Румъния приема еврото през 2029 година... евентуално

9513
Румъния приема еврото през 2029 година... евентуално
Снимка: iStock

Румъния продължава да отлага приемането на еврото, като новата целева дата за това ще бъде изместена чак за 2029 година. Това става ясно от думите на първия заместник-управител на Националната банка на Румъния Флорин Джорджеску, предава изданието intellinews.com. Централният банкер е заявил, че в следващия доклад по темата евро, целевата дата за приемането на единната европейска валута ще бъде 2029 година.

Новата оценка взема предвид настоящото ниво на макроикономическите индикаторите на страната, които изискват съществени корекции, за което ще бъде нужно време.

Хърватия преминава към еврото през 2023 година

Хърватия ще премине към използването на еврото като основна валута от 1 януари 2023 г. Това съобщи по време на конференцията "Хърватия ...

„Липсата на политическа воля на вземащите решения в правителствата, управлявали след присъединяването на Румъния към ЕС през 2007 г., се доказва от факта, колко пъти Румъния е променяла, въз основа на доклади, изготвени от държавни институции и експерти, целевата година за приемане на еврото“, казва Джорджеску.

Оценката кога Румъния ще бъде готова за приемане на еврото се променя обикновено на годишна база, като бива включвана в доклада за конвергерцията, които се изпраща от правителството към Европейската комисия. Първоначално Румъния определи за целева дата 2014 година, но този краен срок бе ревизиран на няколко пъти - първо на 2019 година, след това на 2024 година, а сега на 2029 година.

Румъния имаше прозорец, в който можеше да пристъпи към приемане на еврото в периода 2015-2017 година чрез кандидатстване за влизане в ERM II или така наречената чакалня на еврозоната.

В този период страната отговаряше на маастрихтските критерии за ценова стабилност, устойчивост на публичните финанси, дълга, обменния курс и прочее. Към днешна дата обаче Румъния не отговаря на тези критерии.

МФ: Въвеждането на еврото няма да вдигне инфлацията

Приемането на еврото в България няма да бъде повод за повишаване на инфлацията. Това стана ясно от думите на заместник-министъра на фин...

Изданието intellinews.com прави паралел с Хърватия и България, като псочва, че Хърватия може да стане член на еврозоната през 2023 година, въпреки, че се присъедини към Европейския съюз едва през 2013 година.

България също се цели към влизане в еврозоната, макар "през тази година да бе осъществен малък прогрес" заради месеците на политическа нестабилност. Страната ни е определила 2024 година като целева дата, като новият финансов министър Асен Василев потвърди тази дата, а гуверньорът на БНБ Димитър Радев посочи, че централната банка има готовност да извърши огромната по обем техническа работа, свързана с приемането на еврото.

„След Хърватия и България вероятно ще стане тихо на фронта на разширяването на еврото за много дълго време. От гледна точка на останалите настоящи потенциални кандидати за еврозоната – Чехия, Унгария, Полша и Румъния – икономическите аргументи, макар и от различни ъгли, за присъединяване към момента не са убедителни“, пишат икономистите на Райфайзен в коментар за bne IntelliNews по-рано през годината.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от МЕЖДУНАРОДНИ:

Американската икономика се представя под очакванията в началото на 2024 г.

Украинската централна банка понижи основната лихва

Еврокомисар: 1,5 млн. мигранти не са ни достатъчни

Недостигът тласка цената на медта все по-близо до границата от 10 000 долара за тон

Китaйcĸитe ĸoмпaнии нaмaлиxa драстично дocтaвĸите нa мaшини и oбopyдвaнe зa Pycия

Цените на петрола поддържат курса заради опасенията за търсенето в САЩ

Еврото с нов завой спрямо долара

Законодателите на ЕС одобриха таван от 10 000 евро за плащане в брой

Къде са санкциите? Приходите на Русия от петрол и газ през април ще се удвоят

"Бундесбанк": Германия започва да излиза от кризата

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com