ЕVN България и БДЗП стартират най-големия проект по Черноморието ни за защита на птиците

5289
ЕVN България и БДЗП стартират най-големия проект по Черноморието ни за защита на птиците
Снимка: Ива Иванова / Аctualno.com

Електроразпределение Юг (част от EVN) и Българското дружество за защита на птиците (БДЗП) дадоха официален старт на проекта LIFE Safe Grid for Burgas (Безопасна мрежа за Бургас), финансиран от програма LIFE на Европейския съюз. Целта на проекта е опазване на птиците чрез намаляване на смъртността вследствие на контакт с въздушните проводници на електроразпределителната мрежа.

Проектът за 5,5 млн. евро и включва мерки за обезопасяване на електроразпределителната мрежа в района на Бургаските езера. По-конкретно, проектът ще се реализира в района на влажните зони около гр. Бургас, а именно Атанасовско езеро, Бургаско езеро (Вая), Комплекс Мандра-Пода и Поморийско езеро, които се намират на един от двата основни прелетни пътя на птиците в Европа - „Via Pontica“ и са част от мрежата НАТУРА 2000 в България. 

Общо 75% от средствата се осигуряват от програма LIFE на Европейската комисия, а 25% - от Електроразпределение Юг. Планираният срок за изпълнение на дейностите е в периода 2021 – 2026 г. 

„Проектът е една от най-големите мерки за защита на птици в България и със сигурност най-голямата за българското Черноморие, заяви Александър Сипек, регионален мениджър на ЕVN България. Той увери, че това е важна инвестиция за подобряване на електрозахранването в района на Бургас, което ще реши голяма част от прекъсванията, които се получават по време на миграционните периоди всяка година.

По думите му, това е проект, който води до позитиви както за птиците, така и за клиентите в района на бургаските езера. "Имаме ситуация в която всички печелят - както клиентите на мрежата, така и птиците. Именно защото по-добрата защита на птиците води и до подобряване на сигурността на снабдяване на нашите клиенти", заяви той.

Рекорден брой стажанти в EVN България през 2021 г.

От началото на юли 2021 г. EVN България организира за 16-та поредна година стажантска програма „Младежи с бъдеще“. Тя е нас...

В рамките на проекта Електроразпределение Юг планира мащабни дейности за обезопасяване на електроразпределителната мрежа:

- Подземно полагане (кабелиране) на 52 км въздушни електропроводи 20 kV (средно напрежение), което напълно премахва рисковете за дивите птици

- Обезопасяване (чрез защитни изолации) на 96 км въздушни електропроводи 20 kV (средно напрежение)

- Монтаж на 2000 броя дивертори (светлоотразителни маркери) по въздушните електропроводи. Чрез тях се намалява вероятността летящи птици да се сблъскат с въздушните проводници.

- Изграждане на 18 трафопоста и една възлова станция.

EVN България обновява системата си за обработка на данни през май

Поради техническите дейности няма да са възможни плащания на фактури за консумирана енергия в периода от 20:00 ч. на 20 май (четвъртък)...

Съгласно времевия план в периода 2021-2022 г. ще се изготвят технически проекти и спецификации, както и съгласувателни процедури с институции. Планирано е строително-ремонтните дейности да стартират от 2023 г. 

Освен предпазни мерки за птиците, проектът ще подобри сигурността на снабдяването с електроенергия за клиентите в близките населени места, в които през месеците с миграция на птиците се регистрират смущения в електрозахранването. 

Това е вторият мащабен проект, който Електроразпределение Юг ще реализира по програма LIFE съвместно с БДЗП, след като в периода 2013 – 2018 г. бе осъществен проектът „LIFE for safe grid“ за защита на световно застрашения царски орел. По този начин през 2013 г. Електроразпределение Юг стана първата инфраструктурна компания в България, която реализира проект с финансиране по програмата LIFE.

В рамките на проекта през 2013 -2018 г. 70 км. въздушни електропроводи в защитени зони бяха вкарани под земята, 42 км въздушни електропроводи бяха изцяло изолирани, а 2 340 електрически стълба бяха обезопасени със защитни изолации. В резултат през 2021 г. бяха отчетени 6 нови двойки царски орли, което увеличи тяхната обща бройка до рекордните 41. "Това е много добър пример как човешката дейност може да бъде в синхрон с природата", коментира Александър Сипек.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Къде са най-евтини бензинът и дизелът в България: Цените в седмицата 13.04-19.04.24

АПИ загуби дела за стотици милиони левове

Българите получават ползите от приемането на еврото още сега с tbi bank

eMAG пуска Genius абонамент в България с безплатна доставка и ексклузивни оферти

Подем при строителството в България и ЕС

Край няма: Нов завой в една от поръчките за високоскоростни влакове с пари от Плана за възстановяване

Огромна част от българите живеят в панелки от соца

Силно начало на годината за жилищния пазар в София

Смениха ръководството на "Булгаргаз"

ОББ: Услугите – главен мотор на икономиката

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com