1 от 10 хладилници с лъжлива икономия на ток

2185
1 от 10 хладилници с лъжлива икономия на ток

Mежду 10 и 25% от продадените електроуреди не съответстват на изискванията в ЕС, като най-често това става дума за хладилници. Това става ясно от доклад от проверка на Европейската сметна палата (ЕСП), пише Монитор.

Даден е пример с хладилниците, чиито изпитания са били извършвани без да се отварят вратите и без да се поставя храна в уредите.

Затова съществува възможност стойността на спестената енергия да е завишена, се посочва в доклада.

Допълва се, че все още е малък броят на стоките, подложени на изпитания за количеството използвана при работа енергия. Не се вземат и предвид разликите между изчисленото и действителното изразходване на енергия.

От ЕСП констатират, че етикетите за енергийна ефективност на уредите, продавани во Общността в ЕС може да не съдържат точни данни. Освен това, те невинаги помагат на потребителите да откриват разликите в количеството енергия, ползвано от даден уред. ЕС наблюдава 30 групи стоки, при които може да се постигне най-голямо пестене на енергия. Отбелязва се, че в ЕС изделията с най-лоши енергийни показатели се отстраняват от пазара.

Президентският Air Force One има нужда от нови хладилници за 24 млн. долара

Президентският самолет Air Force One има нужда от подмяна на хладилниците на борда и американското министерство на отбраната съобщи, че...

Етикетите в ЕС показват степен от A до G, според количеството използвана енергия за работа на даден уред. Общността има за цел до тази година да увеличи енергийната ефективност с 20%, а до 2030 г. - с 32,5 на сто.

У нас Държавната агенция за метрологичен и технически надзор (ДАМТН) извършва проверки дали електроуредите отговарят на изискванията за екодизайн (екопроектиране), съобщиха за „Монитор“ от контролното ведомство. За последната година са проверени 50 модела хладилници. Издадена е заповед за спиране на разпространението само за един модел хладилник, защото не съответства на показателите за екопроектиране.

В рамките на кампанията „Ден на потребителя 2019“ са проверени 7 продукта, във връзка с изискванията за екопроектиране. За тях са установени различни несъответсвия: 3 са без инструкция за употреба, 2 са без СЕ маркировка, 5 пък са без обявен производител/вносител, а и 3 с видими несъответствия.

През 2019-та в ДАМТН са постъпили 3 жалби от граждани. Две жалби са за циркулационни помпи свързани с несъответствия по екопроектиране, а третата - за прахосмукачка. Проверени са пет модела помпи и един модел прахосмукачка. Издадени са 4 заповеди за спиране на разпространението на циркулационни помпи. За прахосмукачката беше установено, че отговаря на изискванията за екопроектиране.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

ЕЦБ: Очакванията за инфлацията на потребителите в еврозоната вървят надолу

Гвоздейков подписа с поляци за доставка на 7 двуетажни влака

Забрана за рекламата на хазарт мина на първо четене със заявки за бързо приемане

Къде са най-евтини бензинът и дизелът в България: Цените в седмицата 20.04-26.04.24

Евтим Милошев очаква успешен летен сезон

СЗБ: Българските институции най-сетне поставиха туризма като приоритет

Кабинетът набързо осигури 250 млн. лева за комплекса "Мини Марица-изток"

Сделките с недвижими имоти в Европа удариха 13-годишно дъно

Окончателно: Либерализацията на пазара на тока се отлага

Българският транспортен сектор изисква незабавни действия от Брюксел в отговор на загуби от над милиард лева без сухопътен Шенген

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика