Русия планира да увеличи добива на петрол

5513
Русия планира да увеличи добива на петрол
Снимка: iStock

Въпреки наложените санкции върху руския петрол от страна на ЕС, Русия смята да се придържа към договореното с ОПЕК+ увеличение на добива на суров петрол през юли и август.

Русия, като част от алианса между ОПЕК и техните съюзници, известен като ОПЕК+, планира да увеличи добива си от 9,9 млн. барела петрол на ден до 11 млн. барела дневно това лято, каквато е и предвидената квота от сделката с ОПЕК +. Краят на договорката ще бъде през септември, като все още не са ясни перспективите за по-нататъшни ограничения върху растежа на нефтодобива, предава руското издание на Forbes.

Русия е най-големият доставчик на петрол за Турция през април

Русия е най-големият доставчик на петрол и петролни продукти за Турция през месец април. Това сочат данните на турското Управление за к...

Вицепремиерът Александър Новак заяви в ефира на Россия 24, че решенията на ОПЕК+ за увеличаване на производството на петрол през юли и август с 648 000 барела на ден ще позволят на страната да има „балансиран пазар“. Вицепремиерът припомня, че търсенето на руски петрол нараства заради отпадането на COVID мерките в Китай.

Според условията на споразумението през август Русия и Саудитска Арабия ще добиват 11 млн. барела петрол на ден, а през юли квотата е 10,8 млн. барела на ден.

Това увеличение идва въпреки санкциите на ЕС наложени върху Роснефт и Газпром Нефт от май и шестият пакет санкции от юни, който предполага въвеждането на ембарго върху руския петрол от декември 2022 година.

Анализаторът от Агенцията за анализ на кредитния рейтинг (АКРА), акредитирана от Централната банка на Русия, Василий Танурков отбелязва, че страните ще спрат да координират тясно действията си на пазара. Това според него обаче няма да окаже значително влияние.

Налагането на таван на цената на петрола от Русия може да се окаже трудна задача

Лидерите на Г-7 се съгласиха да обсъдят възможността за поставяне на ценови таван на руския петрол и газ. Целта е да се ограничат спосо...

Според него повечето страни от ОПЕК+ сега нямат капацитет да увеличат значително добива си. Цените на петрола обаче може да се стабилизират на фона на забавянето на световната икономика, а не поради увеличаване на предлагането на пазара.

Антон Усов от одитно-консултантската компания Kept предположи, че страните от ОПЕК+ ще продължат да се придържат към параметрите на сделката и след официалното изтичане на нейния срок. Той допусна възможност за формално удължаване на споразуменията с цел поддържане на приемлива цена. Анализаторът отбеляза, че членовете на алианса обаче са заинтересовани да поддържат висока цена, за да увеличат доходите си.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от МЕЖДУНАРОДНИ:

ЕК ще предложи санкции за руския втечнен газ

Руската централна банка запази огромната основна лихва

Гана започва да строи първата си АЕЦ

Турция ще инвестира 100 млрд. долара във възобновяема енергия

Собственикът на Google за първи път ще изплаща дивиденти на инвеститорите си

Путин ударно национализира. "Няма работна ръка във военните предприятия" (ВИДЕО)

Йената удари 34-годишно дъно спрямо долара

Цените на петрола: Напът да прекъснат двуседмичната си губеща серия

Еврото завършва седмицата с пълен обрат спрямо долара

Американската икономика се представя под очакванията в началото на 2024 г.

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com