Уелс въвежда най-високия базов доход за млади хора в света

5427
Уелс въвежда най-високия базов доход за млади хора в света
Снимка: iStock

Уелс стартира пилотна програма за предоставяне на базов доход, като предвидената сума е една от най-високите, отпускани в подобна схема някога по света.

Според програмата всички младежи, които напускат системата за социална грижа на страната поради навършване на 18-годишна възраст ще имат шанса да получават по 1 600 паунда на месец (1907 евро) в рамките на две години.

Смята се, че около 500 души ще се възползват от програмата, която ще струва на уелското правителство 20 млн. паунда през следващите 3 години, предава Bloomberg.

Управляващите посочват, че пилотната програма ще позволи да се изследва какъв ще бъде ефекта от базовия доход върху младите хора, които напускат системата за социална грижа на страната и по-конкретно за тези, които са били в неравностойно положение.

Предложението за участие в пилотната схема ще бъде отправено към всички напускащи социалната система на страната, който предстои да навършат 18-годишна възраст в рамките на идните 12 месеца. Програмата ще стартира през следващата финансова година.

Искат въвеждане на безусловен базов доход в ЕС

Гражданска инициатива настоява за въвеждането на безусловен базов доход във всички страни членки на Европейския съюз. Инициативата е ре...

„Въпреки, че може да имаме различни мнения за това как базовият доход може да работи в по-широк мащаб, всички можем да се съгласим, че всяка схема, насочена към подпомагане на особено уязвима група, трябва да бъде приветствана и възнамеряваме да предоставим на правителството на Уелс необходимата подкрепа, за да превърне това в успех.”, казва професор Майкъл Мармот, председател на работна група, създадена от правителството на страната за целите на пилотната програма.

По думите на министъра по социалната справедливост Джейн Хът, програмата на страната цели да покаже, че най-уязвимите в обществото могат да разчитат на подкрепа.

„Знаем, че се намираме по средата на криза, свързана с разходите за живот, поради, което сме решени непрекъснато да търсим как най-добре да подпомогнем хората в Уелс, които живеят в бедност”, казва тя.

По думите ѝ, напускащите системата за социални грижи на страната имат правото да бъдат подкрепени адекватно в процеса по превръщането им в независими хора.

„И все пак твърде много млади хора, напускащи (системата за) грижи, продължават да се сблъскват със значителни пречки за постигане на успешен преход към зряла възраст. Нашият пилотен проект за базов доход е вълнуващ проект за осигуряване на финансова стабилност за поколение млади хора, които се нуждаят най-много от нея”, казва Хът.

В Германия почват експеримент - не работиш, но получаваш пари да живееш

За три години 122 души ще получават 1200 евро на месец. Те могат да правят каквото си искат. В замяна трябва само да отговарят на въпро...

Управляващите на страната посочват, че това е най-високата сума, предлагана под формата на базов доход по света, предава BBC.

От опозицията критикуват плановете на правителството, като посочват, че това представлява прахосване на пари.

Месечната сума от 1600 паунда ще се счита за доход, което означава, че ще подлежи на облагане с данъци и може да засегне хора, които получават помощи, тъй като ще увеличи официалния им доход.

Изплащането на базовия доход няма да се прекратява преждевременно, ако даден участник в програмата започне работа.

Още: Вдигат минималната заплата във Великобритания

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от МЕЖДУНАРОДНИ:

Пример как руснаците избягват западни санкции: Украинска група с впечатляващо разследване

В Русия очакват по-висока инфлация и по-слаба рубла

Германия разследва голяма местна компания, помагаща на Русия да строи в Мариупол

Стана ясно колко ще струва първата АЕЦ в Полша

Аржентинският президент постигна нулев дефицит с "моторната резачка"

Британски съд нареди на "Газпром" да прекрати дела срещу "Уникредит"

Глас от ЕЦБ: Намаляването на лихвите през юни изглежда сигурно

САЩ готвят санкции за китайски банки, работещи с Русия

Цената на петрола обърна курса - на фокус остава Близкият изток

Еврото удържа психологическа граница спрямо долара

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com