Манолев: За 2 години чуждите инвестиции се вдигнаха с над 1 млрд. лв.

996
Манолев: За 2 години чуждите инвестиции се вдигнаха с над 1 млрд. лв.
Снимка: Министерство на икономиката

За две години регистрираният ръст на преките чуждестранни инвестиции в България надхвърля 1 млрд. лв, съобщава заместник-министърът на икономиката Александър Манолев по време на бизнес форум, посветен на предприемачеството и трансграничното сътрудничество в Русе.

По думите му от началото на мандата на правителството общият размер на преките чуждестранни инвестиции е над 5.6 млрд. лв.„Това е статистиката само ако проследим данните, които БНБ отчита. Но ако обърнем внимание на общия размер на инвестициите – вътрешни и външни, които НСИ отчита, ще видим, че те приближават 20 млрд. лв. на година“, обясни Манолев. Според него страната ни има много добри шансове да задържи тези високи нива на инвестиционния интерес и в следващите години.

Държавата подкрепя всеки проект, който може да докара реални инвестиции. За да се насърчат чуждестранните инвестиции е променен статутът на част от икономическите зони в България. За разлика от миналата година, през тази вече се забелязва ръст на поръчките в предприятията от военно-промишления комплекс, какъвто е и заводът край Русе. Най-силен инвеститорски интерес се наблюдава в автомобилния сектор, машиностроенето и информационните и комуникационни технологии, отчете заместник-министърът.

Ръководителят на БАИ се похвали с инвестициите, но прескочи въпроса дали има чуждестранна експлоатация

През 2017 година общият обем на всички проекти, подкрепени от държавата върху които работи Българската агенция за инвестиции (БАИ), е 3...

Високи резултати се отчитат и в българския износ, който задържа ниво от над 56 млрд. лв. на година. „Друг позитивен факт – основният ни пазар са страните-членки на ЕС, което означава, че нашата продукция е качествена, след като се реализира на най-конкурентния пазар“, подчертава зам.-министърът, цитиран от пресслужбата на Министерството на икономиката.

Сред 10-те ни най-големи чужди пазара има само една държава, която е извън ЕС - съседна Турция. Сред другите страни извън ЕС България развива най-интензивна търговия със Сърбия, САЩ, Северна Македония, Русия и др., става ясно от направената презентация.

Акцент в изказването му бяха и възможностите за предприемачество и стартиране на бизнес в България. Към момента е ход процедура по Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност“ с бюджет от 67 млн. лв. за насърчаване на предприемачеството, по която са получени над 2 хил. проекта, които са в процес на оценка.

„Огромният интерес към процедурата показва, че в България вече има развита стартъп екосистема и много млади, мислещи хора с идеи, които с правилната подкрепа и малко късмет могат да покорят глобалните пазари“, каза още Александър Манолев.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

ЕК одобри за финансиране проект на икономическото министерство

Гърция повиши минималната заплата

БДЖ взе 76 модернизирани вагона от Германия (СНИМКИ)

tbi bank направи първо тримесечно купонно плащане за облигациите, издадени в края на 2023 г.

Спадът на производствените цени продължава и през февруари

Полети от 25 държави очакват на Летище Бургас през летния сезон

Къде са най-евтини бензинът и дизелът в България: Цените в седмицата 23.03-29.03.24

307 проекта са подадени за енергийно обновяване на жилищни сгради по втория етап от процедурата на МРРБ

ЛЕВ ИНС подписа споразумение с ДФ „Земеделие” за съфинансиране на застрахователни премии на земеделски производители

Обединеното кралство е изпаднало в рецесия през миналата година

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика