Тристранката обсъди минималната заплата, а работодателите бойкотират и чакат болничните

3373
Тристранката обсъди минималната заплата, а работодателите бойкотират и чакат болничните
Снимка: iStock

Работодателите бойкотираха срещата на социалните партньори. В програмата на т. нар. Тристранка днес влизаше само предложението минималната работна заплата да бъде увеличена на 610 лв.от Нова година.

"Асоциацията на организациите на българските работодатели (АОБР) категорично не приема продължаване на вмененото задължение работодателите да заплащат първите три дни болнични - мярка, която трябваше тдавна да бъде отменена." Това се отбелязва в позиция на АОБР. В дневния ред на НСТС липсваше точка за решаване на въпроса за първите три дни болнични, поради което и работодателите отсъствали от срещата, се обяснява още в писмото, цитирано от "24 часа". Позицията е изпратена до медиите от пресцентъра на Асоциацията на индустриалния капитал в България.

"С тревога отбелязваме, че въпреки нашите усилия да се направи реформа, правителството планира да се запази статуквото. Години наред неглижирането на проблема с фалшивите болнични доведе до източването на огромен ресурс и от осигурителните фондове, и от работодателите", заявяват от бизнеса.

В позицията се припомня, че задължението на работодателите да изплащат първите три дни болнични беше въведено като временна антикризисна мярка за една година през 2010 г., а действа вече девет години.

В нея се посочва, че "чрез този вменен на работодателите допълнителен ангажимент фактически биват облагани тройно - чрез осигуровките, които внасят за своите работници, дължимите обезщетения за първите три дни от временната нетрудоспособност и изплащането на допълнителни възнаграждения за заместващи работници".

Парламентът окончателно прие Бюджет 2020

Парламентът прие Закона за държавния бюджет за 2020 г. на второ четене. Народните представители одобриха бюджета на министерствата, Нар...

В случаите на масови злоупотреби в отделни предприятия през летния сезон и прибиране на реколтата се нарушават производствените графици, технологичните изисквания и изпълнението на заявките, и изплащат неустойки за неспазване на договорените срокове за изпълнение, се посочва още в позицията.

Според бизнеса, въвеждането на компенсация с неработен ден при съвпадение на официалните национални празници с дните за междуседмична почивка оказа допълнителен натиск за увеличаване на злоупотребите с болничните листа.

Работодателите отново заявяват, че ще участват в заседание на НСТС само ако и когато в дневния ред бъде включено предложение за решаване на въпроса за първите три дни болнични.

В същото време в тяхно отсъствие държавата и синдикатите обсъдиха размера на минималната заплата за следващата година. Бизнесът беше представляван единствено от Съюза за стопанска инициатива, който е "против" минималната заплата да бъде увеличена на 610 лева от Нова година, съобщиха от БНР.

Българската стопанска камара, Българската търговско-промишлена палата (БТПП), Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ) и Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) отказват участие в националния тристранен съвет заради запазеното положение да плащат първите 3 дни от боледуването. Ще се върнат в консултативния орган, след като темата за болничните бъде внесена за обсъждане от партньорите, но отказват да плащат първите дни.

Фалшивите болнични: Няколко идеи за решаване на проблема (ВИДЕО)

Работодателите да плащат не повече от 15 дни болнични на човек в годината. Личните лекари да имат право да издават по-малко дни болничн...

Вицепремиерът Мариана Николова – председател на Тристранния съвет, информира, че е получила писмо от социалния министър, че до месец след обнародването на бюджета за следващата година ще се внесе анализ за обсъждане в тристранката и мерки за болничните.

„Ресорните министри ме увериха, че експертите в съответните министерства, НОИ и НЗОК извършват задълбочен анализ с оглед намиране на цялостно решение на поставените проблеми“, каза тя.

Ася Гонева от КНСБ поиска партньорите да участват в изготвянето на този анализ:„Ние държим да бъдем включени в работен вариант, а не да получим едни готови мерки, по които да дадем само мнение“.

За минималната заплата социалният министър Деница Сачева каза, че новият размер от 610 лв. ще стимулира трудовия пазар и ще намали неравенствата. Тя цитира данни за статистиката от третото тримесечие на тази година:

„Съотношението на минималната работна заплата към средната работна заплата е 44,8%“.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Евтим Милошев очаква успешен летен сезон

СЗБ: Българските институции най-сетне поставиха туризма като приоритет

Кабинетът набързо осигури 250 млн. лева за комплекса "Мини Марица-изток"

Сделките с недвижими имоти в Европа удариха 13-годишно дъно

Окончателно: Либерализацията на пазара на тока се отлага

Българският транспортен сектор изисква незабавни действия от Брюксел в отговор на загуби от над милиард лева без сухопътен Шенген

Предизборна идея на ГЕРБ мина през парламента - държавата дава 1 млрд. лв. за държавните мини

Войната в Украйна пълни джобовете на оръжейната ни промишленост: ВМЗ - Сопот с рекордни приходи

По-евтин Великден прогнозират от BILLA България

България единствена в ЕС не е въвела всички облекчения от глобалния корпоративен данък

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика