Защо чуждестранните банки в Русия тръгнаха отново да наемат персонал?

7647
Защо чуждестранните банки в Русия тръгнаха отново да наемат персонал?
Снимка: iStock

Руските поделения на чуждестранни банки като Citi и Raiffeisen Bank International започнаха отново да търсят нов персонал на фона на опитите на Москва да попречи на излизането на международните банки от руския пазар.

След началото на инвазията в Украйна много западни банки започнаха да търсят начини да се оттеглят от руския пазар, тъй като международните санкции срещу Русия силно ограничиха възможностите им. Засега обаче отпорът на Москва пречи на чуждестранните финансови институции да намерят изход от Русия, посочват неназовани източници, работещи в сферата, цитирани от Reuters.

Централната банка на Русия забранява на дребни инвеститори да купуват чуждестранни акции

Централната банка на Русия разработва концепция за подобряване на защитата на дребните инвеститори. Според нея само квалифицирани инвес...

Същевременно, Руската централна банка не откликна на призивите в страната да поеме местните бизнеси на чуждите банки. Миналата седмица пък заместник-министърът на финансите Алексей Моисеев заяви, че Русия няма да позволи разпродаването на бизнесите на чужди банки в Русия, докато не бъде нормализирано функционирането на руските банки извън федерацията.

Това доведе до необходимостта чуждите банки да започнат да търсят нов персонал, който да заеме мястото на напусналите работа служители в резултат на събитията, разразили се на руския банков пазар след началото на войната в Украйна. Банките са започнали да наемат нови работници, след като са осъзнали невъзможността безпроблемно да напуснат Русия, казва неназован източник, работещ в сферата.

През второто тримесечие от годината чуждите банки не са търсили активно да назначат нови служители, но през юли ситуацията се променя, казват от Headhunter – една от най-големите платформи за публикуване на обяви за работа в Русия.

Raiffeisen Bank е публикувала 804 обяви за свободни места в цялата страна през последния месец. В рамките на същия период Citi търси служители, които да запълнят 378 работни места, сочи справка на Actualno.com в платформата на Headhunter (hh.ru).

Близо 50% шанс за глобална рецесия, прогнозира една от най-големите банки в САЩ

Вероятността за глобална рецесия възлиза на близо 50%, прогнозира американската инвестиционна банка Citigroup. Причината е повишаването...

Citigroup разкри експозиция от 8.4 млрд. долара към Русия през второто тримесечие. Същевременно банката заяви, че проучва всички възможности изтегли бизнеса си от страната.

Коментарите на Мойсеев успокоиха служителите на чуждестранните банки в Русия. Голяма част от тях се страхуваха да бъдат съкратени, в случай че работодателите им напуснат страната.

Повечето позиции се отвориха след напускането на много от служителите непосредствено след началото на инвазията в Украйна. Сега, именно поради тази причина, се разкрити толкова много нови свободни места. В същото време няма данни някоя от банките да разширява бизнеса си, казва неназован работещ в една от чуждите банки пред Reuters.

Чуждестранните банки отговарят за 11% от общия банков капитал в Русия към края на 2021 г., сочат данни на Централна банка на Русия, която заявява, че се отнася по един и същи начин към местните и чуждите институции, особено що се касае регулирането.

Централната банка на Русия прогнозира по-ниска инфлация от очакваната

Централната банка на Русия понижи прогнозата за инфлация в Русия за 2022 г. до 14-17% от 18-23%, като се очаква тя да достигне 5-7...

През април френската банка Societe Generale стана първият чуждестранен кредитор, който изтегли бизнеса си от Русия след началото на войната. Това се осъществи посредством продажба на притежаваната от банката Rosbank на Interros Capital, конгломерат, намиращ се под контрола руския олигарх Владимир Потанин.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от МЕЖДУНАРОДНИ:

Гърция е шампион по ръст на БВП в Европа

Икономиката на САЩ нарасна повече от очакваното в края на 2023 г.

САЩ отпускат 1,5 млрд. долара за повторно пускане на атомна централа

Санкциите удрят здраво: Русия вече разчита на Габон за резервни части за самолетите си

Путин опря до Лукашенко за бензин, Беларус предпочита Запада

Цената на петрола се определя от оценката на инвеститорите на данните за запасите в САЩ

Ефектът на санкциите: Масово руските микрочипове са дефектни

ЕК въвежда обща европейска диплома за образование

Ще повиши ли цената прекратяването на преноса на руски газ през Украйна?

САЩ и Южна Корея ще спират Пхенян да си набавя незаконно петрол от Русия

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com