Световният музикален пазар нарасна до 26 млрд. долара през миналата година

1186
Световният музикален пазар нарасна до 26 млрд. долара през миналата година
Снимка: Getty Images

Приходите на световната музикална индустрия през миналата година постигнаха най-високия си ръст от над две десетилетия насам.

Приходите скачат с 18.5% на годишна база до общо 25.9 млрд. долара през 2021 година, което е най-високият ръст откакто тези данни започнаха да се следят през деветдесетте години на миналия век, предава BBC.

Стрийминг услугите водят растежа, като през миналата година са отчетени 523 платени абоната, спрямо 443 млн. през 2020 година.

Стриймингът на музика вече оформя над 65% от общите приходи, докато продажбите на твърди носители като CD, плочи и аудио касети представляват 19% от приходите. Тегленето на музика от интернет оформя 4% от общите приходи на индустрията.

Останалите 11% от приходите се дължат на комбинацията от периодичните плащания по авторски права и плащанията за лицензирана музика, използвана във филми, телевизионни програми и реклами.

Музикалният пазар се радва на седма поредна година на растеж, сочат данните на Международната федерация на звукозаписната индустрия (IFPI).

„Това е изключително обнадеждаващо", каза главният изпълнителен директор Франсис Мур пред BBC. "Преживяхме тежкия период след 1999 година, когато индустрията спадна с 40%.”, казва тоя.

„Не сме очаквали, че ще бъдем в ситуация (през тази година), в която отчитаме за 60 или 70 държави и всяка една е в растеж”, добавя Мур.

Въпреки, че стриймингът е в основата на възстановяването на индустрията, приходите нарастват при всеки един формат с изключение на тези, генерирани чрез сваляния на песни от интернет.

Продажбите на компакт дискове се увеличават за първи път от 20 години, а приходите от продажби на грамофонни плочи скачат с цели 51%.

Общите приходи от стрийминг, които включват платения абонамент и слушането на музика, прекъсвана от рекламни съобщения, нарастват до 16.9 млрд. долара през миналата година.

Докато тези цифри са добри новини за звукозаписните компании, независимият сектор предупреждава, че тези печалби не се разпределят по равно.

„Добре е да видим продължаващ растеж на глобалния музикален пазар… но това служи като важно напомняне, че не всеки чувства ползите”, казва Пол Пацифицо от Асоциацията на независимата музика.

Приходите от Русия

Всички звукозаписни компании, които членуват в IFPI, замразиха операциите си в Русия, която е петият най-голям музикален пазар в Европа, след като страната нахлу в Украйна през миналия месец.

Въпреки, че е голям пазар, Русия оформя едва 1.3% от приходите на световната музикална индустрия (около 336 млн. долара), посочва Мур, имайки предвид, че прекъсването на операциите ще има минимален ефект върху световната индустрия.

„Просто искаме да се върнем към положението, в което хората в Русия и Украйна могат да се наслаждават на музиката в мирна среда без насилие”, казва тя.

Група от Южна Корея оглавява класациите

Британската музикална индустрия нараства с по-нисък темп спрямо средното за света, като приходите отчитат увеличение от 12.8% до 1.3 млрд. паунда (1.7 млрд. долара). Все пак Великобритания остава третият най-голям музикален пазар в света, след САЩ и Япония.

Приходите в САЩ изпреварват целия останал свят по растеж, нараствайки с 22% на годишна база, докато най-бавен растеж се наблюдава в Австралия – едва 3.4%.

Данните на IFPI показват, че музикалната индустрия става все по глобална, тъй като музиканти от Латинска Америка, Африка и Азия попада сред топ 100 на изпълнителите през миналата година.

Пореден легендарен музикант продаде песните си за стотици милиони долари

Брус Спрингстийн стана поредната музикална легенда, която продаде правата за музиката си за стотици милиони долари. Музикантът е продал...

Момчешката група от Южна Корея BTS изпъква с най-много продажби за втора поредна година, след като оглави класациите в САЩ три пъти и спечели номинация за наградите „Грами”.

„Кой можеше да си представи това преди 20 години? Това е феномен”, казва Мур.

Американската певица Тейлър Суйфт се нарежда на второ място по продажби за миналата година – същата позиция, която заемаше и през предходната 2020 година. Британката Адел се нарежда на трето място по продажби.

Четвъртият албум на Адел е най-продавания запис като цяло през миналата година, реализирайки 4.7 млн. копия. Най-големият сингъл за миналата година е „Save Your Tears” на изпълнителя The Weeknd.

Африкански изпълнители като Wizkid, Ckay и Burna Boy също отчитат успешна година.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от МЕЖДУНАРОДНИ:

Американската икономика се представя под очакванията в началото на 2024 г.

Украинската централна банка понижи основната лихва

Еврокомисар: 1,5 млн. мигранти не са ни достатъчни

Недостигът тласка цената на медта все по-близо до границата от 10 000 долара за тон

Китaйcĸитe ĸoмпaнии нaмaлиxa драстично дocтaвĸите нa мaшини и oбopyдвaнe зa Pycия

Цените на петрола поддържат курса заради опасенията за търсенето в САЩ

Еврото с нов завой спрямо долара

Законодателите на ЕС одобриха таван от 10 000 евро за плащане в брой

Къде са санкциите? Приходите на Русия от петрол и газ през април ще се удвоят

"Бундесбанк": Германия започва да излиза от кризата

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com