Даваме 12 минимални заплати на държавата догодина

3161
Даваме 12 минимални заплати на държавата догодина
Снимка: Thinkstock

Догодина всеки българин ще трябва да даде на държавата средно 5140 лева, а дълговете на всеки ще са средно 3341 лева. Това показват изчисленията на Института за пазарна икономика (ИПИ), който представи по традиция своя алтернативен бюджет. Всяка година институтът прави изчисления колко би струвал бюджетът на всеки данъкоплатец и каква е данъчната тежест върху всеки отделен човек.

Оказва се, че най-много пари ще даваме за осигуряване на пенсии – 1723 лева. На второ място са разходите за транспорт и селско стопанство – 799 лева на човек. Здравеопазването, което у нас според Световния корупционен барометър е много напред като корупция, ще глътне по 591 лева от джоба на всеки българин – законно. Най-малко пари ще дадем за култура и спорт – само по 87 лева.

За какво още ще даваме пари - научете в Expert.bg

Анализът на ИПИ показва и нещо друго – че програмата за саниране, която вчера (21 ноември) регионалният министър в оставка Лиляна Павлова обяви за временно спряна, е една от най-лошите фискални програми.

На първо четене: Без проблем с пенсиите догодина

Депутатите периеха на първо четене бюджета на Държавното обществено осигуряване (ДОО) за 2017 г. "За" него гласуваха 77 народни предста...

"Тя беше пропагандно въведена. Решава частен проблем, което не е работа на държавата и създава очаквания, че ще го реши за всички. По тази логика трябва да правим разходи за саниране до 2100-ната година. Казва се, че парите били подсигурени. Това не е вярно. Подсигурен е заем (бел. ред. - 1 млрд. лева от Българската банка за развитие) и този заем се връща от бюджета. Т.е в момента тези, които санират, харчат едни пари, които в бъдеще данъкоплатците ще трябва да платят", обясни икономистът Петър Ганев.

Иначе относно държавния бюджет като цяло прогнозата за ИПИ е, че 2017 година ще е по-лоша – не само за България, но и в глобален мащаб. В България очакванията за растежа също претърпяха ревизия. И ЕК, и МВФ, и МФ прогнозират увеличение от 2,5 - 3%, но от ИПИ подчертават, че тези прогнози са правени преди оставката на кабинета, а политическата нестабилност тегли надолу растежа. Според експертите е реалистично да се говори за 2%.

"Едно нещо в рамката на финансовото министерство е много странно за всички икономисти - че са използвани стари данни за БВП. Не е отразена ревизията, която повиши БВП за миналата година с 2 млрд. лева и оттам цялата прогноза е подценена със 700 - 800 млн. лева", заяви Николова.

Какво още виждат експертите в държавния бюджет за догодина - научете в Expert.bg.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Българите получават ползите от приемането на еврото още сега с tbi bank

eMAG пуска Genius абонамент в България с безплатна доставка и ексклузивни оферти

Подем при строителството в България и ЕС

Край няма: Нов завой в една от поръчките за високоскоростни влакове с пари от Плана за възстановяване

Огромна част от българите живеят в панелки от соца

Силно начало на годината за жилищния пазар в София

Смениха ръководството на "Булгаргаз"

ОББ: Услугите – главен мотор на икономиката

Основателят на Telegram: Натискът на Кремъл ме принуди да напусна Русия

На комисия: Отложиха либерализацията на електроенергийния пазар за домакинствата

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика