След важно споразумение: Запада обра земята на Украйна - има ли истина в това?

41565
След важно споразумение: Запада обра земята на Украйна - има ли истина в това?
Снимка: iStock

На 8 май, 2023 година, украинското правителство и американският фонд BlackRock Financial Market Advisory подписаха споразумение за създаване на "Фонд за развитие на Украйна". Идеята е това да е вид банка за възстановяване. Официално фондът трябва да се занимава с дейности, насочени към привличане на инвестиции в украинската енергетика, инфраструктура и селско стопанство. Според италианското издание L'Antidiplomatico всъщност е проправен пътят за тотална разпродажба на основните сектори на украинската държава, като се започне от ценните черни почви, електрическата мрежа и други сектори на икономиката. От страна на Киев с това споразумение ще става въпрос за уреждане на огромните дългове към западните кредитори, преди всичко за доставка на оръжие и финансови заеми.

Прочитът на италианското издание, което е свързвано със систематично прокарване на прокремълска линия, е, че споразумението не направи нищо друго, освен да консолидира и разшири разпродажбата на стратегически украински активи, инициирани още от предишния лидер Петро Порошенко. Сега пряко или косвено списъкът на украинските активи на BlackRock включва компании като Metinvest, DTEK (енергетика), PrJSC MHP (селско стопанство), Naftogaz (Нафтогаз), Ukrainian Railways, Ukravtodor, Ukrenergo, пресмята италианското издание. Според LandMatrix към май 2022 г. 17 милиона хектара земеделска земя в Украйна (от общо 40, по статистика на поземлената банка) вече са собственост на Cargill, Dupont и Monsanto.

Плодородната украинска земя: Кой всъщност я контролира?

BlackRock е най-големият фонд за управление на активи в света със стойност, която към миналия 1 януари беше оценена на малко под 9 трилиона долара: приблизително колкото БВП на Германия и Франция взети заедно. И, разбира се, такива огромни финансови активи дават на компанията и съответното политическо влияние. Акционер е във всички големи финансови и фармацевтични компании, военнопромишлени и медийни гиганти, както и спонсор на Световната банка. Тя управлява и всички програми на Федералния резерв на САЩ за закупуване на корпоративни облигации.

Защо украинската контраофанзива е толкова бавна: Поглед отвътре

Макар като цяло оптимистичният тон на Запад за украинската контраофанзива все още да преобладава, то все повече на преден план излизат ...

Бивши високопоставени служители на BlackRock често влизат в Белия дом. Има трима в администрацията на Байдън: заместник-министърът на финансите Уоли Адейемо, Ерик ван Ностранд и Майк Пайл, главен икономически съветник на вицепрезидента Камала Харис. До февруари 2023 г. Брайън Дийз беше директор на Националния икономически съвет на САЩ. Томас Донилон, ръководител на изследователския център на BlackRock, беше дългогодишен съветник по националната сигурност на Барак Обама, докато неговият брат Майк беше главен стратег в президентската кампания на Джо Байдън, след което беше назначен за старши съветник в неговата администрация. Сред топ мениджърите на компанията има различни бивши служители на ЦРУ, а самата компания финансира инвестиционния фонд на ЦРУ "In-Q-Tel".

Най-голямото управляващо дружество в света: Войната в Украйна сложи край на глобализацията

Историята

СНИМКА: iStock

Отношенията между Киев и BlackRock започнаха (поне официално) през есента на 2022 г., при официализиране на споразумение, чиито условия предвиждат компанията Yankee да управлява украински активи. Става въпрос за няколко стратегически украински предприятия, включително "национализирани", които сега попадат под транснационален контрол. BlackRock ще управлява външния дълг на Украйна, който според Министерство на финансите на Украйнавъзлиза на 132 милиарда долара в края на март или 89% от БВП.

Странен призив от Острова: НАТО да не се концентрира върху Украйна, а да изглади отношенията с Русия

Предстоящата среща на върха на НАТО във Вилнюс, Литва, ще постави Алианса пред поредица от въпроси, които ще изискват преценка, отговор...

Представител на неправителствената организация Института за САЩ и Канада твърди, че е много вероятно Вашингтон да се готви за фалит на Украйна: в този случай участието на BlackRock би изглеждало логично, тъй като възниква въпросът за обслужване на дълга и управление на останалите активи. Украински източници спекулират, че в споразумението участват различни фигури, обвинявани в корупция много често от хора и издания по проруска линия: бившият управител на Украинската централна банка Валерия Гонтарева, бившият министър на финансите Наталия Яреско (американска гражданка) и милиардерът Виктор Пинчук.

Изследователят Александър Дудчак припомня, че ситуацията, която се случва сега с Украйна, не е нова: Киев няма да може да изплати дълговете си, но западните партньори могат да компенсират това, като получат активи или земя и печелят от тях. Историята познава такива случаи - през 2010 г. Берлин призова Атина да започне да продава държавни имоти и необитаеми острови, за да покрие гръцките дългове (това обаче не се случи). Аржентина, Еквадор или Мексико също са срещали (и срещат) финансови трудности: в Мексико BlackRock контролира най-големия пенсионен фонд (италианското издание не дава числа, с които да защити позиция, че заради това се случва нещо лошо).

Forbes припомня, че освен BlackRock, JPMorgan Chase също участва в създаването на така наречения "Фонд за развитие на Украйна". Инвестициите, привлечени от фонда - поне тези, които биха могли да останат налични - трябва да послужат за възстановяване на Украйна в края на конфликта: миналия март Световната банка оцени необходимостта от 411 милиарда долара. Но оттогава разрушенията от войната се увеличиха неимоверно и никой не знае колко още ще растат. Според авторитетното издание, фондът няма да почне да работи преди края на войната в Украйна, а още през ноември, 2022 година, Киев привлече консултантите от BlackRock, след това и JPMorgan, за да се търсят пътища как да бъде набран необходимият капитал за възстановяване.

Благодатна почва за руската пропаганда

Всичко това налива вода в хибридната машина на Кремъл, като има няколко примера как се случва това. Коментарът от руска страна по отношение на това споразумение между Киев и BlackRock е очакван - секретарят на Съвета за сигурност Николай Патрушев каза, че "запазването на Украйна като държава" не е част от плановете на янките. Фондове като Black Rock или Franklin Templeton са така наречените "лешояди", специализирани в закупуването на активи на ниски цени, особено след фалити, неплатежоспособност и т.н., които ги обезценяват, коментира пред руското издание Life украинският политолог Александър Роджърс. Що се отнася до Украйна, останките от украинските предприятия и земи ще бъдат взети на практика на безценица, за да бъдат препродадени след това: Зеленски осъзнава ли това, пита Роджърс, според който на украинския президент не му пукало.

В този контекст, отбелязва Андрей Кузмак, показателни изглеждат данните на Forbes, според които самият Володимир Зеленски през 2022 г. е щял да удвои личното си състоянието повече от два пъти: от 650 милиона на 1,5 милиарда долара.

Пари валят, та пушек се вдига: Кои западни компании останаха в Русия и дочакаха милиарди

Големи международни корпорации, които останаха в Русия след руската инвазия в Украйна направиха стотици милиарди долари приходи в стра...

Има теория, усилено разпространявана от руската пропаганда, че всичко около украинската независимост не е нищо повече от прочистване на територии, защото украинските земи били най-добрите за живеене в Европа и при голям природен катаклизъм хората щели да се насочат натам.

Ръководителят на частната разузнавателна компания "Р-Техно" Роман Ромацев твърди, че Украйна не е нищо друго освен "комерсиален проект". Според него, американците използват друга техника: те са купили земята, която ги интересува. Сега искат да преместят фронта колкото се може по-на изток, защото там е черноземът. Компании като BlackRock са облагодетелствани от конфликта, който принуди Киев да разпродаде първокласна земя, убеден е Ромацев.

Украйна е затънала до шия в дългове, казва Кеворк Мирзаян от Финансовия университет: тя трябва да изплати заемите и за да го направи, разпродава най-добрите си ресурси на западни партньори; с други думи, това е "връщане на дълга в натура". В световен мащаб цените на селскостопанските продукти растат, но американските компании все още са изложени на риск, защото никой не знае границите на руската инвазия.

Автор на статията: Фабрицио Поджи, за L'Antidiplomatico

Превод: Ганчо Каменарски

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от МЕЖДУНАРОДНИ:

Неочаквано повишение на инфлацията в Швейцария

Обявиха с колко ще се забави пускането на газовия терминал край Александруполис

Светлина в тунела за германската автомобилна индустрия

Търговията на Русия с Иран се оказа нерентабилна

Съдят OpenAI и Microsoft за нарушаване на авторските права на медии

Пълен обрат с цените на петрола само за часове

Еврото тръгва в нова посока спрямо долара

Фед обяви ще намалява ли скоро лихвите

Лукашенко иска втора АЕЦ в Беларус

Застрахователи: Таванът на цената върху руския петрол не работи

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com