X
 
 

Кампанията за директните плащания на фермерите може да се удължи до 22 май

596 0
photo of Кампанията за директните плащания на фермерите може да се удължи до 22 май
Снимка: iStock/Guliver
Министерството на земеделието, храните и горите има готовност да удължи срока на кампанията за директни плащания с една седмица. Крайният срок на кампанията е 15 май.

Всяка година официално кампанията стартира на 1 март, но реално обработката на документите започва месец-два по-късно. Винаги проблемът е един и същ – фирмата, която поддържа системата ИСАК или не е избрана, или пък има някакъв проблем със системата, пише Mediapool.

У нас: 100 души вземат 3 от всеки 4 евро директни плащания от ЕС за селско стопанство

Три четвърти от директните плащания за обработваеми земи са получени от 3700 физически и юридически лица, но те представляват реално 10...

Кампания 2019 не направи изключение от това правило. Документи можеха да се подават от 1 март, но заявленията на фермерите не можеха да бъдат приключени. Така реално обработката на документите започна в седмицата преди Великден – около 23 април, т.е. дори с удължаването на срока общинските служби за "Земеделие" ще разполагат само с един месец. Това води до напрежение и огромни опашки от фермери.

Според МЗХ причината за закъсненията е в задължителна регистрация на правни основания за ползване на земеделските земи. Те бяха въведени през 2015 г. През първите години на прилагане беше предвиден срок до 15 февруари за регистрация на документите, доказващи наличието на правни основания.

Представянето на значителен брой документи в края на срока водеше до определено забавяне в регистрацията и обобщаването на правните основания и предаването им на Държавен фонд "Земеделие" – Разплащателна агенция за използване при продаването на заявления за подпомагане, се казва в отговора на МЗХГ до електронната медия.

През 2018 г. срокът за регистриране на правни основания беше удължен до края на периода за подаване на заявления за подпомагане.

МЗХ започва кампанията за директните плащания

Министерство на земеделието и храните започва информационна кампания в страната по разясняване на схемите за директните плащания. Камп...

През настоящата година забавяне в предаването на обобщена информация относно регистрираните правни основания беше предизвикано от забавяне в провеждането на обществена поръчка за разработване на модул за връзка между софтуера за регистрация на правните основания и ИСАК на Разплащателната агенция, се казва в отговора на МЗХ.

Към 11 часа на 13 май са подадени 93 100 заявления по кампанията за директни плащания 2019 г. Общата очертана площ е около 3.6 млн. хектара (36 млн. дка). Данните са съпоставими към същата дата на миналата година, посочват от Министерството на земеделието.

Независимо че кампанията върви към приключване, Министерството на земеделиетоима готовност за удължаването ѝ с 1 седмица до 23 май, се казва в съобщението.

Удължаването ще бъде възможно, след като излезе регламентът за дерогация от регламент за изпълнение (ЕС) №809/2014 по отношение на крайния срок за подаване на единното заявление за 2019 г. Той се очаква да бъде подписан и публикуван до 15 май в Официалния вестник на Европейския съюз, уточняват от МЗХ.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители

0 Коментара

Кафене
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта

Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Последно в Актуално