Вносът на руски петрол в Китай скочи до нов рекорд

4879
Вносът на руски петрол в Китай скочи до нов рекорд
Снимка: China Oil Industry

Вносът на суров петрол от Русия за Китай нарасна с 55% спрямо година по-рано и достигна до рекордно ниво през май, измествайки Саудитска Арабия като основен доставчик. Причината са по-ниските цени на доставките за рафинериите. Цените бяха намалени в резултат на санкциите срещу Москва заради инвазията в Украйна.

Вносът на руски петрол, включващ доставките по тръбопровода „Източен Сибир – Тихи океан“, и морските превози от европейските и далекоизточните пристанища на Русия, възлиза на близо 8,42 млн. тона, сочат данни на главната китайската митническа администрация, предава Reuters.

Русия вече е вторият по големина износител на петрол за Индия, изпревари Саудитска Арабия

Русия се издигна до втория най-голям доставчик на петрол за Индия през май, изтласквайки Саудитска Арабия на трето място, докато И...

Това се равнява на приблизително 1,98 млн. барела на ден, ръст с 25% спрямо 1,59 млн. барела на ден през април.

Русия зае отново челната позиция като доставчик на петрол за Китай, измествайки най-големия износител на суров петрол в света Саудитска Арабия след 19-месечното лидерство на втората. Тези данни показват, че Москва е в състояние да намери купувачи за своя петрол въпреки западните санкции, макар и да беше принудена да намали цените.

И докато общото търсене на суров петрол в Китай беше намалено заради COVID ограниченията и забавянето в икономиката, водещите вносители, включително рафиниращия гигант Sinopec и държавната компания Zhenhua Oil, увеличиха закупуването на по-евтин руски петрол в допълнение към доставките от подложените на санкции Иран и Венецуела. Това позволи да се намалят конкурентните доставки от Западна Африка и Бразилия.

Саудитска Арабия изостава и вече е вторият по големина доставчик. Обемът на доставките през май е нараснал с 9% на годишна база достигайки 7,82 млн. тона, или 1,84 млн. барела на ден. Отчетен е спад, в сравнение с априлските 2,17 млн. барела на ден.

Митническите данни, публикувани в понеделник, също показват, че Китай е внесъл 260 000 тона ирански суров петрол миналия месец. Това е третата пратка ирански петрол за страната от миналия декември.

Три причини защо цената на петрола ще остане висока

Цените на петрола се повишиха драстично и няма изгледи за значително облекчение за шофьорите и бизнеса в близкото бъдеще. Цената на су...

Въпреки санкциите на САЩ върху Иран, Китай продължава да изкупува ирански петрол, който обикновено се предава чрез доставки от други страни. Нивата на внос възлизат приблизително на 7% от общия внос на суров петрол в далекоизточната страна.

Общият внос на суров петрол в Китай се е увеличил с близо 12% през май достигайки до 10,8 млн. барела на ден, спрямо средната стойност за 2021 г. от 10,3 млн. барела на ден.

Митниците отчетоха нулев внос от Венецуела. Държавните петролни компании избягват покупките от края на 2019 г. поради страх от вторични санкции от стана на САЩ.

Вносът от Малайзия, която често е използвана като трансферна точка за внос на ирански и венецуелски петрол през последните две години, възлиза на 2,2 млн. тона. Нивото остава близко до това спрямо април, но ръстът спрямо предходната година е повече от два пъти.

Вносът от Бразилия намаля с 19% спрямо година по-рано достигайки до 2,2 млн. тона, тъй като доставките от латиноамериканския износител се сблъскаха с по-евтината конкуренция от Иран и Русия.

Руският газ може да поеме в посока Пакистан

След спирането на газовите доставки от Русия в множество европейски страни, като част от пакета санкции вследствие инвазията в Украйна,...

Отделно данните показват също, че китайският внос на руски втечнен природен газ възлиза на близо 400 000 тона миналия месец, с 56% повече от май 2021 година.

За първите пет месеца вносът на руски втечнен природен газ - предимно от проектите „Сахалин-2“ в Далечния изток и "Ямал СПГ" в арктичната част на Русия - нарасна с 22% спрямо предходната година, достигайки до 1,84 млн. тона, сочат митническите данни.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от МЕЖДУНАРОДНИ:

Пример как руснаците избягват западни санкции: Украинска група с впечатляващо разследване

В Русия очакват по-висока инфлация и по-слаба рубла

Германия разследва голяма местна компания, помагаща на Русия да строи в Мариупол

Стана ясно колко ще струва първата АЕЦ в Полша

Аржентинският президент постигна нулев дефицит с "моторната резачка"

Британски съд нареди на "Газпром" да прекрати дела срещу "Уникредит"

Глас от ЕЦБ: Намаляването на лихвите през юни изглежда сигурно

САЩ готвят санкции за китайски банки, работещи с Русия

Цената на петрола обърна курса - на фокус остава Близкият изток

Еврото удържа психологическа граница спрямо долара

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com