ЧЕЗ и ЕВН изпращат заявления до КЕВР за промяна на цените на тока*

5193
ЧЕЗ и ЕВН изпращат заявления до КЕВР за промяна на цените на тока*
Снимка: БГНЕС

Най-обсъжданото дружество у нас в последните дни - ЧЕЗ, обяви, че ще подаде заявление до Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) за промяна на цените на тока. Същото направи и друго от ЕРП-тата у нас - ЕВН.

На сайта на ЧЕЗ са публикувани две съобщения, съответно от "ЧЕЗ Електро България" и "ЧЕЗ Разпределение България". Заявлението ще бъде подадено до 31 март, а планираната промяна е за периода след 1 юли 2018 година. Тя трябва тепърва да бъде одобрена от КЕВР, като комисията може да я отхвърли или да приеме по-малка корекция от предлаганата.

Бивш член на КЕВР хвърли още една сянка върху "Инерком"

"Без знанието на министър-председателя няма как да се случи, особено като се има предвид посещението на премиера на Чехия на 22 януари....

В съобщенията не се посочва точно в каква посока ще бъде промяната - дали искането ще е за по-евтин или по-скъп ток. Подаването на заявления за утвърждаване на цените обаче е рутинна процедура, която се извършва периодично.

"Предложението на „ЧЕЗ Електро България“ АД ще се базира на принципите, следвани от Дружеството при всяко едно от своите ценови заявления, а именно: покриване на присъщите разходи за осъществяване на лицензиoнната дейност, съгласно чл. 31, т. 2 от Закона за енергетиката, чрез определяне на обоснована надценка за дейността, елиминиране на кръстосаното субсидиране между отделните сегменти на регулирания пазар и изпълнение на вменените законови задължения на крайния снабдител. В заявените от Дружеството необходими приходи в размер на 581 млн. лв. ще бъде отразен пълния размер на разходите за балансиране на клиентите на „ЧЕЗ Електро България“ АД, в качеството му на координатор на специална балансираща група.

Окончателните цени на услугата „обществено снабдяване с електрическа енергия” ще бъдат одобрени от Комисията за енергийно и водно регулиране и ще зависят от наложения пазарен модел, включително разпоредбите на Наредба за регулиране на цените на електрическата енергия, както и от цената на обществения доставчик за покупка на електрическа енергия", се посочва в съобщението на ЧЕЗ.

Малко по-късно подобно съобщение изпратиха до медиите и от ЕВН.

Борисов засега се крие от парламента по темата "ЧЕЗ"

Депутатите отказаха да призоват премиера Бойко Борисов в Народното събрание, за да отговори на въпроси около сделката за продажбата на ...

"В съответствие с нормативната уредба дружествата от групата на EVN България – “Електроразпределение Юг“, „EVN България Електроснабдяване“ и „EVN България Топлофикация“ ще внесат в КЕВР до края на месец март 2018 г. заявленията си за утвърждаване на нови цени на мрежови услуги, електрическа и топлинна енергия, които да са в сила от 01.07.2018 г. Заявленията ще се базират на Наредбата за регулиране на цените на електрическата енергия на КЕВР.

Както и досега, заявленията за нови цени ще следват основните принципи за сигурност на снабдяване, качество на обслужването, адекватна възвращаемост и покриване на оперативни разходи. Заявленията ще отразяват и наложените задължения на операторите на разпределителни мрежи по отношение на либерализирания пазар на електроенергия в България", заявяват от компанията.

*По-късно през деня третото енергоразпределително дружество - "Енерго-Про", също съобщи, че ще подаде заявление за промяна на цените.

Междувременно облаците около сделката за продажбата на ЧЕЗ се сгъстяват. Депутати от БСП заявиха, че Българската банка за развитие (ББР) участва в продажбата. Социалистите твърдят, че разполагат със сигурна информация.

И Добрев заговори за участие на офшорни фирми в сделката с ЧЕЗ

Това, което знаем на този етап, е, че фирма на госпожа Гинка Върбакова стои зад сделката с ЧЕЗ. Ние имаме информация, че в сделкат...

Според "Лидове новини", вестникът, който е собственост на чешкия премиер Андрей Бабиш, ББР ще се погрижи за рефинансирането на вече съществуващ заем към българското подразделение на ЧЕЗ от Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР). Става въпрос за кредит от 116 млн. евро, взет през 2016 година. Целта на заема е финансирането на инвестиционната програма на ЧЕЗ Разпределение България, както и изкупуването на енергийни съоръжения, част от електроразпределителната мрежа, и управлението на оборотния капитал на дружеството.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Липса на кадри: По Черноморието ще разчитат на работници от Узбекистан и Киргизстан

ПОК „Доверие” увеличава пенсиите на своите клиенти за трета поредна година

Евтим Милошев: Бизнесът в туристическия сектор е водещ и ние трябва да го подпомагаме по всякакъв начин

Рокади в АЕЦ "Козлодуй" и "Мини Марица -изток"

България е в челната тройка на ЕС по спад на промишленото производство

Превозвачите: Над милиард са директните загуби за българската икономика от неприемането ни в Шенген

Инфлацията в България се забави до близо 3-годишно дъно

Държавата обяви колко търси от "Лукойл" за свръхпечалба през март

Ще се навакса ли изоставането в събираемостта на бюджета? Говори бивш социален министър

Гърция купува фотоволтаични паркове в България

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com