Икономист: Разликата между Северна и Южна България става все по-осезателна

14958
Икономист: Разликата между Северна и Южна България става все по-осезателна
Снимка: Thinkstock

Разликата в икономическото развитие между Северна и Южна България става все по-осезаема. Това отчете за радио "Фокус" икономистът от Института за пазарна икономика Явор Алексиев.

В Южна България има по-видимо икономическо развитие, докато в Северозападна България кризата се задълбочава. Голяма част от политиките, които се правят от централната власт в крайна сметка не се отразяват винаги положително на регионално ниво.

Петте сектора в България с най-голям потенциал за развитие на иновации

Едва ли има човек, който да не е наясно, че в момента България продължава да гони цели, които развитите държави са гонили и постигали п...

„Увеличаването на минималната работна заплата например оказва различно влияние в различните области. В София това би помогнало на много малко хора, докато във Видин това би довело до съкращаване на хора и подпомагане на сивия сектор“, отчете Алексиев.

Според него основният проблем е пазарът на труда и фактът, че много райони остават в криза и няма работа за хората. „Тази спирала, която включва влошаваща демография, липса на заетост и трудовата миграция, е много видима в Северна България. В някои райони все повече хора се изселват, отколкото се заселват и този проблем става все по-сериозен“, каза още експертът.

Изследвания показват, че единствените области, където броят на населението се увеличава, са София и Бургас. Област Бургас е един добър пример, тъй като последните години увеличава в пъти чуждестранните инвестиции и успява да усвои много европейски фондове.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика