БТПП: Почти половината работодатели ще вдигнат заплатите догодина

4205
БТПП: Почти половината работодатели ще вдигнат заплатите догодина
Снимка: iStock

Близо 47% от компаниите смятат да увеличат заплащането на своите служители през 2020 г., показва проучване на Българска търговско-промишлена палата(БТПП). Допитването бе извършено в периода 6-12 декември 2019-а и отразява намеренията на компаниите свързани с измененията на нивата на работните заплати догодина, както и бонусите, които фирмите ще дадат на своите служители.

Анкетата на БТПП показва, че 36% от фирмите ще работят около празниците, защото производството не позволява прекъсване (25%) или поради факта, че ако не работят ще претърпят големи загуби загуби (11%). От друга страна 40% от фирмите са посочили, че в малкото работни дни около празниците предпочитат да не работят, защото и техните партньори планират да почиват в този период. За 14% от анкетираните разходите ще са повече от приходите и затова ще преустановят работа в делничните дни около празниците.

Защо заплатите у нас растат в пъти по-бързо от производителността на труда?

Размерът на заплатите традиционно е една от най-спорните теми в България. Работодателите твърдят, че дават високи възнаграждения, а раб...

Около 68% от мениджърите на компаниите съобщават, че ще дават бонуси, като 52% заради празниците, а 16% заради доброто финансово състояние на компанията през тази година. За съжаление при близо 9% от допитаните няма да има допълнително възнаграждение за служителите, защото финансовият резултат на компаниите не позволява допълнителни разходи.

Обичайно средният размер на бонусите ще бъде до 500 лв. – това е резултатът от проучването, отнасящ се до 69% от допитаните. Близо ¼ от фирмите ще зарадват своите служители с бонус в рамките на 500 – 1000 лв., а при 7% ще е над 1000 лв.

Попитани за причините за увеличение на работните заплати, 31% ще го направят, за да повишат мотивацията на служителите си, при 16% основен мотив е приносът в приходите на фирмата от страна на заетите. Около 28% от участвалите в допитването планират да запазят възнагражденията, а за щастие само 1% от фирмите очакват да намалят работните заплати и причина за това е затрудненото им финансово положение.

Средното увеличение на възнагражденията на заетите се очаква да бъде с до 10% при голямата част от анкетираните членове на БТПП (74%), с ръст на заплатите между 10 и 20% ще са около 22% от фирмите. Както е известно вече увеличението на заплатите в публичната сфера с 10% има своя ефект и тласка и тези в частния сектор предвид големия недостиг на работници.

Има опасност четвърт милион държавни служители да не получат заплати

Четвърт милион държавни служители са пред риска да останат без заплати, съобщи BTV. Оказва се, че парите, заложени в Бюджет 2015, ще ...

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

МВФ понижи сериозно прогнозата за българската икономика

ЕРМ Запад изпълни плана си за обезопасяване на щъркелови гнезда в Самоков

ЕС ни дава пари, проваляме се и купуваме по-евтини високоскоростни влакове

Липса на кадри: По Черноморието ще разчитат на работници от Узбекистан и Киргизстан

ПОК „Доверие” увеличава пенсиите на своите клиенти за трета поредна година

Евтим Милошев: Бизнесът в туристическия сектор е водещ и ние трябва да го подпомагаме по всякакъв начин

Рокади в АЕЦ "Козлодуй" и "Мини Марица -изток"

България е в челната тройка на ЕС по спад на промишленото производство

Превозвачите: Над милиард са директните загуби за българската икономика от неприемането ни в Шенген

Инфлацията в България се забави до близо 3-годишно дъно

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика