Ричард Алибегов: Няма никакви мерки за малкия и среден бизнес, трябват ни спешно като отворим

4375
Ричард Алибегов: Няма никакви мерки за малкия и среден бизнес, трябват ни спешно като отворим
Снимка: iStock

Караме я на мускул. Няма никакви мерки за малкия и средния бизнес. Нашият сектор е изцяло затворен. Това заяви в ефира на Нова телевизия Ричард Алибегов, председател на Българска асоциация на заведенията по повод извънредните икономически мерки у нас заради пандемията от коронавирус.

По думите му става дума за около 480 000 души от ресторантьорството и туризма, със съпътстващите браншове, които в момента са затворени.

Припомяме, че от Българската асоциация на заведенията прогнозираха фалит на около 50 % от бранша.

Държавата търси МВР, за да се оправя с наплива при Бюрата на труда, актуализация на „60 на 40”

На 9 април от асоциацията са входидали писма в Министерския съвет, министерствата на финансите и на икономиката с три важни предложнения за спешни икономически меки за малкия и среден бизнес.

"Очакваме среща, защото истинският проблем ще започне да кажем юни, когато отворим.", каза Алибегов и добави: "Минават 30 дни от въвеждането на извънредното положение, а реално за нашия бизнес няма мярка към днешна дата." По думите му "на бизнеса не не му е работа да ходи по площадите всеки път когато иска диалог, затова пишем писма, за да се срещнем и да говорим."

Какви мерки предлагат?

Новите потвърдени случаи на коронавирус в България - по-малко на дневна база

13 нови случаи на коронавирус (COVID-19) има за послендите 24 часа, 5 от тях са приети в болници (230 са в болница, 33 са интубирани), ...

Схемата "60/40" да заработи за малкия и среден бинес 3 месеца след извънредното положение, да има данъчна ваканция и за тях, и държавата да поеме средната минимална работнта заплата за наетите по тудов договор в секторите ресторантьорство и туризъм със съпътстващите браншове.

"Първо, мярката 60/40 да влезе в нашия бранш веднага след отварянето. Второто да получим данъчна ваканция – не опростяване, а отлагане на плащането на данъци за по-светли времена. И не на последно място - 550 лв безвъзмездна помощ за всеки с тудов договор, който не може да работи поради заповедтта на министъра на здравеопазването", каза той.

Сачева: 72 000 са безработните от началото на извънредното положение

Какво е състоянието на фирмите в момента?

"8 март – поради обявяването на първия заразен, може би беше най-слабият 8 март в последниет 10 г. Загубите са основно в това, че бяхме изградили персонал, а той вече е на борсата.", обобщи Алибегов.

НА ЖИВО: Последна информация и всичко за коронавируса, 10 април

Глобалната пандемия от коронавирус (SARS-CoV-2 - всеобщо признато съкращение, както и COVID-19 или 2019-nCoV) вълнува сериозн...

"Всички разпуснахме всичко, може би едно ядро от 5% запазихме – главен управител и главен готвач – това е граден персонал с години, който нямаше как да запазим. За март си всеха парите, но после трябваше да постъпим джентълмески и да ги пратим на борсата.", обясни той.

"Отваряйки, когато и да е това, ще се нуждаем от 50% от работниците. Ако не се вземат спешни мерки на време, всеки месец, възстановяването на бранша ще се забавя с по 2 месеца. Засега мерки няма за малък и седен бизнес и караме на мускули – и ще видим какво ще стане.", каза още Алибегов.

Министър Банов представи спасителните мерки на държавата за културата

Не работят ли за малкия и среден бизнес обявените икономически мерки до момента?

"Изчакахме, и видяхме, че даже и обновените мерки от онзи ден не покриват нашия бранш, защото като цяло той е закрит в момента. Имаме възможност само за кетъринг услуги, което е от 1-5% за търговски обект – това означава заетост едва за максимум 2 души от целия персонал", обясни ресторантьорът.

Българска ваксина срещу коронавируса - търси се държавно финансиране

Изработването на ваксина е скъпо начинание. Работим по ваксина по голям проект – четири института на БАН участват във вече написа...

От 2 седмици говорим за безлихвените кредити от ББР, оказва се, че те ще започнат да действат след месец - това ли е спешна мярка?, попита бизнесменът. Трябва да се действа в икономиката както се нарпави това в здравеопазването. Забавянето е огромно", подчета той.

Мярката 60 /40 не можем да ползваме в момента, категоричен беше той. Тази мярка е само за работещи предприятия, а не за спрял бизнес като нашия бизнес. Това каза и Менда Стоянова, подчерта Алибегов.

"Мярката 60/40 трябва да заработи за нас в момента на отварянето ни. Според г-жа Менда Стоянова тя е за работещи предприятия. Притеснението ни е, че не знаем какво мисли правителството да прави като мерки. Напрежението в сектора расте. Хората вече са страшно изнервени, неяснотата какво става с работата им събира напежение, което ще гръмне. Хората трябва да знаят какво става с работните им места, бизнесът да знае какво се случва, не е ясно и какво ще е потреблението", каза още той.

Опростяване на корпоративния данък: 75% от фирмите плащат авансово този данък до 31 декември, обясни Алибегов. "Така че това, което остава е толкова малко, че няма какво да обсъждаме корпоративния данък".

"На този етап всички плуваме в една лодка, опитваме се да предвидим кога ще има сезон. Но не знаем какво мисли правителствоото като мерки за нашите сектори", завърши бизнесменът.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Липса на кадри: По Черноморието ще разчитат на работници от Узбекистан и Киргизстан

ПОК „Доверие” увеличава пенсиите на своите клиенти за трета поредна година

Евтим Милошев: Бизнесът в туристическия сектор е водещ и ние трябва да го подпомагаме по всякакъв начин

Рокади в АЕЦ "Козлодуй" и "Мини Марица -изток"

България е в челната тройка на ЕС по спад на промишленото производство

Превозвачите: Над милиард са директните загуби за българската икономика от неприемането ни в Шенген

Инфлацията в България се забави до близо 3-годишно дъно

Държавата обяви колко търси от "Лукойл" за свръхпечалба през март

Ще се навакса ли изоставането в събираемостта на бюджета? Говори бивш социален министър

Гърция купува фотоволтаични паркове в България

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com