Шефът на Световната банка предупреждава за глобална рецесия

6992
Шефът на Световната банка предупреждава за глобална рецесия
Снимка: iStock

Шефът на Световната банка предупреди, че инвазията на Русия в Украйна може да предизвика глобална рецесия, тъй като цените на храните, енергията и торовете скачат, посочва BBC.

Дейвид Малпас заяви на бизнес събитие в САЩ в сряда, че трудно може да избягаме от рецесия. Той също добави, че поредицата от локдаун мерки в Китай увеличава опасенията.

Коментарите му са последното предупреждение за нарастващия риск, че световната икономика може да се свие. „Докато следим глобалния БВП в момента, е трудно да видим как ще избегнем рецесия“, казва Малпас, без да дава конкретна прогноза.

„Идеята за удвояване на цените на енергията е достатъчна, за да предизвика рецесия сама по себе си“, добави той.

Миналия месец Световната банка намали прогнозата си за глобален икономически растеж за тази година с почти процент и предположи, че той ще достигне до 3,2%.

Брутният вътрешен продукт е мярка за икономически растеж. Това е един от най-важните начини за измерване на това колко добре или зле се представя една икономика и се следи от икономисти и централни банки.

Помага на бизнесите да преценят кога да се разширят и да наемат повече работници или да инвестират по-малко и да съкратят работната си сила.

Правителствата го използват за всяко свое решение - от данъци до разходи. Това е ключов показател, заедно с инфлацията, за централните банки, когато обмислят дали да повишат или намалят лихвените проценти.

Малпас казва също, че много европейски страни все още са твърде енергийно зависими от Русия. Проблемът остава дори когато западните държави продължават с плановете си да намалят зависимостта си от руската енергия.

Икономическо забавяне 

На онлайн събитие, организирано от Търговската камара на САЩ, Малпас коментира, че действията на Русия за намаляване на доставките на газ могат да доведат до „значително забавяне“ на икономическото развитие в региона.

По-високите цени на енергията вече тежат върху Германия, която е най-голямата икономика в Европа и четвъртата по големина в света, добави той. Развиващите се страни също са засегнати от недостиг на торове, храна и енергия.

Малпас също изрази загриженост относно локдауна в някои от големите градове в Китай - включително финансовия, производствен и транспортен център Шанхай. Все още влиянието на тези действия върху забавянето на световния икономически растеж може да се усети.

„Китай вече преминава през свиване на пазара за недвижими имоти, така че прогнозата за растежа на страната, дадена преди инвазията в Украйна, беше значително смекчена за 2022 г.“, казва Малпас.

„Тогава вълните от COVID-19 доведоха до локдаун, което допълнително намали очакванията за растеж за Китай“, добави той.

Перфектната буря - рецесия в САЩ, Китай и Европа

Рецесията в Европа е почти неизбежна, ако конфликтът в Украйна се задълбочи и Германия се поддаде на яростните призиви да изхвърли петр...

Също в сряда китайският премиер Ли Къцян заяви, че втората по големина икономика в света е била засегната по-силно от последния локдаун, отколкото от началото на пандемията през 2020 г. Също така призова за повече действия от страна на служителите за отваряне на фабриките след нормализирането на обстановката.

„Напредъкът не е задоволителен“, казва Ли Къцян. „Някои провинции съобщават, че само 30% от предприятията са заработили отново. Броят им трябва да се повиши до 80% в рамките на кратък период от време“.

Пълни или частични локдаун мерки бяха наложени в десетки китайски градове през март и април, включително продължително затваряне на Шанхай. Това доведе до рязко забавяне на икономическата активност в цялата страна.

През последните седмици официалните данни показват, че са засегнати големи части от икономиката – от производителите до търговците на дребно.

Още: Банките в Германия: Рецесията е практически неизбежна, ако газът и петролът от Русия спрат

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от МЕЖДУНАРОДНИ:

Малкият остров в наша съседка, любим на трафикантите на хора

Гърция е шампион по ръст на БВП в Европа

Икономиката на САЩ нарасна повече от очакваното в края на 2023 г.

САЩ отпускат 1,5 млрд. долара за повторно пускане на атомна централа

Санкциите удрят здраво: Русия вече разчита на Габон за резервни части за самолетите си

Путин опря до Лукашенко за бензин, Беларус предпочита Запада

Цената на петрола се определя от оценката на инвеститорите на данните за запасите в САЩ

Ефектът на санкциите: Масово руските микрочипове са дефектни

ЕК въвежда обща европейска диплома за образование

Ще повиши ли цената прекратяването на преноса на руски газ през Украйна?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com