Защо милиардери като Безос и Зукърбърг искат да забавят стареенето, а Илон Мъск - не

14559
Защо милиардери като Безос и Зукърбърг искат да забавят стареенето, а Илон Мъск - не
Снимка: Getty Images

През последното десетилетие милиардери като Марк Зукърбърг, Джеф Безос и Питър Тийл наливат сериозни средства в проучвания свързани с удължаване на човешкия живот и забавяне на стареенето. В същото време най-богатият човек в света Илон Мъск не вижда голям смисъл в това.

„Не мисля, че трябва да се опитваме да накараме хората да живеят наистина дълго време”, коментира Мъск наскоро пред Business Insider.

“Това би причинило задушаване на обществото, защото истината е, че повечето хора не променят мнението си. Те просто умират. Така че, ако не умрат, ние ще останем заклещени измежду старите идеи и обществото няма да напредне”, смята изпълнителният директор на Tesla и SpaceX.

Гледната точка на Илон Мъск е самата противоположност на надеждите на милиардерите от Силициевата долина. Много оттях имат сериозен опит в инвестирането в различни проекти свързани с изследвания посветени на дълголетието, въпреки, че досега много малко, а навярно и нито едно изследване не е довело до успех, пише CNBC.

През септември 2021 година, научното издание MIT Technology Review публикува информация, че Джеф Безос е инвестирал неразкрита сума пари в стартъпа Altos Labs, който се занимава с проучвания за забавяне на стареенето. Компанията стартира официално дейност през тази година.

Според сайта на Altos Labs, базираната в Сан Франциско биотехнологична компания се занимава с „програмиране на клетъчно подмладяване” – метод, който на теория може да обръща хода на заболявания, травми и увреждания.

 

Основателят на Amazon Джеф Безос инвестира сериозни суми в медицински проучвания, посветени на стареенето; Снимка: Getty Images

Безос и Тийл имат инвестиция и в Unity Biotechnology, компания базирана в Южен Сан Франциско, която проучва „стареещи клетки”, които престават да се делят при хората с напредване на възрастта.

Според сайта на компанията, идеята е да се разработят „трансформиращи лекарства за забавяне, спиране или резервиране на заболявания на стареенето”.

Unity Biotechnology набра финансиране за над 300 млн. долара преди да стане публична компания през 2018 година. Понастоящем пазарната капитализация на компанията възлиза на около 73 млн. долара, което е значителен спад спрямо пиковете от септември 2018 година, когато оценката достигаше близо 972 млн. долара.

Милиардерът предприемач Питър Тийл е навярно един от най-известните привърженици на изследванията, посветени на стареенето в Силициевата долина. Стартъпът Ambrosia, финансиран с помощта на Тийл, преразглежда практика от 1950-те години на минали век, носеща името парабиоза, която експериментира чрез хирургично съединяване на кръвоносните системи на плъхове.

Макар проучванията да не са довели до конкретни заключения, Monterey, базирана в Калифорния компания, започна сходни опити с хора, които включват инжектиране на кръв от младежи под 25-годишна възраст на участници, които са над 35-годишна възраст, твърдейки, че това има подмладяващ ефект.

„Това е едно от тези много странни неща, където хората са правили тези изследвания през 50-те години на миналия век, след което са отпаднали напълно“, каза Тийл пред Business Insider през 2015 година. „Мисля, че има много такива неща, които странно са останали недостатъчно проучени”, добавя той.

През 2019 година Агенцията за контрол на храните и лекарствата на САЩ издаде предупреждение срещу парабиозата. В наши дни изглежда, че Ambrosia вече не развива дейност.

Това обаче не спира други технологични милиардери да преследват сходни цели. Марк Зукърбърг и неговата съпруга Присила Чан са съоснователи на The Breakthrough Prize, която всяка година предоставя награда от 3 млн. долара на учени, които постигнат „трансформиращ напредък към разбиране на живите системи и удължаване на човешкия живот”, става ясно от сайта на организацията.

„Най-много ме интересуват въпросите относно хората”, казва Зукърбърг по време на събитие на Facebook през 2015 година.

Милиардерите купуват суперяхти повече от всякога

Над 1000 суперяхти се намират в процес на производство или поръчка, демонстрирайки желанието на някои от най-заможните хора в света да ...

„Какво ще ни даде възможност да живеем вечно? Как се лекуват всички болести? Как работи мозъкът? Как работи ученето и как можем да дадем възможност на хората да учат милиони пъти повече?”, посочва Зукърбърг.

 

Присила Чан и Марк Зукърбърг награждават учени, които направят пробив в удължаването на човешкия живот;   Снимка: Getty Images

Според информация на The New Yorker, съоснователят на Oracle Лари Елисън е дарил най-малкото 370 млн. долара за проучване, посветено на стареенето.

Защо Марк Зукърбърг и жена му влагат милиарди в медицински изследвания

Да надвие всички болести до края на века - това амбициозно обещание даде създателят на Фейсбук Марк Зукърбърг още през 2015 година, ког...

Съоснователите на Google Сергей Брин и Лари Пейдж помогнаха за стартирането на компания на име Calico, която е дъщерна на Alphabet и се занимава с проучвания на заболявания, свързани със стареенето като диабет и Алцхаймер.

На фона на всичко това, Илон Мъск, най-богатият човек в света, разполагащ с нетно състояние от 262.6 млрд. долара по данни на Forbes, изглежда се противопоставя на начинанията на останалите милиардери от Силициевата долина.

„Със сигурност бих искал да запазя здравето си за по-дълъг период от време“, каза Мъск пред Business Insider. „Но не се страхувам от смъртта. Мисля, че ще дойде като облекчение.", добавя той.

Безос, Тийл, Зукърбърг, Елисън, Брин и Пейдж не са откликнали на молбата за коментар по темата.

Още: Криптовалутите създадоха нов супермилиардер

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от МЕЖДУНАРОДНИ:

Какво се случва с биткойна преди дългоочаквания халвинг?

Европейският енергиен регулатор: Ограничаването на руския газ да е постепенно

Букурещ към румънците, живеещи и работещи в ОАЕ: Върнете се у дома

S&P Global понижи кредитния рейтинг на Израел

Цените на петрола отбелязаха рязък скок заради напрежението в Близкия изток

Еврото отново е нестабилно в края на седмицата

Кристалина Георгиева посочи от колко пари се нуждае Украйна

Най-големият инвестиционен фонд в света спечели 109 милиарда долара за тримесечието

Санкциите срещу руските олигарси сринаха продажбите на суперяхти

В Германия започват тестове на безпилотни тирове

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com