КЕВР подсети МРРБ да предложи законодателни промени за въвеждане на водни помощи

1948
КЕВР подсети МРРБ да предложи законодателни промени за въвеждане на водни помощи
Снимка: Actualno.com/Теодора Димитрова

Множество недоволни потребители на ВиК услуги се атакуваха сградата на КЕВР с искания за социално поносими цени на водата, инвестиции и качество на ВиК услугите. Те протестираха непосредствено преди откритото обсъждане в КЕВР на измененията на цените на водата. По време на заседанието граждани обвиниха КЕВР в престъпления, а представителите на регулатора опитваха да обяснят неизбежния скок в цените. Председателят на комисията Иван Иванов обяви краен срок за представяне на становища до 17 ч. утре и насрочи за 28 декември 2018 закрито заседание, на което се очаква КЕВР да се произнесе за новогодишните цени на водата.

Тези цени са приети  от КЕВР в предишни решения, с които са одобрени бизнесплановете, приети са от общинските съвети, от Асоциацията по ВиК и в момента са в процес на изпълнение, обясни директорът на дирекция ВиК в КЕВР Ивайло Касчиев. "Ако ВиК операторите не изпълнят инвестициите, включени в плановете, следва да ги наваксат, но ние ще направим всичко възможно да ги стимулираме да  си изпълнят инвестициите и да постигнат качеството на услугата. В противен случай КЕВР ще намали цените в последствие", заяви директорът ВиК в регулатора. Той потвърди, че е твърде висока социално поносимата цена и заяви, че затова МРРБ трябва да предложи законодателни промени, така че да се осигури подпомагане на бедните слоеве на населението чрез т.нар. водни помощи, което отдавна е трябвало да бъде направено.

КЕВР сега разбра, че ВиК-тата не документират какво (не) правят

"Установихме, че не е добро състоянието на организацията, работата и поддържането на информацията във ВиК дружествата, особено държавни...

Увеличението на цената на водата в София е необосновано и престъпно, заяви Минчо Христов, бивш депутат, който участва в обсъждането като гражданин. По думите му водните дружества имат интерес умишлено да правят течове, защото това им носи печалби. Вместо да увеличавате цените, трябва да се справите със загубите на вода, каза той на експертите от КЕВР и посочи, че загубата на вода в София е близо 50%, а в другите европейски столици - близо 10%, в повечето случаи под 10%.

Във ВиК сектора има страшно високи нива на търговски загуби, не са само циганските квартали, които не плащат, каза Ивайло Касчиев. Той съобщи, че тази година при извънредна проверка на ВиК оператор е констатирано, че една година това дружество не е отчитало един голям потребител, просто защото водомерът блокирал и никой не видял. Това е ангажимент на МРРБ, на Асоциациите по ВиК, на ВиК операторите да създадат такава организация, че тези търговски загуби да намаляват, добави Касчиев.

България е поела ангажимент към ЕК за гарантиране на инвестициите във ВиК сектора и МРРБ е декларирало миналата година, че такъв механизъм е създаден и работи, отбеляза още Касчиев. Той уточни, че този ангажимент включва създаване на специални банкови сметки за всеки ВиК оператор, в които да се заключват част от приходите от ВиК услуги, които да отиват само за инвестиции в публични активи. Поискали сме от министъра годишните доклади по този механизъм, за да видим какво е състоянието и да направим съпоставка  това, което сме установили при проверките във ВиК операторите, добави Касчиев.  

Според него загубите на вода в София не говорят за неизпълнение на инвестиционния план на концесионера. По думите му "Софийска вода" отчита целите, поставени в бизнес плана за намаляване на загубите.

Сменят управителя на ВиК – Шумен, МРРБ тегли кредит на водното дружество

Конкурс за нов управител на „ВиК – Шумен“ ООД ще бъде проведен по предложение на Общото събрание на дружеството. Прич...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Евтим Милошев очаква успешен летен сезон

СЗБ: Българските институции най-сетне поставиха туризма като приоритет

Кабинетът набързо осигури 250 млн. лева за комплекса "Мини Марица-изток"

Сделките с недвижими имоти в Европа удариха 13-годишно дъно

Окончателно: Либерализацията на пазара на тока се отлага

Българският транспортен сектор изисква незабавни действия от Брюксел в отговор на загуби от над милиард лева без сухопътен Шенген

Предизборна идея на ГЕРБ мина през парламента - държавата дава 1 млрд. лв. за държавните мини

Войната в Украйна пълни джобовете на оръжейната ни промишленост: ВМЗ - Сопот с рекордни приходи

По-евтин Великден прогнозират от BILLA България

България единствена в ЕС не е въвела всички облекчения от глобалния корпоративен данък

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика