X
 
 

Работодателите са твърдо против вдигането на минималната заплата

5154 5
Работодателите са твърдо против вдигането на минималната заплата
Снимка: личен архив
Асоциацията на организациите на българските работодатели (АОБР - която включва четирите най-големи работодателски организации у нас) не подкрепя предложението за увеличаване на минималната работна заплата от 560 на 610 лв. от началото на 2020 г.

Според тях минималната заплата се увеличава на база обещания и по непрозрачен начин, без да се вземе предвид как ще повлияе на отрасли и фирми с по-ниска добавена стойност и по-ниско заплащане, както и на по-нискоквалифицираните работници.

Първите дни болнични да не сe плащат, предлагат работодатели

Няколко дни "изчакване" преди да започне да се изплащат пари за временна неработоспособност поради заболяване (болнични). Тази идея лан...

Работодателите призовават да се действа по-внимателно с ръста на доходите, особено в бюджетната сфера, а настоящата минимална заплата да се повишава по-плавно и то в съответствие със средната заплата у нас.

Бизнес организациите повтарят свое предишно предложение, като настояват в минималната заплата да бъдат включени и надбавките за трудов стаж (т.нар. "класове"), тъй като се определяла административно, а не при договаряне между работодател и служител.

Нарастването на минималното заплащане било в пъти по-високо от повишаването на производителността на труда, което засягало конкурентоспособността на българските компании, тъй като се вдигали разходите им за труд.

Работодателите изтъкват факта, че производителността у нас нараства, но все още сме последни в ЕС по този показател, а това е единственият начин да догоним по-развитите държави в Европа. Липсва и национален орган, който да е ангажиран с този проблем.

Работодателите отказват да плащат болничните, напускат Тристранката

Работодателите отказват да продължават да плащат първите 3 дни болнични и напускат Националния съвет за тристранно сътрудничество (НСТС...

Според тях повишаването на минималната и средната заплата у нас е в ущърб на уязвимите групи на пазара на труда – нискоквалифицираните работници, ромите, младежите, жените – майки, като увеличава безработицата сред тези групи от хора, твърдят от бизнеса. Като доказателство за това, работодателите изтъкват данни на НСИ, според които през първите 9 месеца на 2019 г. в половината области в България намалява броя на наетите.

Работодателите оспорват аргументите, че "нарастването на минималната заплата не оказва влияние върху заетостта сред нискоквалифицираните работници и наети на минимална заплата" и "Последните данни на НСИ за пазара на труда доказват, че увеличенията на минималната работна заплата през последните 3 години не оказват негативно влияние върху заетостта и безработицата."

Actualno.com

Етикети:

 • Анонимен 3 Анонимен преди 2 месеца Профил на трол?
  Чорбаджии-изедници! Хората, които строиха комунизЪма, сега ни строят капитализЪма!
 • Халата 2 Халата преди 2 месеца Профил на трол?
  И до ден днешен заплатите са под минималната . Защото работодателите си правят каквото си поискат . Държавата ще си вземе парите за осигуровките ,а на работника кой колкото даде .Минималната в момента е 560 лв ,а има заплати на 420 .Е да ние все сме неквалифицирани все сме некадърни и едва ли не малоумни.Но ако поискаш един ден отпуск ставаш много ценен и незаменим . Къде е класа ? Ми много просто виж още ›› плащат осигуровките с него и така всички излизаме безплатно . Къде е държавата в случая . Увеличават минималната работна заплата , а никой не контролира какво правят Милите Долни Жалки Онеправдани така наречени РАБОТОДАТЕЛИ.
 • Анонимен 1 Анонимен преди 2 месеца Профил на трол?
  Има си хас да са за...Тях ако ги питаш, трябва да им се плаща.
 • Анонимен 1.1 Анонимен преди 2 месеца Профил на трол?
  Най добре като роби да работим, ама да не ни се плаща. И по възможност да ни осигуряват на 4 часа
  : 1 !
 • Анонимен 1.2 Анонимен преди 2 месеца Профил на трол?
  Сравнете минималните работни заплати на Холандия к България...колко пъти е разликата???? А цените на стоките и услугите са еднакви...
  : 4 !