Иван Искров: Консорциумът на EPIC иска пари от държавата за КТБ, а лично не дава

18457
Иван Искров: Консорциумът на EPIC иска пари от държавата за КТБ, а лично не дава
Снимка: БГНЕС

Офертата за спасение на Корпоративна търговска банка (КТБ) е считана за неизгодна от БНБ - това е впечатлението, което вмени гуверньорът на Централната банка Иван Искров.

Офертата е следната – 2,3 млрд. лева държавно участие по спасяване на КТБ в дружество, разделено 50 на 50 – половината за държавата, а не 51%. Частният инвеститор влиза в дружеството с активи на „Бромак” (бел. ред. – собственикът е Цветан Василев), докато държавата – с пари. Инвеститорите искат задължително вложителите с над 100 хил. евро да приемат да им се върнат по-малко пари. Да се отменят всички търговски сделки, сключени след 20-ти юни. Има и условие недостигът на капитал да се обсъжда с мениджмънта на КТБ, които бяха отстранени от банката.

Искров счита, че лицензът на КТБ трябва да бъде взет

До няколко дни се очаква докладите на одиторите на КТБ и ТБ "Виктория" да бъдат внесени в БНБ. Това заяви управителят на Централната ба...

Посочено е и, че България трябва да договори изрично с ЕС позволението на такъв ход по спасяване на КТБ, защото това е считано и от инвеститора за нерегламентирана държавна помощ.

Според Искров се изисква значително по-голяма държавна помощ, отколкото да се попълни Фондът за гарантиране на влогове. Отделно се влиза в противоречие с поет вече ангажимент да се изплащат веднага депозитите – инвеститорите сами разбират, че няма как да се спасява банка, ако веднага тръгнат да се изплащат влогове.

Гуверньорът на БНБ призна, че е имало идея в Централната банка да не се обявява публично писмото от Оманския фонд. Това обаче е решено да не става, защото така или иначе писмото е изтекло в медиите.

Искам да кажа, че за да бъдат всички решения по КТБ законни, трябва да отговарят на европейското право – независимо дали на мен ми харесва или не, подчерта Иван Искров. Моля Ви, народни представители – не е редно да има записи в законови промени „задължава Централната банка”. Когато това противоречи на Договора за функциониране на ЕС, БНБ не може да го изпълни. Затова призовавам всичко да се съгласува предварително и с нас, каза гуверньорът. Каквото и да бъде решено от Народното събрание, трябва да бъде изпратено на ЕЦБ за становище, защото тя преценява има ли нарушение на правото на ЕС и ако е съществено – праща го на Европейската комисия.

Сидеров: Само 200 души се вълнуват от КТБ

Започваме с решаването на проблема с една банка, което касае 200 души в държавата, а не с проблемите на българския народ. А, 205, извин...

Позицията на Искров за предложението на EPIC, Оманският фонд и GemCorp беше подкрепена и от Бойко Борисов. Ако позволим създаване на такова дружество и после да търсим кеша от частния инвеститор, то тогава всички ще сме виновни, категоричен е бившият премиер.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика