X
 
 

БСК използва "Стига вече" заради "екотаксите" за камиони и автобуси

820 0
photo of БСК използва "Стига вече" заради "екотаксите" за камиони и автобуси
Снимка: Pixabay
Гневен материал относно предстоящите промени на разширената отговорност на производителите и въвеждане на продуктови такси за категориите за превоз на повече от 8 пътници и за превоз на товари над 3,5 тона (категории M2, M3, N2, N3 и G, съгласно чл. 149 от Закона за движение по пътищата) публикува Българската стопанска камара (БСК) в традиционната си рубрика "Стига вече".

БСК постави няколко въпроса във връзка с предстоящите промени, като един от най-важните за разширената отговорност е кой всъщност важи продуктова такса за пускане на моторни превозни средства в България – производителите им или хората и фирмите, които регистрират съответното превозно средство в КАТ? "Практически, документът за платена такса е част от необходимите условия за първоначална регистрация на автомобила. И всички лица (юридически и физически), регистриращи автомобилите си, се оказват членове на организации по оползотворяване – може би около 100 хиляди. Не става ясно как се контролират тези задължени лица".

Съвсем скоро - нови екотакси за автомобилите, уверява Нено Димов

Предполагам, че в рамките на този или началото на следващия месец наредбата за новите екотакси за автомобилите ще влезе в Министерския ...

БСК счита и, че новата продуктова такса не бива да се нарича "екотакса" - защото не касаела чистотата на въздуха, а отпадъците от моторното превозно средство. Камарата посочва, че "екотакса" има в Закона за опазване на околната среда и че събраните от нея постъпления отиват в Предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда (ПУДООС), но Министерският съвет не е издал необходимия административен акт, за да се случва това.

"Aко платените към ПУДООС продуктови такси се използват за проекти по околна среда, финансирани от предприятието (общо около 3 млн. лв. годишно), няма никаква яснота какво става с останалите средства, в размер на около 50-60 млн. лв. годишно. А с новите такси за камионите и автобусите, сумите вече ще възлизат на над 90 млн. лв. годишно. Няма основание да се смята, че с разширяването на обхвата на продуктовите такси за камиони и автобуси ситуацията би се променила – ще бъдат събрани допълнително около 25 млн. лв., за които никой в държавата не би могъл да каже как ще се изразходват за целите на по-доброто управление на отпадъците от ИУМПС", подчертават от БСК.

Actualno.com

Етикети:

0 Коментара

Кафене
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта

Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

missing image
Нови газови автобуси за над 40 млн. лв. ...

Договор за лизингова доставка на 60 нови газови автобуса подписа общинското дружество "Столичен автотранспорт" ЕАД - София. Контрактът...

missing image
Генетика на гетото - защо Северин стана ...

Започва да битува твърде рискована теза за убиеца на Виктория Маринова - че Северин Красимиров страдал от лоша генетика, понеже, п...