АЗП: Колекторите ще влизат в домовете ни законно

11642
АЗП: Колекторите ще влизат в домовете ни законно
Снимка: Actualno.com/Румен Скрински

Асоциацията за защита на потребителите (АЗП) разпространи становище по отношение изявление на Асоциацията на колекторските агенции в България. Публикуваме писмото без редакторска намеса:

"От седмица насам сме свидетели на масиран натиск от страна на Асоциацията на колекторските агенции в България, която настоява да не се въвежда забрана, служители на фирмите събирачи на дългове да посещават длъжници в дома и на работното им място. В свое становище по повод предложени промени в Закона за защита на потребителите, колекторите изтъкват, че тези посещения водели до споразумение за намаляване и плащане на борча. Подобни аргументи не само, че са несъстоятелни, а засягат фундаментални принципи, заложени в конституцията като неприкосновеността на частната собсвеност и гражданските права. Това означава, че едната от 2-те спорещи страни ще има повече правомощия. Тоест узаконяване на некоректни практики, на които често сме ставали свидетели, като медиите многократно са съобщавали за тормоза на колекторите. Той освен психически, неведнъж се е превръщал и във физически. Вместо народните представители да работят върху въвеждането на форми на медиаторство между спорещите лица, в които ключова роля да има трета страна равно отдаличена от останалите, днес те се чудят дали е редно колекторите да нахлуват в домовете на хората.

Потребителите от ЕС вече ще могат да защитават колективно правата си

Преговарящите от Европейския парламента(ЕП) и Европейския Съвет постигнаха споразумение за първите общоевропейски правила за колективна...

Според Асоциацията на колекторските агенции, посещенията довеждали до постигане на споразумение за погасяване на задължението. Апелираме към националния омбудсман Диана Ковачева да реагира адекватно, като си влезе в ролята на защитник на гражданите. Редно е да прояви интерес с какви средства се постигат тези споразумения. В противен случай ако мълчанието на омбудсмана продължи това ще е ясен знак на чия страна стои. Дори кредиторите с признати от съда вземания нямат право изобщо да притесняват длъжниците, камо ли колекторите да могат да влизат в къщите на хората.

Как се стигна до новите поправки в Закона за защита на потребителите?

Внесените в края на юли от председателя на Комисията по правни въпроси Анна Александрова и група депутати от управляващата коалиция, предложения за промени в Закона за защита на потребителите (ЗЗП), всъщност, са продължение на лобистката кампания на бившия министър на правосъдието в полза на колекторите. В последните 3 месеца от битността си на министър, Данаил Кирилов се опита чрез сформирането на работна група за обсъждане на правна рамка за дейността на колекторските фирми, да прокара съмнителни предложения. Въпросните промени по същество бяха изцяло в полза на фирмите за събиране на дългове. За нас те са лобистски. След като срещна сериозен отпор при объсждането им, Кирилов набързо прекрати работата на групата. Не бяха взети предвид нито едно от предложенията в становищата на участниците в тази работна група. Напомняме, че същите тези предложения със същите мотиви обаче бяха внесени в Народното събрание именно от Анна Александрова.

В проекта на промени в ЗЗЗП не се предлага никакъв механизъм на ефективен мониторинг и контрол. Той дава на тези компании нови правомощия, като например, единствено колекторските фирми да имат право да изкупуват дългове. Не се дава на длъжника първо той да има възможност да си откупи задължението. Не се предлага създаването на отделен регистър за тези фирми, които имат привилегията да имат свободен достъп до Централния кредитен регистър. Това е само малка част от фрапиращи и скандални предложения в този законопроект. Категорично смятаме, че е необходим отделен специален закон, регламентиращ колекторската дейност, която за няколко години у нас се превърна в индустрия с милиарди лева обороти.

Комисията за защита на потребителите - с повече правомощия

Правителството прие Решение за одобряване на проекта на Закон за изменение и допълнение на Закона за защита на потребителите (ЗИД на ЗЗ...

Апелираме към народните представители да не приемат предложените промени, които предвид тяхната несъстоятелност следва да бъдат оттеглени. Нека се пристъпи към стартиране на процес за изработване на качествен и работещ закон, уреждащ дейността на лицата, занимаващи се със събиране на вземания, базиран на вече утвърдени международни практики. Предвид пандемията от коронавирус, последиците от нея върху икономиката, няма да е пресилено ако кажем, че този проблем вече засяга оцеляването на стотици хиляди български граждани, които ще трябва да се борят и срещу „узаконената бухалка“ на колекторите.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

КНСБ: Заплатата за издръжка следва да отразява регионалните различия

"Топлофикация София" обеща по-ниски сметки за февруари

ТЕЦ "Бобов дол" спря работа

Инфлацията в ЕС, еврозоната и България продължава да се забавя и през февруари

Украинските яйца, които се продават като български: Опасност от спекулации с цените преди Великден

Брокери в Пловдив: Отчитаме ръст в търсенето на качествени нови жилища

Атанас Пеканов: България няма да влезе в Еврозоната през 2025 г.

Иванка Шалапатова: 418 000 българи работят на минимална работна заплата

Броят млади българи, които нито са работили, нито са учили, намалява през 2023 г.

Търговията между България и Великобритания е достигнала рекордни стойности

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика