България да анулира част от заменките с горски имоти, нареди ЕК

34541
България да анулира част от заменките с горски имоти, нареди ЕК
Снимка: Thinkstock

Еврокомисията нареди на България да анулира част от сделките по замяна на горски имоти или да изиска обратно "държавната помощ", която са получили определени фирми. Комисията смята, че са нарушени конкурентните правила в Европейския съюз, предаде БНР.

Става дума за 132 горски заменки, извършени от януари 2007-а до януари 2009-а година. Комисията започна задълбочено разследване по тях в средата на 2011-а, на базата на получени жалби.

Обявеното днес заключение е, че практиката да се заменят частни горски имоти с държавни при административно определени цени, които не се актуализират редовно и не са съобразени с пазарните, е несъвместима с правилата на ЕС за държавната помощ. Действащото тогава у нас законодателство е дало селективно предимство на определени предприятия, което е довело до нарушаване на конкуренцията, гласи заключението на Еврокомисията.

Днешното й решение не предвижда налагане на глоба от Брюксел, а задължава България или да анулира определени сделки, или да си възстанови обратно от получателите стойността, която се счита за недопустима държавна помощ. Няма обаче да бъдат засегнати всичките 132 заменки, а значително по-малък брой. От Комисията обясняват, че физическите лица, които не извършват стопанска дейност, свързана със заменените горски имоти, остават извън това изискване. Освен това, ако предимството, получено от дадено предприятие, не е надвишило 200 хиляди евро в рамките на три години, това не се счита за държавна помощ и също не подлежи на възстановяване.

От ЕК не уточняват колко ще са засегнатите заменки и каква сума се смята за държавна помощ и трябва да бъде възстановена.

ЕК регистрира българския деликатес "Роле Трапезица"

Европейската комисия одобри включването на още един качествен български хранителен продукт в регистъра на храните с традиционно специфи...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика