Ще стане ли САЩ нетен износител на суров петрол през 2023 година?

2090
Ще стане ли САЩ нетен износител на суров петрол през 2023 година?
Снимка: iStock

През последните няколко години САЩ се превърна в доминантен играч на световния петролен пазар. Въпреки това страната продължава да внася повече петрол, отколкото изнася, като този баланс остава непроменен от времената на Втората световна война насам. През следващата 2023 година обаче САЩ може да промени това и да стане нетен износител на суров петрол, пише Reuters.

Продажбите на щатски суров петрол на други държави по света понастоящем достигат рекордните 3.4 млн. барела на ден, при износ на около 3 млн. барела на ден рафинирани продукти като бензин и дизелово гориво. САЩ също така са водещ износител на втечнен природен газ (LNG), като се очаква в идните години износът да върви само нагоре.

От друга страна обаче, САЩ потребява 20 млн. барела суров петрол на ден, най-много в целия свят, като добивът на страната никога не е надвишавал 13 млн. барела на ден. Така, до съвсем скоро представата, че САЩ могат да са нещо различно от голям вносител на суров петрол се приемаше с насмешка.

През миналия месец, официалните данни показаха, че нетният внос на суров петрол в САЩ е намалял до 1.1 млн. барела на ден, което е най-ниското количество, откакто тази статистика започва да се води през 2001 година.

Това представлява рязък спад спрямо нивата от преди 5 години, когато САЩ внасяха над 7 млн. барела на ден.

Факторите, променили баланса през тази година, включват санкциите, които удрят руския износ на петрол и природен газ, наложени в следствие на инвазията в Украйна, както и голямото освобождаване на петрол от резервите на САЩ, реализирано като действие срещу покачващите се цени на горивата.

Петролният стратегически резерв на САЩ падна до историческия минимум - най-ниското ниво от 1984 г. насам

Стратегическият петролен резерв на САЩ падна със 7 милиона барела до 16 септември и достигна най-ниското си ниво от 1984 година –...

„Руската инвазия в Украйна стимулира ново търсене на щатска енергия и би трябвало да тласне петролния износ над вноса късно през следващата година, ако приемем, че шистовият добив се засили.”, казва Рохит Ратход, пазарен анализатор в компанията за енергийни проучвания Vortexa.

За да се превърне в нетен износител на суров петрол, САЩ трябва или да увеличи производството, или да намали потреблението. Търсенето на петрол в САЩ се очаква да нарасне с 0.7% до 20.51 млн. барела на ден през следващата година, което означава, че производството би следвало да се увеличи.

САЩ вече произвеждат повече петрол от всяка друга страна в света, включително Саудитска Арабия и Русия. Щатските шистови полета се експлоатират от години, което означава, че производството нарастват с по-бавни темпове.

Общата продукция би трябвало да достигне рекордните 12.34 млн. барела на ден през следващата година, но само ако цените са достатъчно високи, за да окуражат увеличаване на добива. 

Европейските рафинерии поглеждат към САЩ, за да компенсират загубата на руски петрол, а с по-ниска цена спрямо глобалния бенчмарк, азиатските рафинерии са повишили поръчките си до 1.75 млн. барела на ден, сочат данните на компанията за анализи Kpler.

Coface: Петролните продукти от руски произход могат да достигат Европа през трети страни

Ценовият таван и забраната за внос на руски петрол с танкери в Европейския съюз имат потенциала да променят търговските маршрути, тъй к...

Операторите на експортни терминали бързаха да увеличат капацитета си, за да обслужват огромните танкери, които могат да пренасят над 2 млн. барела петрол.

„Русия доказа, че е ненадежден доставчик”, казва Шон Строубридж, изпълнителен директор на Port of Corpus Christi, най-голямото щатско съоръжение за износ на петрол.

„Това действително създава чудесна възможност за американските производители и американската енергия.”, добавя той.

Износът чрез Corpus Christi може да нарасне със 100 000 барела на ден през следващата година, казва Строубридж, на фона на рекордните доставки на 2.2 млн. барела на ден през октомври.

Анализатори смятат, че нетният износ може да се свие, ако редица страни по света изпаднат в рецесия, понижавайки търсенето, както и при допълнително разхлабване на санкциите срещу венецуелския суров петрол, което може да засили износа на страната.

Рекорден износ на втечнен природен газ

Кой е най-големият печеливш от газовата криза в Европа?

Кой е най-големият печеливш от газовата криза в Европа? Някои твърдят, че това е Русия, която съкрати драстично доставките към Стария к...

САЩ се превърнаха в най-големият износител на втечнен природен газ през първата половина на 2022 година, изпреварвайки Катар и Австралия в резултат на силното търсене в Европа и рязкото покачване на цените.

Износът на LNG навярно ще продължи да нараства през 2023 година, тъй като Европа ще трябва да запълни хранилищата си, смята Мат Смит, анализатор в Kpler.

Износът на рафинирани продукти е спаднал заради затваряне на мощности и ниско търсене от страна на потребителите. САЩ изнася средно по 3.1 млн. барела гориво на ден към края на септември тази година, спрямо 3.2 млн. барела през същия период на 2019 година, сочат данните на Администрацията за енергийна информация в САЩ.

Единвеното изключение от данните е дизелът, където износът нараства до 3-годишен връх през юли от 1.3 млн. барела на ден, по данни на Kpler. Предстоящата забрана на руско гориво в Европа увеличи доставките на дизел за Европа до средно 333 000 барела на ден през първата половина на декември, което е над 5 пъти повече от средните месечни количества през тази година.

Още: 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от МЕЖДУНАРОДНИ:

Страните от Г-7 определиха кога ще затворят въглищните си централи

Манията по изкуствения интелект се завърна на Уолстрийт

Обрат в цените на петрола на фона на преговорите между Израел и "Хамас"

Накъде пое еврото в началото на седмицата?

Путин дои здраво европейските банки: Плащат в пъти по-големи данъци в Русия

ЕК ще предложи санкции за руския втечнен газ

Руската централна банка запази огромната основна лихва

Гана започва да строи първата си АЕЦ

Турция ще инвестира 100 млрд. долара във възобновяема енергия

Собственикът на Google за първи път ще изплаща дивиденти на инвеститорите си

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com