Бюджетната комисия прие лимит от 5000 лева обезщетение за далечни роднини при катастрофи

3099
Бюджетната комисия прие лимит от 5000 лева обезщетение за далечни роднини при катастрофи
Снимка: БГНЕС

Смекчен вариант за лимитите при неимущественото обезщетяване прие парламентарната бюджетна комисия при обсъждането на Кодекса за застраховането, по предложение на председателя на комисията Менда Стоянова.

5000 лева ще бъде лимитът на обезщетението за неимуществени вреди за болки и страдания при починал близък на пътя за разширения кръг роднини и нероднини. Тесният кръг роднини на починалото лице - съпруг и съпруга, вкл., живеещи в съжителство, родители или отглеждащи дете, деца или отглеждани деца, остава по досегашния ред и ще се определя от съда на базата на преценка за финансовото измерение на претърпените болки и страдания. За останалите лица - широкият кръг роднини и нероднини, ще се определя и от съда, и от застрахователя в размер до 5000 лева. Това ще даде възможност да не се повишава задължителната застраховка "Гражданска отговорност", каквито опасения възникнаха, след като ВКС разшири кръга на правоимащите такива обезщетения. Менда Стоянова поясни, че в т.нар. широк кръг роднини влизат братя, сестри, племеници, баби и дядовци, освен ако не са отглеждащи или отглеждани лица.

На ниво бюджетна комисия - повишените данъци за старите коли остават

Парламентарната бюджетна комисия прие повторно промените в Закона за корпоративното подоходно облагане (ЗКПО), чрез които бяха направен...

Гласуваните лимити ще действат временно - до изработването и приемането на методика, която ще представлява система от критерии и индикатори за изчисляване на имуществените и неимуществените вреди. Според Менда Стоянова тази методика би трябвало да гарантира правилното изчисляване на размера на вредите.

"Смятам, че с това решение, което е балансирано между интересите на 3 милиона български граждани, които плащат "Гражданска отговорност" и които поради тази причина няма да получат увеличаване на застраховката си, и кръга лица т.нар. "правоимащи" да поискат обезщетения за 5 години назад за смърт на пътя на техен близък или роднина или познат, с който са били в емоционална свързаност, всъщност е едно балансирано решение, от което всички страни не са доволни. Но се надявам, че ще бъдат доволни трите милиона български автомобилисти", каза след гласуването Менда Стоянова.

По думите на Светла Несторова, председател на Управителния съвет на Асоциацията на застрахователите, обаче рискът по застраховката "Гражданска отговорност" се удвоява. Според нея приетото на ниво бюджетна комисия решение ще даде в краткосрочен аспект известна стабилност, но заради оставянето на досегашната практика за най-близкия кръг засегнати лица то е по-скоро компромис.

Остри критики към вносителите на проекта отправи депутатът от БСП Румен Гечев, основно, че за обсъждането не са представени разчети. "Няма числа. Искам да видя числата!", възрази той и настоя до влизането на проекта в пленарна зала за второ четене  Комисията за финансов надзор да ги представи. "Ние не само че не искаме да фалира някое дружество. Искаме секторът да е здрав, но и да не се прехвърля тежестта на потребителите или да е за сметка на загиналите", каза Гечев.

Менда Стоянова и ГЕРБ "измислиха" как да не поскъпва "Гражданска отговорност"

Един таван - на неимуществено обезщетение от само до 5000 лева за по-далечни роднини при смъртен случай заради катастрофа - това е ново...

Зам.-председателят на КФН Владимир Савов направи устни разяснения и изчисления. Несъгласие с някои от данните на КФН изказаха от асоциацията на потърпевшите от катастрофи. Със 700 души по-малък е броят на подлежащите на обезщетение заради самокатастрофиралите, за които застрахователят не носи отговорност и наследниците не получават обезщетения, посочиха от асоциацията.

Менда Стоянова изиска утре председателят на КФН да депозира писмен отговор с исканата от депутата Гечев информация.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Комисията по туризъм одобри промени за по-лесно наемане на чужди сезонни работници

Бивш социален министър се усъмни дали пенсионерите с минимална пенсия не получават и други доходи

Тристранката обсъжда обезщетенията при безработица

"Единственият път за вход на руски газ ще е през България": Илиян Василев за "Турски поток"

Росен Карадимов: Министерството на иновациите и растежа внася стратегията за развитие на ББР

България увеличава вноса на евтини млечни суровини от Украйна

Турският финансов министър: От юни се задава бърз спад на инфлацията

Три компании ще инвестират общо над 100 млн. лв. в Бургас

Борисов забранява руския газ: Експерти говорят в парламента (ВИДЕО)

"Главболгарстрой" ще строи паркинг с 1000 места на Летище София

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика