Саудитска Арабия налива 80 млрд. долара в един от най-големите строителни проекти в света

16759
Саудитска Арабия налива 80 млрд. долара в един от най-големите строителни проекти в света
Снимка: iStock

Саудитска Арабия ще отдели 300 млрд. риала (80 млрд. долара) за създаването на инвестиционен фонд с цел финансиране на строителството на „умния град“ Неом. През 2024 година кралството планира да листне проекта на местната фондова борса чрез процедура по първично предлагане на акции.

Инвестиционният фонд може да бъде увеличен до 400 млрд. риала (106 млрд. долара), казва престолонаследникът на страната Мохамед бин Салман пред репортери в град Джеда. Целта на фонда е да подпомогне компании, които ще станат част от изграждането на град Неом в северозападната част на Саудитска Арабия, на брега на Червено море, предава Bloomberg.

Саудитският суверенен фонд става вторият най-голям акционер в Aston Martin

Акциите на Aston Martin се повишиха с 20% в петък, след като Фондът за публични инвестиции на Саудитска Арабия (PIF) стана вторият най-...

Това е първото официално съобщение, което посочва как ще бъде финансиран един от най-големите и сложни строителни проекти в света.

Първият етап от изграждането му, който приключва през 2030 г., ще струва 1.2 трлн. риала (около 320 млрд. долара). Половината от тези средства идват от суверенния инвестиционен фонд на Саудитска Арабия, казва принцът. Очаква се още 600 млрд. (160 млрд.) да бъдат събрани от други суверенни фондове в страната, частни инвеститори от и извън Саудитска Арабия и от първичното публично предлагане на Саудитската фондова борса.

„Таим надежди на превърнем Саудитската фондова борса в една от трите най-големи в света.“, казва престолонаследникът, добавяйки, че очаква първичното публично предлагане на Неом да се състои през 2024 година.

Обявеният през 2017 г. проект има за цел да превърне пустинна земя с размерите на Белгия във високотехнологичен мегаполис. Градът ще е пионер в новите технологии и се очаква да привлича инвестиции, които да разнообразят зависимата от петрола саудитска икономика.

В рамките на пет години реализирането на проекта среща множество трудности, главно произтичащи от променящата се визия на принца, казват бивши и настоящи служители, занимаващи се с реализирането на строителството.

Прогнозата на ОПЕК за 2023 година не вещае облекчаване на петролния пазар

Предварителните прогнози на ОПЕК за петролния пазар през 2023 г. не вещаят облекчения. Изводът е на база нарастващите петролни нужди въ...

Последните планове предвиждат линия от сгради в протежение на повече от 100 км., която може да се превърне в дом за 9 млн. жители.

На запитване защо иска да изгради Неом, саудитският принц отговори, че трябва да се вземе предвид положителният прираст на населението на страната, което се очаква да достигне 50-60 млн. до 2030 г. спрямо 34 млн. днес. Половината от тези жители ще са чужденци, добавя той. Понастоящем една трета от всички резиденти в страната са чужди граждани.

Капацитетът на столицата Риад е ограничен, споделя принцът, но „Неом ще се погрижи за 10 млн. души“.

Престолонаследникът се надява 1.5 млн. души да живеят в „Линията“ – проект за строеж на дълга ивица от сгради в Неом. Броят на живущите трябва да достигне 9 млн. до 2045 година.

В изграждането на „умния град“ се очаква да вземат участие големи инвеститори до края на тази година, казва принцът.

Саудитска Арабия готова да увеличи добива на петрол, ако санкциите понижат руското производство

Саудитска Арабия е готова да увеличи производството си на петрол, ако добивът на Русия спадне значително поради западните санкции,...

Кралството планира да инвестира и в съседен Египет, за да развие допълнително проекта, включително ще вложи средства и в Шарм ел-Шейх червеноморския курорт, намиращ се срещу Неом. „Ще направим солидна инвестиция в Египет“, заключава принцът.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от МЕЖДУНАРОДНИ:

Йената удари 34-годишно дъно спрямо долара

Цените на петрола: Напът да прекъснат двуседмичната си губеща серия

Еврото завършва седмицата с пълен обрат спрямо долара

Американската икономика се представя под очакванията в началото на 2024 г.

Украинската централна банка понижи основната лихва

Еврокомисар: 1,5 млн. мигранти не са ни достатъчни

Недостигът тласка цената на медта все по-близо до границата от 10 000 долара за тон

Китaйcĸитe ĸoмпaнии нaмaлиxa драстично дocтaвĸите нa мaшини и oбopyдвaнe зa Pycия

Цените на петрола поддържат курса заради опасенията за търсенето в САЩ

Еврото с нов завой спрямо долара

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com