Ако поръчката по европроект е нагласена, ще се връщат всички пари

6433
Ако поръчката по европроект е нагласена, ще се връщат всички пари
Снимка: iStock/Guliver

Когато не е публикувано обявление за обществена поръчка по проекти с еврофинансиране или тя неоснователно е възложена пряко, 100% от парите ще трябва да се върнат. Това предвижда проект на наредба, описваща санкциите при нередности при поръчки по европейски проекти. Тя е част от Закона за управление на средствата от Европейските структурни и инвестиционни фондове.

Измененията са следствие на нови насоки за определяне на финансови корекции, публикувани от ЕС през май. Те допълват и случаите, при които ще се връщат пари, пише в. "24 часа".

80% от финансовите корекции по оперативните програми са за нарушения при възлагането на поръчките

По оперативните програми, действащи в България, са се налагали финансови корекции в огромен размер, като причината за 80% от тях са бил...

Съгласно новата наредба всички средства трябва да бъдат възстановени и в случай на незаконосъобразно разделяне на поръчки за строителство, услуги или доставка на части, когато обявленията за отделните части от поръчката не са публикувани в Официалния вестник на ЕС.

Същото важи и при противозаконно съкращаване на нормативно установените срокове с повече от 85% или когато срокът е намален до по-малко от 5 дни. Друго условие е, когато е отказан достъп до досието на обществената поръчка, тъй като в такъв случай няма доказателства, че процедурата е по правилата.

Всички пари се връщат и при установяване на конфликт на интереси, който е оказал влияние върху възлагането на обществената поръчка. Това важи и при конфликт, възникнал още при подготовката на проекта, ако това повлияе на документацията или самата процедура.

Санкцията важи и в случай, че лице от системата за управление и контрол или от страната на възложителя е сключило споразумение за ограничаване на конкуренцията с други лица, а едно от тях е спечелило поръчката.

Правителството дава милиони на осъдили държавата заради европроекти

5,6 млн. лева даде правителството на различни министерства, за да се разплаща с компании, работили по обществени поръчки с евросредства...

Последната описана ситуация е при промяна на първоначалния договор за обществена поръчка. Всяко увеличение на цената, надвишаващо 50% от стойността, налага връщане на 100% от увеличената сума.

Останалите корекции в наредбата предвиждат възстановяване на по-малка част от сумата - между 2 и 25%. Например санкция от 5% е предвидена, когато необосновано се забранява възможността да се използват подизпълнители за части от договора.

10% от сумата се връща, когато използваните критерии при оценката на офертите са различни от тези в документацията. Когато това е свързано с дискриминация въз основа на местен, регионален или национален принцип пък нарушението се счита за по-сериозно и наказанието е връщане на 25% от парите.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

307 проекта са подадени за енергийно обновяване на жилищни сгради по втория етап от процедурата на МРРБ

ЛЕВ ИНС подписа споразумение с ДФ „Земеделие” за съфинансиране на застрахователни премии на земеделски производители

Обединеното кралство е изпаднало в рецесия през миналата година

Нови 13 търговски аташета избра икономическото министерство

На комисия: Депутатите с нови мерки за попълване на дефицита в енергетиката

Сериозен проблем при либерализацията на цените на тока: Тревоги в бранша

Ходим повече в чужбина: Статистика

EVN предлага поскъпване на парното в Пловдив

Коя страна смята да бъде двигател за възстановяването на световната икономика?

"Булгаргаз" иска поскъпване на природния газ от април. Ето с колко

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика