Харчим по-малко за храна като дял от общия семеен бюджет

2466
Харчим по-малко за храна като дял от общия семеен бюджет
Снимка: Getty Images / Guliver

Въпреки че номинално разходите за храна на българина през 2018 година са се увеличили с 9% в сравнение с 2017 година, като дял от общите разходи на лице от домакинството те за първи път падат под 30 на сто и са 29,7%. Това показват данни на НСИ за доходите, разходите и потреблението на домакинствата, цитирани от в. "24 часа".

За цялата минала година средно на човек се падат 1714 лв., похарчени за храна и безалкохолни напитки. 10 години по-рано сумата е била 1216 лв., а като дял от общите разходи - 36,5%, а през следващите години постоянно намалява. Единственото изключение е било през 2010 година, когато има увеличение.

Мащабно изследване показа колко много хора умират заради неправилно хранене

Храната, която ядем, причинява ранната смърт на 11 милиона души всяка година, показва мащабно проучване. Анализът на списание The Lance...

В последните 10 година разходите за храна намаляват за сметка най-вече на данъците и социалните осигуровки. За тях през 2009 г. средният разход на човек е бил 229 лв., което е с дял от 6,9%. 10 години сумата става 738 лв. и 12,8% от разходите. Като цяло купуваме повече храни, с малки изключения - например краве масло и грозде, а от месото предпочитаме основно пилешкото.

Парите за вода, ток и парно въпреки голямото поскъпване за 10 г. също намаляват като дял от общите разходи. През 2009 г. за това са отивали средногодишно 484 лв., а през 2018-а - 787 лв. Преди 10 г. обаче делът им е бил 14,7% от общите разходи, а сега са 13,6%.

През 2018 г. общият годишен доход средно на лице от домакинство е 6013 лв. и се увеличава със 7,6% в сравнение с 2017 г., показват данните на НСИ. При включване на инфлацията в сметката, реално доходите нарастват със 7,3% за това време.

Статистиката показва и други интересни данни - 93,2% от хората живеят в жилища, строени преди 1990 година, а централна канализация имат едва 41,2% от жилищата в селата, като в градовете процентът не е 100, а 95,2 на сто. В България малко над една пета от жилищата нямат едновременно ток, вода, канализация, баня и тоалетна вътре в жилището. В селата почти една трета от жилищата - 29,3%, все още нямат тоалетна вътре в къщата. Любопитното е, че баня вътре в къщата нямат само 14,3% от селските жилища, т.е. по-малко от онези, на които тоалетната е на двора.

От семето до рафта: Как технологиите ще променят доставките на храните? (ВИДЕО)

В следващите пет години населението на Земята за пръв път ще премине границата от осем милиарда. Нашата сложна хранителна верига &ndash...

Около една трета от българските домакинства - 34,1%, заявяват, че нямат необходимост от лек автомобил, а 14,3% - че нямат пари за поддръжка на кола. 51,1% от домакинствата имат лек автомобил, а 6,1% притежават дори два и повече. 37% от домакинствата в България твърдят, че нямат нужда от интернет вкъщи, а 38,3% преценяват, че нямат нужда и от компютър. Все пак в градовете 62,6% от домакинствата притежават компютър, а 64,7% - и домашен интернет.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Българите получават ползите от приемането на еврото още сега с tbi bank

eMAG пуска Genius абонамент в България с безплатна доставка и ексклузивни оферти

Подем при строителството в България и ЕС

Край няма: Нов завой в една от поръчките за високоскоростни влакове с пари от Плана за възстановяване

Огромна част от българите живеят в панелки от соца

Силно начало на годината за жилищния пазар в София

Смениха ръководството на "Булгаргаз"

ОББ: Услугите – главен мотор на икономиката

Основателят на Telegram: Натискът на Кремъл ме принуди да напусна Русия

На комисия: Отложиха либерализацията на електроенергийния пазар за домакинствата

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика