Бизнесът ще получи близо 20 млн. лв., ако наеме хора с трайни увреждания

2939
Бизнесът ще получи близо 20 млн. лв., ако наеме хора с трайни увреждания
Снимка: iStock/Guliver

Дават на бизнеса почти 20 милиона лева, за да наеме хора с трайни увреждания. Парите са по европрограма, а кандидатстването започва от утре (15 август), предаде bTV.

Средствата се отпускат по два проекта, а заявките на работодателите ще се приемат в бюрата по труда. Парите се дават за обучение и заетост на хора с трайни увреждания, тоест с ТЕЛК 50% и над 50%. Поема се минималното възнаграждение за длъжността и осигуровките за 2 години. Има и допълнителен бонус за работодателите, които след този период оставят за поне още 6 месеца човека с увреждане – бонусът е 6 минимални заплати накуп.

Кабинетът одобри решение за електронен регистър на хората с увреждания

Правителството одобри решение за създаване на електронен регистър на хората с увреждания. В регистъра ще бъде събрана информация от сис...

Стефан Виет е на 23. Завършил е гимназия за приложни изкуства. В ТЕЛК-а му пише, че е 100% неработоспособен, но работи благодарение на компания, която има своя програма за наемане на хора с увреждания. Фирмата е изпълнила едно от най-важните и скъпи за реализация условия – сградата да е достъпна за хора като него. „Също така проблем на работодателя е, че когато наеме човек с увреждане, той няма право да го уволни, което е нож с две остриета и по-скоро е в ущърб на човека с увреждане”, заяви Стефан.

По новата европрограма освен заплата и осигуровки ще се дава и допълнителен бонус. Шефът ще получи 6 минимални заплати накуп, ако задържи човека с увреждане поне 6 месеца след края на програмата. Няма условие за какво ще похарчи бонуса. Преди да му го даде, Агенцията по заетостта ще провери дали работникът наистина е работил по-дълго. „Идеята е да се стимулира работодателят да задържи все пак още поне 6 месеца, да не го освободи”, обясни Мария Петрова от Агенцията по заетостта.

Фокусът според икономисти трябва да е върху повишаването на квалификацията на хората с увреждания, за да може те да намират работа и извън програмите. Затова със средствата от Европа на работодателя се дава възможност, ако прецени, преди да наеме човека с увреждане, да го изпрати на обучение. За целта ще се дават ваучери за курсове. „Рано или късно, трябва да си научим урока, а той е, че само субсидирането на заетост създава грешните стимули у работодателите и в общия случай тези хора остават без работа след приключването на субсидията”, отбеляза Десислава Николова от Института за пазарна икономика.

Стефан е скептичен за поредната „евроинжекция”. „Тези програми са до 2 г. максимум и след това оставаш в изходна позиция”, заяви той.

Нова схема за устойчива заетост на хора с увреждания от 15 август

От 15-и август бюрата по труда започват да набират заявки от работодатели, които желаят да наемат на субсидирано работно място хора с н...

Държавата очаква да 1000 души да намерят работа по новата програма. Заявките на работодателите се приемат от утре в бюрата по труда. Възможност за кандидатстване по електронен път няма.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Българите получават ползите от приемането на еврото още сега с tbi bank

eMAG пуска Genius абонамент в България с безплатна доставка и ексклузивни оферти

Подем при строителството в България и ЕС

Край няма: Нов завой в една от поръчките за високоскоростни влакове с пари от Плана за възстановяване

Огромна част от българите живеят в панелки от соца

Силно начало на годината за жилищния пазар в София

Смениха ръководството на "Булгаргаз"

ОББ: Услугите – главен мотор на икономиката

Основателят на Telegram: Натискът на Кремъл ме принуди да напусна Русия

На комисия: Отложиха либерализацията на електроенергийния пазар за домакинствата

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика