Ангелкова: Близо 1 млн. души в света губят работа в туризма на ден

5407
Ангелкова: Близо 1 млн. души в света губят работа в туризма на ден
Снимка: БГНЕС

В момента сектор туризъм не функционира. В цял свят близо 1 млн. души губят работните си места на ден в сектора по данни на Международната организация на туризма. У нас 23,7% от всички безработни след началото на пандемията са в секторите ресторанти и хотели. Безработните сред туроператорите и турагентите са 203 души от началото на кризата с коронавируса. Това каза пред БНТ министърът на туризма Николина Ангелкова.

По мярката 60/40 близо 48% от сектор хотелиерство и ресторантьорство са кандидатствали до момента. Може би говорим за 38 000 запазени работни места, каза още Ангелкова. Мярката може да не удовлетворява на 100% исканията и нуждите на бизнеса, но това показва статистиката.

47 българи са на организирани екскурзии извън страната, буквално нямаме туризъм заради коронавируса

„Към момента има общо 47 организирани туристи, които са извън България. Те се намират в Куба, Мексико, Аржентина, Занзибар и Вели...

Ричард Алибегов: Няма никакви мерки за малкия и среден бизнес, трябват ни спешно като отворим

1414 екскурзоводи има у нас, от тях 40% са самоосигуряващи се, а другите са наети на трудов договор към хотели например, продължи министърът. За тях буквално вчера на извънредното заседание на МС, по предложение на икономическия министър, се финализира начина, по който те могат да се възползват от безлихвените заеми от по 1500 лв. от ББР - общо 3 месеца могат да теглят, с връщане в следващите 10 години. Тези заеми са и за хората на трудов договори и в неплатен отпуск, обясни министърът.

Разработваме кризисна стратегия - различни сценарии в посока - късен летен туризъм - юли - август. "Всеки ден се чуваме с партньорите, комуникацията е на много добро ниво в сектора, получаваме разбиране и съдействие. Кризата е за всички. Вярвам, че усилията  ще дадат резултат, но здравето е на първо място", каза още Ангелкова.

В нормална ситуация в момента би трябвало да се подготвя летния сезон. Дай боже да имаме сезон късно лято. Разработили сме схема за ваучери и туризъм, само за нас българите - на първо място ще бъде вътрешния пазар сега, продължи тя. Опитваме се да договорим и безплатни чадъри и шезлонги, ако отпадне концесионното възнаграждение.

Имам чувството, че всички концесионни договори изтичат тази година, възкликна Ангелкова. Изтичащите договори в момента са 54 - толкова процедури трябва да приключим по цялото Черноморие. В момента вървят 38 процедури. Изтичат още 17 договора до края на годината, уточни министърът.

Ангелкова: Издадох заповед за спиране на всякакъв вид туризъм

Безотговорно е в тази ситуация да се пътува с цел туризъм и екскурзии. Много тежко ми е това да го кажа, но е важно за здравето на хор...

Тази година, ако има късен сезон, задължително условие към концесионерите ще бъде спазването на хигиенните условия. Особено предвид опасенията за втора вълна. В момента разработваме приложение - как туристът да провери къде на плажовете има шезлонги, чадъри, хигиенни условия и прочие, каза Ангелкова.

Спасителите - друго условие към концесионерите, "много зависи от броя на хората, които ще се ангажират за лятото. Това винаги е била дискусионна тема и в нормални условия - предвид липсата на кадри." Министерството на туризма разработва нова стратегия от преди кризата с коронавирус, в която броят на изискваните спасители от концесионерите се намалява - "На 150м да бъдат спасителните постове, не на 100 метра, както е в момента. Не обмисляме още по-голямо разреждане предвид коронавируса. Здравето на хората е най-важно.", допълни тя.

Резервациите: да отлагаме или отменяме? "Към момента няма отменени резервации от 15 юни нататък за българското Черноморие. За периода от 13 март досега - чрез Закона за извънредното положение - дадохме глътка въздух на туроператорите до 13 юни. След тази дата потребителят ще може да си върне средствата, при отпаднала резервация. В момента препоръчваме да се ползва винаги ваучер, ако има възможност, обясни Ангелкова.

Застрахователите действат индивидуално спрямо всеки туроператор - след оценка на риска преценяват колко и какви щети да бъдат покрити, каза още тя.

До дни трябва да обявим и грантовата помощ по линия на оперативните програми и по-точно от Иновации. Въпреки че там страната ни е сред отличниците по усвояване на средства. На правителственото заседание вчера вицепремиерът Томислав Дончев е обявил, че ще предложи 800 млн. лв. да бъдат пренасочени от ОП "Иновации" към борбата с COVID-19, предимно за хората на първа линия. За сектор Туризъм няма да има много, обяви министърът. 

Световната организация по туризъм прекрати дейността си

Световната организация по туризъм към ООН (UNWTO), чието седалище е в Мадрид, обяви, че до края на април прекратява всякакви мероприяти...

НА ЖИВО: Последна информация и всичко за коронавируса, 14 април

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

"Единственият път за вход на руски газ ще е през България": Илиян Василев за "Турски поток"

Росен Карадимов: Министерството на иновациите и растежа внася стратегията за развитие на ББР

България увеличава вноса на евтини млечни суровини от Украйна

Турският финансов министър: От юни се задава бърз спад на инфлацията

Три компании ще инвестират общо над 100 млн. лв. в Бургас

Борисов забранява руския газ: Експерти говорят в парламента (ВИДЕО)

"Главболгарстрой" ще строи паркинг с 1000 места на Летище София

Високите световни цени на храните най-сетне може да се понижат през 2024 година

Любослав Костов: Хората в риск от бедност и социално изключване са над 30%

Може ли Индия да стане икономическа суперсила?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика