Жалба пак спира търга за тол системата

2347
Жалба пак спира търга за тол системата
Снимка: БГНЕС

Обществената поръчка за изграждане на система за събиране на тол такси "затъна" за пореден път. В Комисията за защита на конкуренцията е постъпила нова жалба по процедурата - от "Толнет", и Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ) отново ще спре временно търга до произнасянето на антимонополния орган. Това съобщи пресслужбата на Министерството на регионалното развитие и благоустройството след телефонен разговор между министъра в оставка Лиляна Павлова и новоизбрания президент ген. Румен Радев.

Обаждането бе наредено от премиера в оставка Бойко Борисов след като държавния глава изрази притеснения за хода на процедурата.

Борисов към Павлова: Успокой Радев за тол системата

Премиерът в оставка Бойко Борисов разпореди на министъра на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова да разговаря с изб...

Павлова уведомила невстъпилия в длъжност президент, че въпросната обществена поръчка не е нова, а възобновена съществуваща процедура, стартирана на 5 април 2016 г. Тя обяснила и че срещу процедурата е имало много жалби, поради което е била спирана и възобновявана неколкократно досега.

Вчера Радев излезе с критична позиция по повод възобновената от Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ) поръчка за проектиране, изграждане и въвеждане на електронна система за събиране на ТОЛ такси от автомобилите над 3,5 тона.

Той припомни, че лично Борисов разпореди на министрите, докато все още са на власт, обществени поръчки да се правят само ако е "неизбежно". Той дори заяви, че ако все пак това се налага, то трябва да бъде съгласувано с екипа на новоизбрания държавен глава.

По този повод Радев заяви:

Румен Радев и АПИ се захапаха заради поръчката за тол системата

Още от първия работен ден на 2017 година традицията на обяснителния режим през социалните мрежи, когато става въпрос за сериозни пари, ...

"Държа да уточня, че въпросната обществена поръчка, обявена в навечерието на празниците, не е консултирана с никого и не може да бъде квалифицирана като „неизбежна“. Без да оспорвам законността му, намирам това решение за политически спорно. Считам, че правителството и държавната администрация трябва да спазват нареждането на премиера Борисов, който зае отговорна позиция на гореспоменатото заседанието на МС".

В отговор от АПИ подчертаха, че въпросната поръчка за 200 млн. лева е обявена още на 5 април 2016 година, но стартирането й до този момент е било спирано заради обжалвания. След произнасяне на Комисията за защита на конкуренцията и Върховния административен съд обаче е възобновявана в рамките на закона.

Въпреки това, Борисов нареди Павлова да разговаря с Румен Радев.

"Целта е да бъде разяснена процедурата по възобновената обществена поръчка, за да отпаднат съмненията на новоизбрания президент Радев", съобщиха от правителствената информационна служба по-рано днес.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика