Русия нарушава санкции на ООН, които е одобрила: Доставя петрол на Северна Корея

1345
Русия нарушава санкции на ООН, които е одобрила: Доставя петрол на Северна Корея
Снимка: iStock

Русия е започнала да доставя петрол директно на Северна Корея в разрез със санкциите на ООН, което затвърждава връзките между авторитарните режими и нанася нов удар върху международните усилия за сдържане на Пхенян.

Новината съобщава Financial Times, позовавайки се на сателитни снимки, предоставени на изданието от Кралския институт на обединените служби (RUSI) - мозъчен тръст в Обединеното кралство.

Още: САЩ призовават Украйна да не съсипва руските рафинерии: Петролът щял да поскъпне

Русия нарушава санкциите на ООН

Най-малко пет севернокорейски танкера са пътували този месец, за да вземат петролни продукти от пристанище Восточний в руския Далечен изток.

Доставките са започнали на 7 март. Това са първите документирани преки морски доставки от Русия, откакто Съветът за сигурност на ООН - с одобрението на самата Москва - наложи строг лимит на трансфера на петрол за Северна Корея през 2017 г. в отговор на опитите на Пхенян с ядрени оръжия.

"Тези доставки на петрол представляват пълномащабна атака срещу режима на санкции, който сега е на ръба на колапса", заяви Хю Грифитс, бивш координатор на групата на ООН, която наблюдава санкциите срещу Северна Корея, цитиран от FT.

Снимка: iStock

Още: Най-голямата индийска енергийна компания отказа корабите с руски петрол

Севернокорейски танкери непрекъснато влизат в руско пристанище и излизат от него

Всички плавателни съдове, които плават под севернокорейски флаг и са класифицирани като танкери за петролни продукти, са посетили един и същ кей, управляван от руска петролна компания, в пристанище Восточний, където изглежда, че са били натоварени. Сателитни снимки потвърждават, че два от корабите след това са се отправили към севернокорейското пристанище Чонджин, където явно са разтоварили стоката.

"Плавателните съдове, които видяхме на руските терминали, са едни от най-големите кораби в севернокорейския флот и непрекъснато влизат и излизат от пристанището", казва Джоузеф Бърн, научен сътрудник в RUSI. "Няколко от тези плавателни съдове също така са включени в списъка на ООН, което означава, че дори не би трябвало да им се разрешава да влизат в чужди пристанища, камо ли да участват в доставки на петрол".

Още: Русия ще увеличи производството на петрол в оцелелите от украинските удари рафинерии

Размяна на оръжия срещу петрол

През август миналата година Северна Корея започна да доставя на Русия хиляди контейнери с боеприпаси, които според военни експерти са допринесли значително за военните усилия на Москва в Украйна. Според RUSI пристанище Восточний е било използвано и като център за руски кораби, за които се твърди, че са участвали в търговията с оръжие между страните.

Още: Сеул: Пхенян даде 7000 контейнера с боеприпаси на Москва

"Това, което виждаме сега, е ясно споразумение за размяна на оръжия срещу петрол в открито нарушение на санкциите, които Владимир Путин лично е подписал. Това илюстрира траекторията на Русия през последните години от международен разрушител до държава извън закона", казва Грифитс.

Още: Откриха компоненти от САЩ и Европа в севернокорейска ракета, изстреляна по Украйна

И петте севернокорейски кораба пътуват до пристанище Восточний с изключени транспондери. Един от тях, Paek Yang San 1, беше идентифициран от ООН през 2018 г. като замесен в незаконни трансфери на петрол от кораб на кораб, предназначени да заобиколят лимита за внос, който ограничава Северна Корея до само 500 000 барела годишно за петрол и петролни продукти. Доставките също така могат да се считат за съвместими само ако са докладвани на комитета по санкциите на ООН.

Още: Ким Чен Ун нареди да се повиши готовността за война

Изследователите на RUSI изчисляват, че документираните доставки на петрол от пристанище Восточний биха могли да възлизат на 125 000 барела петролни продукти - една четвърт от разрешената годишна квота - в рамките на няколко седмици.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков е отказал коментар за FT, а операторите на севернокорейските кораби дори не са били открити.

Още: Севернокорейските заводи работят на пълен капацитет, за да снабдяват Русия с оръжия

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от МЕЖДУНАРОДНИ:

ЕК ще предложи санкции за руския втечнен газ

Руската централна банка запази огромната основна лихва

Гана започва да строи първата си АЕЦ

Турция ще инвестира 100 млрд. долара във възобновяема енергия

Собственикът на Google за първи път ще изплаща дивиденти на инвеститорите си

Путин ударно национализира. "Няма работна ръка във военните предприятия" (ВИДЕО)

Йената удари 34-годишно дъно спрямо долара

Цените на петрола: Напът да прекъснат двуседмичната си губеща серия

Еврото завършва седмицата с пълен обрат спрямо долара

Американската икономика се представя под очакванията в началото на 2024 г.

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com