X
 
 

На първо четене: ЕП прие спорните промени в пакет "Мобилност"

2919 0
На първо четене: ЕП прие спорните промени в пакет "Мобилност"
Снимка: Gettyimages.com
Европейският парламент одобри на първо четене спорните промени в пакета "Мобилност". Поправките предвиждат шофьорите да почиват извън кабината на камиона, да се връщат на всеки 4 седмици в България и да получават командировъчни според държавата, в която са изпратени.

Евродепутатите отхвърлиха варианта да отложат гласуването, но спориха какъв да бъде формата му – дали на блокове, или за всяка отделна поправка. В крайна сметка гласуваха и по двата начина.

Вотът мина въпреки острата съпротива на членовете на парламента от източноевропейски държави, които твърдят, че блоковете са механично събрани, обединявайки поправки между които няма никаква връзка.

"Няма никаква връзка между предложенията, групирани в блокове. Те засягат напълно различни неща – възраст на шофьора, нуждата от паркинги и дължината на седмичната почивка", посочи евродепутатът Мари-Жан Маринеску от Румъния.

"Докладите са много несправедливи, единствената им цел е компаниите от Източна Европа да фалират и работниците им да се преместят в Западна Европа. Това е протекционизъм, който противоречи на свободния пазар и свободната конкуренция", каза българският му колега Ангел Джамбазки.

Според него подобни поправки противоречат на идеята за Европейски съюз, който защитава интересите на всички страни.

Спорният пакет "Мобилност" беше върнат в пленарната зала на ЕП от транспортната комисия заедно с над 1000 поправки. Българските евродепутати многократно настояваха гласуването да бъде отложено за следващия ЕП. Те обещаха да се опитат да предотвратят гласуването на пакета на второ четене от сегашния състав на институцията.

Членовете на ЕП от Източна Европа смятат, че гласуваните промени ощетяват превозвачите от региона и облагодетелства конкурентите им от по-богатите западни държави.

Какви са спорните промени?

Предвижда се въвеждането на електронни тахографи, както и обособяването на охраняеми паркинги за почивка на международните шофьори, където да има достъп до храна, вода, душове, интернет връзка. Идеята е да има подобни паркинги на всеки 100 км в страните от ЕС. Правилата засягат сроковете за почивка на шофьорите, както и проверките на тяхната дейност.

За почивките на водачите се предвижда фирмите, за които те работят, да им плащат средствата за път до дома. Допуска се водачите да ползват почивките си и в превозното средство, ако то разполага с място за спане. Домът е "регистрираното местопребиваване на водача в държава" от ЕС.

Нормалната седмична почивка, намалената седмична почивка и всяка седмична почивка от повече от 45 часа трябва да се използва не в превозно средство, а в други подходящи спални и санитарни условия. Настаняването трябва да бъде осигурено или платено от работодателя или да бъде в дома на шофьора или на друго място по негов избор.

На всеки 3 седмици шофьорите трябва да могат да прекарат у дома или на друго място по свой избор поне една нормална седмична почивка или една седмична почивка от повече от 45 часа. Водачът е длъжен писмено да уведоми работодателя не по-късно от 2 седмици преди времето за почивка, ако ще почива извън дома си.

Actualno.com

Етикети: