Тайният милиардер в Tesla: Как един индивидуален инвеститор натрупа 7 млрд. долара

13196
Тайният милиардер в Tesla: Как един индивидуален инвеститор натрупа 7 млрд. долара
Снимка: Thinkstock

Възходът на Tesla произведе милиардер, за когото много хора дори не са и чували. Оказва се, че живеещият в Сингапур Лео Когуан е третият най-голям индивидуален акционер в американската компания за електрически автомобили, като с по-висок дял са единствено милиардерът Лари Елисън и самият изпълнителен директор Илон Мъск.

Според банкови извлечения, Когуан притежава 6.31 млн. акции в Tesla към края на месец септември тази година, предава Bloomberg. Паралелно с това, Когуан държи и 1.82 млн. опции за закупуване на акции, което му дава право да придобие книжа на Tesla на цена между 450 и 550 долара за брой или над два пъти под настоящите пазарни цени.

„Ще се издигна и ще пропадна с Tesla”, обяви инвеститорът чрез публикация в Twitter от септември тази година. По думите му, той вярва във „великата мисия на Елън“.

Колко са компаниите с оценка над 1 трилион долара?

Американските компании, които струват над 1 трилион долара, се увеличиха с още една. В началото на тази седмица, акциите на Tesla поскъ...

След тази публикация, състоянието на Когуан нараства до 4 млрд. долара, след това до 5 млрд. долара, като понастоящем възлиза на над 7 млрд. долара.

Кой е Лео Когуан

Когуан е инвеститор на дребно, роден в Индонезия през 1955 година, с родители китайци. Той учи международни отношения в Columbia University и право в New York Law School. Когуан основава SHI International, софтуерна компания в Ню Джърси, след като купува активи от банкрутирал доставчик на софтуерни услуги през 1989 година.

В наши дни SHI има над 20 000 клиенти, включително Boeing и AT&T. Лео Когуан е известен в Китай с паричните си дарения в посока едни от най-големите университети в страната. Когуан живее в своя пентхаус апартамент в Сингапур, на стойност 46 млн. долара, като имотът е бил собственост на британския инвеститор Джеймс Дайсън.

Инвестиционна стратегия

Когуан нарича себе си инвеститор на дребно, който започнал да търгува с книжа през 2019 година. Той инвестирал в компании като Baidu, Nio и Nvidia, но на даден етап се фокусирал върху американския производител на електрически коли Tesla.

Мъск и Безос притежават общо половин трилион долара

Общото нетно състояние на Елън Мъск и Джеф Безос докосна внушителната сума от 500 млрд. долара в средата на тази седмица. Това се случи...

През 2019 година, милиардерът се среща с Илон Мъск в централата на SpaceX в Лос Анджелис. В началото на следващата година Когуан има придобити 2.3 млн. акции на стойност 1.5 млрд. долара.

Сътресенията около COVID-19 обаче правят така, че Когуан за малко да изгуби всичко. Без да губи наежда, той продължава да купува опции, да прибира печалбите когато цените се покачат, след което да инвестира доходността в закупуването на действителни книжа.

"Понякога ще спечелите, понякога ще губите. За щастие, аз печеля повече пъти, отколкото губя“, казва Когуан в интервю за Bloomberg, проведено чрез платформата Zoom.

Финансови съветници предупредиха, че огромни позиции върху опции на Когуан могат да провокират волатилност в цените, поради което диверсификацията е препоръчван подход. Но Когуан не вярва в това. По думите му, Tesla върви по път, който ще я превърне в най-голямата компания в света. А с това и неговото богатство ще продължи да се умножава.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от МЕЖДУНАРОДНИ:

Американската икономика се представя под очакванията в началото на 2024 г.

Украинската централна банка понижи основната лихва

Еврокомисар: 1,5 млн. мигранти не са ни достатъчни

Недостигът тласка цената на медта все по-близо до границата от 10 000 долара за тон

Китaйcĸитe ĸoмпaнии нaмaлиxa драстично дocтaвĸите нa мaшини и oбopyдвaнe зa Pycия

Цените на петрола поддържат курса заради опасенията за търсенето в САЩ

Еврото с нов завой спрямо долара

Законодателите на ЕС одобриха таван от 10 000 евро за плащане в брой

Къде са санкциите? Приходите на Русия от петрол и газ през април ще се удвоят

"Бундесбанк": Германия започва да излиза от кризата

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com