Експерт: Усещането за задкулисие в енергетиката е много голямо

2584
Експерт: Усещането за задкулисие в енергетиката е много голямо
Снимка: БГНЕС

„Отдавна сме свикнали в българската енергетика и особено в държавните енергийни дружества промените да не стават по някакъв модел или по някакви правила, а просто се случват, без да бъдат обяснявани на гражданите и на експертите. Винаги се говори за някаква инсайдърска информация – кой какво знаел, как дочул, заради кои проекти и т.н. Това говори за нивото на прозрачност в държавната енергетика“. Този коментар направи в интервю по БНР Руслан Стефанов, директор на икономическата програма на Центъра за изследване на демокрацията по повод неочакваната оставка на шефа на Българския енергиен холдинг (БЕХ) Жаклен Коен.

„Позицията, която г-н Коен заемаше, на практика е корпоративен ръководител на държавната енергетика в България. БЕХ обединява абсолютно всички дружества. В това отношение говорим за едни между 6 и 7 милиарда лева годишен оборот – нещо, което е наистина сериозно и може да се сравнява с държавния бюджет дори. От тази гледна точка позицията на г-н Коен е изключително важна“, поясни Стефанов в предаването "Преди всички". 

Експертът разсъждава дали извън догадките чии сделки, чии частни интереси, чии партийни и корпоративни интереси дадено лице в държавната корпоративна енергетика защитава, има и други начини, по който би могъл да се води този диалог. 

Според Снего в случая лицето не от значение, тъй като методът е един и същ. "Кое име ще бъде поставено там, коя автобиография, за да обслужи един или друг корпоративен интерес, е без значение“, убеден е Стефанов.

Той отбеляза, че, ще бъде лесно да се прецени дали даден човек е изпълнил своите задължения, ако при неговото назначаване има яснота защо се назначава, какви параметри ще защитава в държавната енергетика, какви финансови резултати трябва да постигне и в какъв времеви отрязък, както и кои са важните инвестиционни решения, които трябва да бъдат реализирани. 

Пак рокади в енергийния холдинг, овакантен е шефският пост

Освободен е изпълнителният директор на Български енергиен холдинг (БЕХ) Жаклен Коен, съобщиха от Министерството на енергетиката. Според...

Тъй като няма такива критерии, името не е от значение – от значение е към кой политически и корпоративен кръг то бива приписвано, добави Руслан Стефанов.

„И това е големият проблем – отдавна тези назначения карат хората и нас - експертите, да смятаме, че няма друга причина да бъдат назначавани тези хора, освен да обслужат конкретна идея или политически проект. От тази гледна точка усещането за задкулисие, за неясни сделки, е много голямо“, коментира той. 

Никоя от заложените при създаването на Българския енергиен холдинг цели не е постигната, изтъкна анализаторът. 

„За никой не е тайна, че БЕХ представлява едно сборище от различни дружества, между които просто се прехвърлят средства, така че да не се допусне фалитът на едно или друго. Тоест БЕХ се превърна реално в прикриване на загубите на различните дружества, от които то е съставено“, посочи още експертът.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

БНТ "забрави" да излъчи пълното интервю със служебния премиер, липсва ключова част за Даниел Митов

Димитър Главчев: Нямам намерение да предлагам друг външен министър

Мартин Димитров, ПП-ДБ: Има спешна нужда от предоговаряне по казуса "Боташ"

Росен Карадимов: До месец и половина ще изработим новата стратегия на ББР

Бойко Пенков се завръща в МЗ, премиерът назначи шестима заместник-министри

Асен Василев: Сделката "Боташ" е изключително неизгодна, плащаме по 1 млн. на ден

Ивайло Мирчев: Договорът с „Боташ“ е една от най-лошите сделки в историята на България

Младите приемат членството ни в ЕС за даденост: Оценка на Европарламента в България

Митов изпрати официално писмо до премиера, за да се откаже от външно министерство

Още уволнения на зам.-министри в кабинета Главчев

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика