Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Украйна се превърна в рай за германските военни фирми

22 април 2024, 07:11 часа • 10259 прочитания

Германският отбранително-промишлен комплекс (ОПК) е станал много по-привлекателен за инвестиции на фона на кризата в автомобилната индустрия, твърди Bloomberg. Агенцията отбелязва, че германската отбранителна промишленост вече не е сравнявана с "греховни индустрии", сред които са тютюневата промишленост и хазарта - по-точно казината, пише БГНЕС.

Белезите на успеха

Например - Hensoldt, която произвежда сензори за противовъздушна отбрана, активно набира нови служители. Тя възнамерява да наеме 700 нови служители във всички подразделения през 2024 г.

Още: Ново оръжие за Украйна от САЩ: Следващите действия на Русия - оценка (ВИДЕО)

Оръжейният гигант Rheinmetall очаква продажбите му да се увеличат от 7,2 млрд. евро до поне 10 млрд. евро през тази година. Агенцията отбелязва, че 108 000 души са отговорили на обявите за свободни работни места на компанията в Германия през цялата 2023 г. От началото на 2024 г. този брой е надхвърлил 38 хил.

Директорът по човешките ресурси на Renk Бригите Шнакенбург заяви пред Bloomberg, че интересът към работа в индустрията се е увеличил поради политическата промяна заради войната в Украйна и увеличението на заплатите. Според нея средният работник в тази сфера печели 68 000 евро годишно.

Европейският външен министър Жозеп Борел заяви през март, че ЕС е увеличил производството във военната сфера с 50% след началото на войната в Украйна. Според него основната задача за следващите няколко години е да се увеличи и финансирането за сектора.

Лош ден за Путин: За какво ще бъдат разпределени 61 млрд. долара в Украйна

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес