва да се превръща в проблем за руската икономика - нещо, което не остава незабелязано от властите в страната.

Рублата намали стойността си спрямо долара в сряда, след изявление на руския финансов министър, че е възможно предприемането на мерки за облекчаване на натиска върху валутата, след като тя се доближи до рекордна стойност от 50 рубли за долар. Подобна висока стойност руската валута постига за първи път от май 2015 година.

Защо рублата е най-добре представящата се валута в света въпреки санкциите срещу Русия?

Руската рубла продължава да вдига стойността си спрямо щатския долар, въпреки международните санкции срещу Москва. Нещо повече - през т...

Внушителният възход превърна рублата в най-добре представящата се валута в света през тази година. Стойността ѝ бе подсилена от взетите в страната мерки с цел защита на ударената от санкции руска финансова система. Едно от решенията на руското правителство бе въвеждането на ограничения за домакинствата, които теглят спестявания в чуждестранна валута, предава Reuters.

Силната рубла предизвика опасения за правителството и експортно ориентираните компании, тъй като тя възпрепятства генерирането на доходи на страната от продажба на стоки в чужбина в долари и евро.

Много руски компании, предимно такива, които не изнасят петрол и газ, вече страдат финансово, казва Евгений Суворов, икономист в CentroCreditBank.

Министърът на финансите Антон Силуанов казва, че Русия може да намали държавните разходи и да насочи средства за операции в чуждестранна валута, за да ограничи укрепването на рублата, което застрашава бюджетните приходи.

След коментара на министъра, рублата намали стойността си с 0,4% и от 52,00 за долар, достигна до 50,01.

Централната банка на Русия: Доларът и еврото губят тежест като световни резервни валути

Руската централна банка заяви във вторник, че ролята на долара и еврото като глобални резервни валути ще отслабне. Причините са пр...

Постъпленията от износ на стоки, резкият спад на вноса и плащанията на данъци в края на месеца в рубли от руски ориентирани към износ фирми, са допълнителни фактори за покачването на валутата.

Рублата е нараснала с близо 44% от началото на годината на Московската борса, но остава много по-слаба спрямо курсовете на банките. VTB , втората най-голяма руската банка, обменя руската валута при курс 63,45 за долар и 67,85 за евро.

Вицепремиерът Андрей Белоусов съобщи този месец, че за индустрията би било най-добре, ако рублата се движи между 70 и 80 спрямо долара.

Капиталовият контрол позволи на валутата да се отърве от обявения от Белия дом и кредитната агенция Moody's дефолт на Русия в понеделник. Кремъл обаче отхвърли твърдението за дефолт, наричайки го изкуствено и създадено от западните санкции.

Точно преди Русия да предприеме това, което тя нарича "специална военна операция" в Украйна, рублата се търгуваше за близо 80 за долар и 90 за евро.

Рублата скочи до близо 7-годишен връх спрямо щатския долар

Стойността на руската рубла се покачи в понеделник до почти седемгодишен връх спрямо щатския долар на Московската борса. Ръстът е ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от МЕЖДУНАРОДНИ:

Малкият остров в наша съседка, любим на трафикантите на хора

Гърция е шампион по ръст на БВП в Европа

Икономиката на САЩ нарасна повече от очакваното в края на 2023 г.

САЩ отпускат 1,5 млрд. долара за повторно пускане на атомна централа

Санкциите удрят здраво: Русия вече разчита на Габон за резервни части за самолетите си

Путин опря до Лукашенко за бензин, Беларус предпочита Запада

Цената на петрола се определя от оценката на инвеститорите на данните за запасите в САЩ

Ефектът на санкциите: Масово руските микрочипове са дефектни

ЕК въвежда обща европейска диплома за образование

Ще повиши ли цената прекратяването на преноса на руски газ през Украйна?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com