ДАНС изби рибата: ЧЕЗ не е стратегически обект, Ковачки и Вълканов го искали

15112
ДАНС изби рибата: ЧЕЗ не е стратегически обект, Ковачки и Вълканов го искали
Снимка: БГНЕС

Снабдяването и разпределението не са стратегическа дейност. Дружеството не е част от стратегическите обекти. Това каза представителят на ДАНС Димитър Георгиев по време на общо заседание на парламентарните комисии по енергетика и контрол над службите и използването на СРС.

Георгиев изброи и кои са хората и компаниите, интересували се от ЧЕЗ. Сред тях личат имената на Христо Ковачки чрез ТЕЦ "Бобов дол" и Николай Вълканов. Според ДАНС, Ковачки дори е участвал в разговори с ръководството на ЧЕЗ в Прага, като първоначално предложил 302 млн. евро, после вдигнал мизата на 360 млн. евро. Именно такава цена на българския бизнес на ЧЕЗ - 360 млн. евро, посочи и ДАНС, но Държавна агенция "Разузнаване" обяви, че по-рано чехите са били готови да продават и за 240 млн. евро. Разузнаването казва и, че Credit Suisse е оценило активите на ЧЕЗ на 225 млн. евро, т.е. има завишаване от страна на ЧЕЗ на цената на българския ѝ бизнес. Припомняме обаче, че от Чехия излезе неофициална информация, че "Инерком България" купува българския бизнес на ЧЕЗ за 320 млн. евро.

Над 70% от българите искат държавата да купи ЧЕЗ и считат сделката за съмнителна

Огромната част от българите са против случващото се с ЧЕЗ и искат по-ефективна намеса на държавата. Общественият отзвук е мащабен. Бълг...

ДАНС и Държавна агенция "Разузнаване" обаче се разминават в информацията от кога ЧЕЗ е взело решение да се изтегли от България. Според ДАНС става въпрос за 2013 година, според разузнаването - още през 2010 година.

Други желаещи, още през 2012 година, били руски холдинг, контролиран от "Газпром", както и американска компания, но не се споменаха имена. Руснаците обаче се отказали заради икономически причини. След 2013 година желание отново имала руска компания, която обаче била "неустановена" от ДАНС, българо-австрийска компания, а от октомври 2016 година се появили 6 фирми, включително "Приста ойл" на братята Атанас и Пламен Бобокови, румънската държавна компания "Електрика", две турски фирми, както и се появил интересът на Ковачки и Вълканов.

От ДАНС разказаха и, че преди 5 години ЧЕЗ сфоримирали работна група, която да каже кои активи може да се продадат възможно най-бързо. През 2015 година имало информация, че ЧЕЗ е стартирала процедура по продажба на сгради – аварийна транспортна техника, а сървъри на ЧЕЗ Разпределение АД били преместени в Чехия. Освен това ЧЕЗ обсъждали продажба на "ЧЕЗ Разпределение" през Българската фондова борса.

Регулаторен контрол

Гинка Върбакова се оплака от държавен шантаж, попита как Нинова си купила "Техноимпекс"

"Свидетели сме на един икономически и политически шантаж. Яростното политизиране на продажбата на дружествата на ЧЕЗ в България достигн...

ДАНС разкри и, че имало сигнали за злоупотреби с лизингово имущество от фирми на Върбакова. Правени били проверки, но не се стигнало до нищо съществено.

Пред депутатите се изказаха председателите на КЗК и КЕВР Юлия Ненкова, чийто син е депутатът от ГЕРБ Александър Ненков, както и Иван Иванов. Думата взеха и Бойко Атанасов от Комисията по финансов надзор, Галя Димитрова от НАП, представители на Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол.

Ненкова посочи, че засега няма сигнал за възможно изкривяване на пазара заради прекалена концентрация на собственост т.е. мопол. Тя обаче предупреди, че преди седмица КЗК е започнала проучване относно цените в сектор "Енергетика". Иван Иванов пък посочи, че КЕВР може да се намеси само относно лицензията, а обект на лицензия са само "ЧЕЗ Разпределение", "ЧЕЗ Снабдяване", "ЧЕЗ Трейдинг", както и няколко по-малки дружества, но не и спрямо "ЧЕЗ АД" и "ЧЕЗ България".

Бойко Атанасов продължи в същия стил и каза, че Комисията по финансов надзор не била компетентна да се намеси преди приключване на сделката, като може да проверява само "ЧЕЗ Разпределение" и "ЧЕЗ Електро България", които били публични дружества т.е. търгуват се на борсата. Можем да се намесим само след приключване на сделката, по отношение на предложения към миноритарните акционери в двете дружества, уточни Атанасов.

От Агенцията по приватизация и следприватизационен контрол също повториха всеизвестна истина – че държавата вече няма блокираща квота както в ЧЕЗ, така и в някое от другите ЕРП-та, тъй като са продадени.

Гинка Върбакова е съгласна държавата да влезе в сделката за ЧЕЗ (ВИДЕО)

Държавата може да влезе в сделката за ЧЕЗ. Това стана ясно от думите Гинка Върбакова, след среща с премиера Бойко Борисов в Министерски...

Цялата ситуация беше обощена от председателя на БСП Корнелия Нинова, която каза, че никоя институция не проверява сделката за ЧЕЗ, защото съгласно законите и нормите не може. Трябва да чакаме сега благоволението на Гинка Върбакова - дали да се поддаде или да не се поддаде на шантажа на Бойко Борисов да си даде акциите, добави Нинова.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

ЕК одобри за финансиране проект на икономическото министерство

Гърция повиши минималната заплата

БДЖ взе 76 модернизирани вагона от Германия (СНИМКИ)

tbi bank направи първо тримесечно купонно плащане за облигациите, издадени в края на 2023 г.

Спадът на производствените цени продължава и през февруари

Полети от 25 държави очакват на Летище Бургас през летния сезон

Къде са най-евтини бензинът и дизелът в България: Цените в седмицата 23.03-29.03.24

307 проекта са подадени за енергийно обновяване на жилищни сгради по втория етап от процедурата на МРРБ

ЛЕВ ИНС подписа споразумение с ДФ „Земеделие” за съфинансиране на застрахователни премии на земеделски производители

Обединеното кралство е изпаднало в рецесия през миналата година

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика