Бизнес и синдикати искат схемата 60 на 40 до края на годината

2042
Бизнес и синдикати искат схемата 60 на 40 до края на годината
Снимка: БГНЕС

Бизнесът и синдикатите се обединиха около пакет от общо 54 допълнителни антикризисни мерки, като документът вече е изпратен до кабинета на премиера Бойко Борисов, предаде БНР.

Преговорите по мерките продължиха близо два месеца в Националния съвет за тристранно сътрудничество(НСТС).

Едно от предложенията е да се поиска нотификация от Европейската комисия за периода 31 юли - 31-ви декември 2020 г. за удължаване на действието на схемата 60 на 40 и за разширяване на обхвата ѝ.

Сред лансираните от работодателските и синдикалните организации предложения са в обхвата на схемата "60 на 40" да се включи и селското стопанство, а за секторите "Туризъм" и "Транспорт" тя да се трансформира в "80 на 20".

Минималното обезщетение за безработица да стане 60 на сто от осигурителния доход при запазване на максималния осигурителен доход до края на 2020-та година.

За уволнените по време на извънредното положение, които нямат право на обезщетение за безработица, да се предвидят ваучери за храна на стойност линията на бедност е друго предложение, по което има съгласие.

Да се въведе допълнителен целеви отпуск до 20 дни за сметка на Националния осигурителен институт за уязвими групи работници, като майки с малки деца и възрастни - също до края на 2020 година. Това са част от другите консенсусни мерки.

Единодушна подкрепа от бизнеса и синдикатите има и мярката за прекратяване на задължението за заплащане на такса "битови отпадъци" и данък "сгради" за затворени обекти и предприятия за периода, за който те са преустановили дейността си.

По настояване на синдикатите синдикалисти и психолози подготвят специални алгоритми, препоръки и съвети за организирането на работните места така, че да бъдат максимално незастрашаващи здравето на работниците. Има компании, които се опитват с помощта на специалисти да създадат комфорт на работещите и да им помогнат с различни инициативи да преодолеят депресията от пандемията.

"60 на 40" с облекчени условия, но от юни

Мярката "60 на 40" ще бъде отворена за почти всяка фирма в страната, като голяма част от ограниченията, предвидени в момента за кандида...

Макар и бавно, в България започва да навлиза темата за здравето, щастието и благополучието на работното място, защото изследванията сочат, че щастливите служители са по-продуктивни и печелят повече пари.

Националният секретар по безопасност и здраве при работа на КНСБ Огнян Атанасов заяви пред БНР, че е много важно по предприятията и институциите приоритетно да бъдат обособени уязвимите групи работници и служители. Той подчерта, че във всяка фирма трябва да има определени хора, обикновено длъжностно лице по безопасност и здраве при работа или човешки ресурси, които да знаят какво трябва да направят, ако служител с доказан COVID-19 или с подозрение, че се е заразил, e на работното си място.

Припомняме, че Националният осигурителен институт (НОИ) досега е превел компенсации в размер на близо 53 млн. лв. на 8 516 компании по мярката 60 на 40 с цел запазване на заетостта на работниците и служителите след отмяна на извънредното положение в страната и обявяване на извънредната епидемична обстановка. Данните са от Министерството на труда и социалната политика

Със средствата ще бъдат изплатени 60% от възнагражденията и осигуровките на 131 727 служители. Останалите 40% се поемат от работодателите. Само при последния транш са преведени около 8 млн. лв. за запазване на заетостта на 15 893 работници от над 900 предприятия, уточняват от ведомството. 

От министерството пресмятат, че ще бъдат запазени почти 240 хиляди работни места благодарение на мярката 60 на 40. До момента в Агенцията по заетостта са постъпили 14 351 заявления от работодатели за получаване на компенсация за запазване на заетостта на техни служители. 

Мярката 60/40 на практика не работи, смята Даниел Митов

Правителството на теория започна да подпомага бизнеса, но икономическите мерки от типа на 60/40 се декларират и са добри като намерения...

Припомняме още, че правителството реши кандидатстването за държавната помощ да се удължи до 30 юни, а плащанията - до края на юли. Предприятията могат да получат средства за до три месеца.

Първоначално схемата „60/40" трябваше да продължи да действа до рая на извънредното положение. 

Работодателите, получили компенсации по постановлението, следва да изплащат на работниците и служителите трудово възнаграждение в размер не по-малък от размера на осигурителния доход за месец януари 2020 година.

Вижте още:

Тристранката прие: По мярката 60 на 40 ще може да се кандидатства до 30 юни

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

КНСБ: Заплатата за издръжка следва да отразява регионалните различия

"Топлофикация София" обеща по-ниски сметки за февруари

ТЕЦ "Бобов дол" спря работа

Инфлацията в ЕС, еврозоната и България продължава да се забавя и през февруари

Украинските яйца, които се продават като български: Опасност от спекулации с цените преди Великден

Брокери в Пловдив: Отчитаме ръст в търсенето на качествени нови жилища

Атанас Пеканов: България няма да влезе в Еврозоната през 2025 г.

Иванка Шалапатова: 418 000 българи работят на минимална работна заплата

Броят млади българи, които нито са работили, нито са учили, намалява през 2023 г.

Търговията между България и Великобритания е достигнала рекордни стойности

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика