Вдигат минималната заплата във Великобритания

39607
Вдигат минималната заплата във Великобритания
Снимка: iStock

До 2 млн. британци ще получат повишение на възнагражденията си в резултат на вдигане на минималното заплащане на Острова.

Минималното възнаграждение на част за хората на възраст над 23 години ще нарасне с 6.6% до 9.50 паунда (22 лева/час), съобщиха от британското правителство преди официалното обявяване на бюджета на страната, предава CNN.

Британците масово искат да бъде намалена заплатата на Борис Джонсън

Повечето жители на Обединеното кралство се обявиха за намаляване на заплатата на премиера на страната Борис Джонсън, съобщи БГНЕС, позо...

Увеличението на минималното възнаграждение е два пъти по-високо от настоящата инфлация в страната от 3.1%. Критици обаче не са доволни от решението, тъй като се очаква инфлацията да нараства с по-високи темпове през идните месеци, като освен това правителството реши да намали обезщетенията за някои хора с ниски доходи, докато същевременно увеличи данъците на работещите.

Домакинствата с ниски доходи харчат по-висок дял от приходите си за енергия, като натискът върху тях ще се увеличи с покачването на енергийните цени.

Британският регулатор, отговорен за цените на газа и електроенергията, обяви през август, че ценовият таван, който защитава до 15 млн. домакинства от растящите сметки, ще бъде увеличен до 13% през този месец след като природния газ удари нови рекорди. През април следващата година се очаква ново повишаване на тавана.

По-високи заплати на фона на покачваща се инфлация

Най Коминети, старши икономист в неправителствената организация Resolution Foundation, коментира, че увеличението на минималното възнаграждение „ще бъде добре дошло”, защото хората с ниски доходи са ударени най-силно от COVID-19 пандемията.

Правителството увеличи минималната заплата с повече от инфлацията, казва Коминети. Но това, че увеличението влиза в сила от април, означава, че повишението реално ще бъде по-ниско, тъй като се очаква инфлацията през април 2022 година да бъде над 4%, става ясно от думите на икономиста.

Евростат: България с най-ниска минимална заплата в Европейския съюз

Към 1 януари 2021 година от общо 27 страни-членки на ЕС 21 имат минимална работна заплата на национално равнище. Само Дания, Италия, Ки...

Някои икономисти очакват цените да скачат с дори повече. Хю Пил, главен икономист на Централната банка на Англия, коментира пред Financial Times през миналата седмица, че „няма да бъде шокиран” да види инфлация от над 5% в началото на следващата година.

По-високите възнаграждения няма да компенсират орязването на обезщетенията (Universal Credit) за хората с ниски доходи. Обезщетението бе увеличено по време на пандемията, но сега бива намалено с 20 паунда на седмица. Около 4.4 млн. семейства получават тези помощи, докато едва 2 млн. души във Великобритания работят на минимална заплата.

Том Уотърс, икономист в организацията Institute for Fiscal Studies, посочва, че работниците на минимална заплата ще печелят с над 1000 паунда повече на година в резултат на увеличението.

Но тези разчитащи на обезщетенията ще получат реално годишно увеличени от 250 паунда, тъй като данъците скачат, а финансовата помощ се понижава с вдигането на доходите им.

„Нарастващата инфлация ще притъпи реалната стойност на увеличението на минималната заплата и разбира се, докато цените се покачват сега, увеличението на минималната заплата няма да стане факт до април”, казва Уотърс.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Кулеба: Украйна няма план Б в случай на прекратяване на помощта от САЩ

"Оцеляването на Украйна е важно за САЩ" : Промени ли Тръмп позицията си?

НА ЖИВО: Кризата в Украйна, 19.04 - Може ли Русия да нападне Полша?

Пробив в руски язовир, евакуират хиляди заради невижданите наводнения (ВИДЕО)

Предупреждение от Германия: Русия може да атакува страна от НАТО след 5 години

Заради готвен атентат срещу Зеленски: В Полша задържаха руски агент

Белгия обяви кога първите ѝ F-16 ще отидат в Украйна

Змия ухапа директора на зоопарка в Одеса (СНИМКИ)

ПАСЕ не признава легитимността на Путин: Обвини го в убийство на Навални и изтребване на народи

Арестуваха жена, звъняла на спешен телефон повече от 2000 пъти

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа