Колко се увеличи пазарният дял на хипермаркетите за няколко години?

13774
Колко се увеличи пазарният дял на хипермаркетите за няколко години?
Снимка: Getty Images/Guliver

Пазарният дял na хипермаркетите у нас се е удвоил в стойност – от 7% през 2009 година на 14% през 2014 година, показват данните от проучване.

Потребителят все по-често иска да плати добра цена за добро качество, а не търси само най-ниската цена. Това заяви Весела Калчишова от консултантската компания ГфК България по време на форума MySuccess.bg in Retail.

Марката BILLA няма да се изтегля от България

Представителството на BILLA в България задочно опроверга твърденията, че марката ще бъде изтеглена от страната ни. В съобщение до мед...

Според данните от проучването на ГфК България, което измерва домашното потребление на бързооборотни стоки (FMCG) от българските домакинства, през 2013 и 2014 г. българите са пазарували по-рядко, но на по-високи цени. Наблюдава се изместване на търсенето към по-качествени и брандови продукти и свиване на покупките в определени категории, сред които охладените храни, алкохолните, безалкохолните напитки и замразените храни. Същевременно през последните 2-3 години се увеличат покупките на продукти за лична хигиена, като дезодоранти, продукти за бръснене, сантирани продукти, както и тези за грижа за дома.

Развитие на търговията в България

Пазарът на търговията на дребно в България е в процес на охлаждане, след значителната експанзия на търговските вериги през последните няколко години. Много от международните вериги напуснаха страната, а банковата криза и изборите през миналата година се отразиха негативно на поведението на потребителите, отбеляза Калчишова. Според анализа на ГфК свиването на пазара на някои бързооборотни стоки е довело до повишаване на конкуренцията в тези категории.

БСП отново се вторачи в големите търговски вериги

Правителството предвижда серия от мерки за затягане на контрола над големите търговски вериги в полза на потребителите. Голяма част от...

28% е ръстът на похарчените средства за бързооборотни стоки за периода 2009-2014 година. Същевременно изхарчените средства на посещение са нараснали с 13%, показват данните от проучването

Що се отнася до типовете търговия у нас, модерната е завладяла вече 58% от пазара на FMCG през 2014 година. През 2019 година (началото на периода на изследване) процентът е бил 42%. Основен двигател на развитието са международните вериги, чийто пазарен дял се увеличава от 16% пред 5 години на 32% за миналата година. Същевременно най-сериозно са се развили хипермаркетите у нас. Пазарният им дял се е удвоил в стойност – от 7% през 2009 година на 14% през 2014 година. Спадове на пазарния дял са регистрирали супермаркетите – от 21% на 15%, и малките хранителни магазини – от 40% през 2009 на 27% през 2014 година.

Има ли увеличение на промоциите на пазара на бързооборотни стоки и какво е ползването на инернет от българския потребител четете в Expert.bg.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика