X
 
 

Масово директорите на дирекции в ДФЗ са с болничен или в отпуск

3095 0
photo of Масово директорите на дирекции в ДФЗ са с болничен или в отпуск
Снимка: БГНЕС
Само трима от 23-ма директори на дирекции в Държавен фонд "Земеделие" (ДФЗ) в момента са на работа. Това потвърди новият ръководител на ДФЗ Васил Грудев. По думите му пред Нова телевизия, останалите 20 са или в болнични, или в платен отпуск.

Попитан дали става въпрос за фалшиви болнични, Грудев отвърна, че няма как да коментира, като напомни, че било и летен сезон.

Фонд "Земеделие" изглежда не иска да извади кирливите си ризи

Царят дава, пъдарят не дава – с такава теза сайтът за разследваща журналистика "Биволъ" публикува материал относно картината по П...

Дойде и следващият въпрос – дали от разпределяните от ДФЗ пари част отиват в джобовете на служители на фонда, като Грудев отговори, че звучало абсурдно. Той коментира заради последния случай на арестувани чиновници от ДФЗ и как в дома на единия били намерени 1,8 млн. лева, които давал като заеми, включително на фирми за бързи кредити. Грудев обаче защити „като изключително честен и професионален експерт” арестувания зам.-директор на ДФЗ Калоян Костадинов, защото го познавал лично. Но новият директор на ДФЗ „категорично не вижда връзка” арестът на Костадинов да е заради скандала с къщите за гости и дали не е засегнал интересите на важни хора.

Що се отнася до аферата "Миню Стайков", Грудев обясни каква е схемата – да се разделят стопанства за получаване на европомощ за единица площ, за да може да се вземат повече пари от съответния таван – от 1,5 до 3 млн. лева.

Няма как да коментирам, защото не знам – така Грудев коментира дали е възможно Румен Порожанов да не е знаел за всички схеми покрай ДФЗ. Грудев видя панацея в прозрачността – ДФЗ да е отворен за общественото внимание, чрез електронизация и комуникация. Комуникацията представлява "модерен колцентър, който да е връзката между бенефициентите и експертите". Грудев обясни, че колцентърът следва да е официалният канал за 24-часова комуникация, а не да се търсят връзки под масата, след като някой проект зацикли.

Що се отнася до къщите за гости, до момента са върнати 600 000 лева от общо 15 млн. лева, които трябва да бъдат върнати – защото къщите за гостите не са къщи за гости.

За да не се измъкнат тарикатите с къщи за гости, ще има законови промени

Държавата няма да връща пари от наложените глоби по Програмата за развитие на селските райони (ПРСР). Това става ясно от промени в Зако...

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители